Előfizetés

Simicskáék Strasbourgig is elmennek

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.01.04. 17:32
Szombaton kezdték elszállítani a hirdetőoszlopokat FOTÓ: Molnár Ádám
A lojalitásnak nincs felső határa. Magyar György, a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője reagált így lapunknak Bakondi György kijelentésére, miszerint a karhatalom kész segíteni a fővárosnak a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég hirdetőoszlopainak eltávolításában. A miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója vasárnap késő este az MTI-nek arról beszélt, bár a kormány nem kíván beavatkozni a jogvitába, de a rendőrség által is biztosított bontás akadályozása már belbiztonsági kérdés. "Ha ez Bakondi György szerint belbiztonsági probléma, akkor tisztelettel azt javaslom, hogy a hirdetőoszlopokból hadoszlopokat alakítsanak ki a miniszterelnöki főtanácsadó vezényletével" - fogalmazott az ügyvéd.

A Fővárosi Önkormányzat nevében vasárnap este Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok kérte a rendőrség segítségét, mivel a Mahir akadályozza hirdetőoszlopai lebontását. Józsefváros fideszes polgármestere felidézte, hogy a közgyűlés szerződést bontott a kft-vel, véleményük szerint ugyanis a cég nem teljesítette maradéktalanul az abban foglaltakat. December 31-ig adtak határidőt a közterületi oszlopokat eltávolítására, de mivel erre nem került sor, a BKK Közút szombaton megkezdte a bontást. A közgyűlés 150 millió forintot el is különített erre, de a költségeket a Mahiron be fogják hajtani - állította. Kocsis szerint mindez jogszerű, mert a Fővárosi Törvényszék elutasította a Mahir ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, de a cég ennek ellenére akadályozza az oszlopok eltávolítását. Hozzátette, a rendőrség segítségét a vonatkozó jogszabályok betartatásához kérik.

Simicskáék még szombaton az egyik védelmi cég embereivel igyekeztek gátolni a bontási munkálatokat, ám így is egy tucat oszlopot távolítottak el a főváros megbízásából. Kocsis másnap a Mahir által felkért őrző-védő céget azzal fenyegette meg, hogy az elveszítheti a tevékenységére vonatkozó engedélyét, ha a bontást akadályozza. Az önkormányzati és rendészeti tanácsnok arra figyelmeztetett, a Mahirnek semmilyen jogi alapja nincs új oszlopok felállítására, hiszen sem érvényes szerződéssel, sem közterület-használati engedéllyel nem rendelkezik.

"Kocsis Máté honnan tudja, hogy elutasították a Mahir ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, amikor a felperest erről még nem értesítették" - tette fel a kérdést lapunknak Magyar György. A cég jogi képviselője tudni szeretné, hogy a fideszes politikus korábban ismerte-e a Fővárosi Törvényszék döntését, netán ezért hívathatta-e össze december 22-re a fővárosi közgyűlés rendkívüli ülését. Azon döntöttek ugyanis arról, ha a Mahir december 31-ig nem távolítja el a több mint 700 hirdetőoszlopát, azokat a cég költségére elbontatják. A Mahir jogi képviselője arra is figyelmeztetett, az idevágó bírósági elutasítás nem azt jelenti, hogy szabadon lehet bontani, hanem azt, hogy a per előtt a bíróság nem állítja le az ilyen munkát. Az őrző-védők fenyegetését az ügyvéd szerint sem a cég, sem Kocsis nem veszi komolyan. Viszont egy jogállamban messze vezet, ha az, aki a munkáját végzi, fenyegetve érzi magát. "Így is félelemben él már ez az ország. Nem kellene ezt a főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnokának fokoznia" - fogalmazott az ügyvéd. Hozzátette, attól a jogi helyzet nem fog megváltozni, hogy megfenyegetik a másik oldalt. Ez elfogadhatatlan, értelmetlen és képtelen dolog. A Mahir jogosan próbálta őrző-védő céggel megakadályozni a bontást, hiszen küzdhet a vagyonáért, "jogos önhatalommal élhet" a Ptk. szerint - emlékeztetett Magyar.

