Korózs: a nyugdíjemelés annyi, "mint halottnak a csók"

Publikálás dátuma
2016.01.06. 15:15
FOTÓ: Népszava
Az MSZP ismét az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését kezdeményezi, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a nyugdíjasokkal minden nap megfizetteti Európa és a világ legmagasabb általános forgalmi adóját - közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos azt mondta, ezen élelmiszerek áfakulcsának öt százalékra történő csökkentésével érdemi segítséget lehet nyújtani a nyugdíjasoknak. Jelezte, törvényjavaslatukat benyújtották a parlamentnek. A szocialista politikus beszélt arról is, hogy az 1,6 százalékos nyugdíjemelés annak a több mint 1,1 millió embernek, akinek 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, annyit jelent, "mint halottnak a csók". 

Kitért arra is, hogy a 2,7 millió nyugdíjas kétharmada nem kapja meg az átlagnyugdíjat. Nagyon sok olyan nyugdíjszerű ellátás van, ahol az 1,6 százalékos emelés 300-350 forintra jön ki havonta - mondta. Korózs Lajos szerint itt van az ideje egy fenntartható és finanszírozható nyugdíjrendszer kialakításnak, mert a jelenlegi nem maradhat.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap közölte, a januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban. Hozzátette, az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, amely után az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz.

Szerző

Simicska embereivel erősítene az új kormányrádió

Publikálás dátuma
2016.01.06. 15:05
Fotó: Szalmás Péter
A nemsokára a Lurdy Házban működő, Gajdics Ottó vezette szerkesztőségbe már intenzíven keresik a leendő munkatársakat, az első számú célpont információink szerint a Lánchíd Rádió. Magasabb fizetéssel és a csillogóbb szakmai jövő ígéretével csábítják őket - értesült a VS.

Médiaháború kezd kialakulni a hírrádiók piacán is. Csakúgy, mint tavaly a Magyar Nemzet és a Magyar Idők, valamint a Hír Tv és a közszolgálati 1-es csatorna között: az új szereplők elsősorban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiák szerkesztőit, újságíróit próbálják megszerezni.

A portál információi szerint a formálódó új fideszes médiabirodalom rádiócsatornája (Karc FM) is keresi már leendő munkatársait. Úgy tudjuk, a szerkesztőséget a Magyar Idők lapszerkesztőjeként dolgozó, volt Lánchíd rádiós főszerkesztő Gajdics Ottó vezeti majd, a szerkesztőség a Lurdy Házban működik majd.

Úgy tudják, első körben a nagyságrendileg 160 ezer hallgatóval bíró Lánchíd Rádió több munkatársát is megkeresték. Őket komoly rábeszéléssel vagy magasabb fizetés ígéretével próbálták elcsábítani. Többeknek állítólag azt mondták, hogy ha a szakmai jövőjére akar gondolni, vagy ragaszkodik a világnézetéhez, akkor inkább váltson. 

A teljes cikket itt olvashatja. 

Szerző

DK: a legszegényebb nyugdíjasok járnak a legrosszabbul

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány cserben hagyja a nélkülöző nyugdíjasokat és miközben sosem látott gazdasági sikerekről beszél, a nyugdíjak elértéktelenednek az idén.

Erről a párt alelnöke beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.  Niedermüller Péter felidézte, hogy Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt nyilatkozta, 2016-ban éves szinten 24 ezer forinttal több bevétele lesz az átlag nyugdíjasnak. Ez a kijelentés - értékelte - a szemfényvesztés és az alamusziság abba a sorozatába illeszkedik, amely ezt a kormányt jellemzi. 

Kifejtette: ez az összeg mindössze 2 ezer forintot jelent havonta, annak a több mint egymillió nyugdíjasnak pedig, akinek a nyugdíja 100 ezer forint alatt van, még kevesebbet. Vagyis a legszegényebbek járnak a legrosszabbul - mondta Niedermüller Péter. 

Az ellenzéki politikus szerint felvetődik a kérdés: ha a magyar gazdaság tényleg elképesztő sikereket tud felmutatni, illetve valóban vannak tartalékai az államháztartásnak, akkor azt miért nem erre a célra fordítja a kormány. Hozzátette: idén minden gazdasági előrejelzés szerint növekvő infláció várható, ami kihat a nyugdíjakra és elértékteleníti azokat. 

Szóvá tette, hogy a 28 500 forintos minimális nyugdíj összege 2008 óta nem változott, és felidézte, a Tárki 2014-es felmérése szerint a 65 év feletti szegény emberek aránya 8-ról 13 százalékra nőtt.  A DK alelnöke közölte, pártja 2016 februárjában programjavaslatot hirdet, ez érinteni fogja a nyugdíjakat is. A kormány alapvető feladata az összes nyugdíj értékállóságának biztosítása, újra kell nyitni a méltányossági nyugdíjemelés lehetőségét, be kell vezetni a legalacsonyabb nyugdíjúak méltóságának megőrzése érdekében a minimális ellátást, és javasolják, hogy a kisnyugdíjasok számára a víz, áram és fűtés minimális szintjét garantálja a kormány - ismertette javaslataikat.

Szerző