Előfizetés

Az ENSZ elé kerül a szaúdi-iráni konfliktus

Határozottan elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a teheráni és mashadi szaúdi diplomáciai képviseletek elleni támadást, amelyek azt követően történtek, hogy Szaúd-Arábia kivégezte  Nimr al-Nimr síita vallási vezetőt.  

Az ENSZ BT aggodalmát fejezte ki a támadások miatt és azt kérte Teherántól, hogy mindent tegyen meg a diplomáciai képviseletek biztonságának szavatolásáért, tiszteletben tartva nemzetközi kötelezettségeit. A testület közleménye azonban szót sem ejt a rijadi kivégzésekről, a síita vezető lefejezéséről, közölte az AFP hírügynökség. 

Putyinék aggódnak

Publikálás dátuma
2016.01.05. 11:11
FOTÓ: Peter Muhly - WPA Pool/Getty Images
Tárgyalóasztalhoz ültetné Oroszország Irán és Szaúd-Arábia külügyminisztereit, közvetítését ajánlotta fel a két ország között kirobbant feszültség csillapítása érdekében. 

A moszkvai külügy egyik illetékes a TASSZ hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy Oroszország „őszintén aggódik” a feszültség eszkalálódása miatt, és jelezte, amennyiben a felek elfogadják, Moszkva kész közvetíteni közöttük. 

"Lefejezi az IS-t"-Durva reklámmal kampányol Trump(videó)

Publikálás dátuma
2016.01.05. 09:15
FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
A muszlimokkal, a bevándorlással és a terrorizmussal foglalkozik Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns első televíziós reklámja, amelyet helyi idő szerint hétfőn mutattak be.

A harminc másodperces videó megismétli a republikánus elnökjelölt-aspiráns azon erős bírálatokat szült álláspontját, miszerint átmenetileg meg kellene tiltani muszlimok beutazását az Egyesült Államokba, valamint kemény intézkedéseket ígér az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és általában a terrorizmus ellen. "Ő (Trump) gyorsan lefejezi az Iszlám Államot és elveszi az olajukat" - szól a szöveg a reklámban.

A harminc másodpercben képek láthatóak a San Bernardinóban elkövetett tömegmészárlás tetteseiről, egy rakétát kilövő amerikai hadihajóról és - Trump egy másik, a mexikói határra építendő falra vonatkozó ígérete kapcsán - illegális határátlépőkről. A spot Donald Trump legismertebb kampánymondatával zárul, amelyet tapsoló és hurrázó tömeg előtt mondott el: "Ismét naggyá tesszük Amerikát!"

Mint azonban a Tampa Bay Times című floridai lap kiderítette, az illegális határátlépőkről készített képkockákat - a reklám sugallatával ellentétben - valójában nem az amerikai-mexikói határon, hanem Marokkóban rögzítették. A kampánystáb azonnal reagált, s ezt azzal magyarázta: szándékosan döntöttek így, mert így szerették volna jelezni, hogy milyen is lesz az amerikai-mexikói határ, ha nem történik változás a bevándorlási politikában.

Trump a napokban jelentette be: januártól hetente kétmillió dollárt költ televíziós reklámokra. A republikánusok elnökjelöltségére pályázó milliárdos üzletember első kampányfilmjét keddtől kezdik vetíteni Iowában és New Hampshire-ben. A két keleti parti szövetségi államnak meghatározó szerepe van az amerikai elnökválasztások idején, mivel elsőként itt tartanak előválasztást.

A választási kampány "nagyüzeme" e két államban hétfőn már meg is kezdődött. Nem Hamsphire-ben kampányolt Marco Rubio republikánus párti elnökjelölt-aspiráns, valamint Bill Clinton demokrata párti volt elnök is, aki az előző nap szállt be felesége, Hillary Clinton kampányába.