A rendőrség bevonásával kapcsolatban az ügyvéd kijelentette: az ő feladatuk a közrend, a közbiztonság fenntartása, jogértelmezésre és a jogalap elbírálására a testület nem jogosult. Magyar arra emlékeztetett, szombaton, amikor minden előzetes értesítés nélkül elkezdték eltávolítani a reklámoszlopokat, a Mahir is kihívta a rendőrséget, mert azt gondolták, melléjük, azaz a jogos birtokvédelem oldalára állnak, de nem tették, mert nem is állhatnak senki mellé. "A rendőrségnek ebben az ügyben nem osztottak lapokat". A szerződésük érvényességéről a bíróság dönt. A saját álláspontját ugyan mindenki mondhatja, de a bíróság jogosult megállapítani, kinek van igaza - tette egyértelművé Magyar.

Hétfőn egyébként a cég megbízásából az ügyvéd elindította azt a pert, amelyben 600 milliós, letétbe helyezendő kárbiztosítékot követelnek a fővárostól az okozott kár miatt, illetve a cég nevében azt is kéri, hogy a bíróság tiltsa el a károkozót a veszélyeztető magatartástól. Továbbá oszloponként egy-egy birtokháborítás miatti kártérítési pert is kezdeményeztek. Mivel a Mahir Cityposter Kft. 50 százalékban német világcég tulajdona, a washingtoni választott bírósághoz fordulnak, és ezen túlmenően, a magyar per közepette, előzetes döntéshozatalt kérnek a luxemburgi uniós bíróságtól is. Magyar úgy látja, az ügy Strasbourgban fog végződni.

Megírtuk: szeptember 30-án kezdődött az oszlopháború. A fővárosi közgyűlés akkor döntött arról, hogy szerződést bontanak a Mahir Cityposter Kft.-vel. A szerződést október 31-ével mondták fel, egyben felszólították a céget, hogy a rendkívüli felmondást tartalmazó értesítésben megjelölt időponttól számított hatvan napon belül távolítsa el a szerződés keretében telepített hirdetőoszlopokat. Az egyoldalú szerződésbontást a kormányoldal azzal indokolta, hogy a megállapodás súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség. Pedig 2006-ban még a Fidesz segédletével írták alá a szerződést, amelynek értelmében a cég 25 éven át üzemeltetheti az oszlopokat. A Mahir már ősszel sem törődött bele, hogy rácsapták az ajtót: megtámadták a közgyűlés döntését. A per első tárgyalása január 11-én lesz.

Orbán nem tárgyal Tarlóssal
Orbán Viktor és Tarlós István nem fog találkozni a közeljövőben - tudta meg az ATV Híradója a miniszterelnök sajtófőnökétől. Lapunk már a múlt héten megírta, hogy elmaradhat a kormányfő és a főpolgármester január elejére ígért találkozója, mert Orbán nem kívánt tovább vitázni a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásáról. A miniszterelnök állítólag hajthatatlan abban is, hogy 2022-ig az agglomerációs közlekedést a BKK-n keresztül a fővárosnak kell megszerveznie.
Csakhogy eközben Tarlós István megbízta a BKK vezérigazgatóját, tervezze meg, hogyan adják át az államnak a HÉV működtetését, és ezzel együtt a tulajdonjogát is - értesült a Vs.hu. A lap úgy tudja, a főpolgármester még karácsony előtt utasította Dabóczi Kálmánt, hogy dolgozza ki a HÉV állami kézbe adásának forgatókönyvét. A főpolgármesteri hivatal nem cáfolta és nem is erősítette meg az értesülést.Havazás - Forgalomkorlátozás a barcsi határátkelőnél

Havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Közölték, hétfőn 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket, a személygépkocsi-forgalom azonban továbbra is zavartalan.

MSZP: fizetésemeléssel az otthonteremtés is egyszerűbb

 Az MSZP szerint fizetésemeléssel nemcsak az otthonteremtés egyszerűbb, hanem általában az élet.

Az ellenzéki párt közleményével a Fidesz-frakció szavaira reagált. A nagyobbik kormánypárt azt írta: az otthonteremtési program részeként egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lesz az új ingatlanok építési engedélyezési eljárása, emellett az új lakások, házak építése, illetve vásárlása esetében a lakásépítési áfa 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

Az MSZP azt közölte, hogy fizetésemeléssel egyebek mellett a családtervezés és a családok egyben tartása, a bevásárlás, a csekkek és számlák befizetése, a pihenés, a szórakozás, a hétköznapi ügyek intézése, "vagyis úgy általában: az ÉLET" is egyszerűbb.