Állóháború a Mahir oszlopainál

Publikálás dátuma
2016.01.05. 15:56
Szombaton a XI. kerületben bontották a Mahir oszlopait. Fotó: Molnár Ádám
Információink szerint farkasszemet néztek egymással a Budapest Közút szakemberei és a Mahir Cityposter Kft. által megbízott védelmi cég emberei a Bazilikánál. Az ok igen egyszerű: a fővárosi cég le akarta bontani Simicskáék hirdetőoszlopait. Úgy tudjuk, a Budapest Közút négy helyszínen bontja az Andrássy úton a Mahir oszlopokat. 

A Mahir biztonsági emberei a testükkel védték a hirdetőoszlopot. A rendőrség is a helyszínen volt, de csak akkor avatkozhatnak közbe, ha szabálysértést is tapasztalnak. Az oszlopbontók végül meghátráltak a Bazilikánál, továbbmentek a Podmaniczky utcához, ahol megpróbáltak lebontani egy másik oszlopot is, de valami gikszer csúszott a műveletbe, mert egyelőre nem tudták azt leemelni. Eközben megérkeztek a Mahir biztonsági emberei, akik vissza akarják állítani az oszlopot. A vs.hu tudósítója szerint az volt a probléma, hogy nem vették le az oszlop tetejét, ami össze van kötve az aljával, a tető így behorpadt, de az oszlop maradt. A helyszínen az terjedt el, hogy a közgépesek ígértek segítséget, mert „ők értenek hozzá”.

Hétfőn a Mahir Cityposter megbízásából Magyar György elindította azt a pert, amelyben 600 milliós, letétbe helyezendő kárbiztosítékot követelnek a fővárostól az okozott kár miatt, illetve a cég nevében azt is kéri, hogy a bíróság tiltsa el a károkozót a veszélyeztető magatartástól. Továbbá oszloponként egy-egy birtokháborítás miatti kártérítési pert is kezdeményeztek. (A most bontott Andrássy úti oszlopok műemlékvédelem alatt állnak, így azokért magasabb kártérítést kérhetnek.) Mivel a Mahir Cityposter Kft. 50 százalékban német világcég tulajdona, a washingtoni választott bírósághoz fordulnak, és ezen túlmenően, a magyar per közepette, előzetes döntéshozatalt kérnek a luxemburgi uniós bíróságtól is. Magyar úgy látja, az ügy Strasbourgban fog végződni.

Simicskáék még szombaton az egyik védelmi cég embereivel igyekeztek gátolni a bontási munkálatokat, ám így is egy tucat oszlopot távolítottak el a főváros megbízásából. Kocsis másnap a Mahir által felkért őrző-védő céget azzal fenyegette meg, hogy az elveszítheti a tevékenységére vonatkozó engedélyét, ha a bontást akadályozza. Az önkormányzati és rendészeti tanácsnok arra figyelmeztetett, a Mahirnek semmilyen jogi alapja nincs új oszlopok felállítására, hiszen sem érvényes szerződéssel, sem közterület-használati engedéllyel nem rendelkezik.

Megírtuk: szeptember 30-án kezdődött az oszlopháború. A fővárosi közgyűlés akkor döntött arról, hogy szerződést bontanak a Mahir Cityposter Kft.-vel. A szerződést október 31-ével mondták fel, egyben felszólították a céget, hogy a rendkívüli felmondást tartalmazó értesítésben megjelölt időponttól számított hatvan napon belül távolítsa el a szerződés keretében telepített hirdetőoszlopokat. Az egyoldalú szerződésbontást a kormányoldal azzal indokolta, hogy a megállapodás súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség. Pedig 2006-ban még a Fidesz segédletével írták alá a szerződést, amelynek értelmében a cég 25 éven át üzemeltetheti az oszlopokat. A Mahir már ősszel sem törődött bele, hogy rácsapták az ajtót: megtámadták a közgyűlés döntését. A per első tárgyalása január 11-én lesz.

Szerző
Frissítve: 2016.01.05. 17:35

Lázár félretájékoztatott a Századvég-ügyben?

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) azt követeli, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága következő ülésén hozza nyilvánosságra annak a 21 embernek a nevét, akik a Századvég-csoport cégeinek vezetőiként államtitkokhoz hozzáférve segítik a kormány döntéseit - közölte Fodor Gábor, az ellenzéki párt elnöke kedden sajtótájékoztatón.

A független országgyűlési képviselő azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter személyiségi jogokra hivatkozva megtagadta az érdemi válaszadást arra a kérdésükre, hogy a Strategopolis Kft. vezetői is kaptak-e felhatalmazást az államtitkokhoz történő hozzáféréshez.

Az ellenzéki politikus szerint ez különösen ellentmondásos annak tudatában, hogy a tárcavezető novemberben még nem hivatkozott hasonlóra és az érintettek közül megnevezte például G. Fodor Gábort.

A Liberálisok vezetője követelte azt is, hogy a Miniszterelnökség a jogerős bírósági döntés alapján és a korábbi ígéretéhez híven hozza nyilvánosságra a Századvég tanulmányait. Fodor Gábor megjegyezte továbbá, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábbi tájékoztatásával ellentétben az Orbán-kormány eddig nem 5 milliárd forintot, hanem 16 milliárd forintot költött hasonló tanulmányokra, a Századvég pedig legutóbb karácsony környékén kapott újabb 600 millió forintos megbízást.

Szerző

Strasbourgban nyert egy férfi Magyarországgal szemben

Kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar férfinek, aki amiatt tett panaszt, hogy a több mint tíz évig húzódó büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait. Magyarországnak összesen 8000 eurót kell fizetnie a sértettnek - adta közre döntését a strasbourgi székhelyű bíróság kedden.

A bírói testület közleménye szerint 2000 euró nem vagyoni kár, valamint 6000 euró, a fogva tartása idején felvetődött költségeinek megtérítése jár Süveges Péternek.

A közlemény kitér arra, hogy a bíróság hosszúnak találta a több mint hat éves előzetes letartóztatás és fogva tartás idejét, valamint a büntetőeljárás több mint tíz éves hosszát.

A férfi azért tett panaszt az emberi jogi bíróságnál, mert állítása szerint ez idő alatt a magyar hatóságok erősen korlátozták személyi szabadságát: házi őrizete miatt nem tudott elegendő számban ellátogatni beteg szüleihez, kérését többször visszautasították.

A strasbourgi közlemény megemlíti, hogy a magyar Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmét, hogy vasárnaponként misére mehessen, valamint az eljáró hatóságok rendszeresen tiszteletnek voltak és nem jártak el kellő körültekintéssel ügyében.

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd bűnismétlés lehetősége miatt házi őrizetet rendeltek el ellene. A 2005-ben kezdődő eljárás során Süveges Pétert bűnösnek találták és 2014 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2015 júliusában a budapesti Legfelsőbb Bíróság az ítéletet hatályon kívül helyezte. Az ügyet első fokra utalta vissza, amely azóta is folyamatban van.

Szerző