Megszűnik a Hóman Alapítvány?

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) beadványa nyomán a Fejér Megyei Főügyészség kezdeményezte, hogy a Székesfehérvári Törvényszék kérje a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását a Hóman Bálint Alapítvány elnevezése ügyében – olvasható a lapunkhoz is eljuttatott TEV-közleményben. 

A zsidókkal szembeni állami fellépést szorgalmazó egykori politikust népszerűsítő alapítvány törvénytelen elnevezése miatt a TEV tavaly decemberben az ügyészséghez fordult. Magyarországon ugyanis nem viselheti olyasvalaki nevét egyetlen alapítvány sem, aki tevőlegesen részt vett a XX. századi önkényuralmi rendszerek működtetésében, kiépítésében vagy fenntartásában a szervezet szerint. Amennyiben az MTA is aggályosnak ítéli a névválasztást, annak következménye a Hóman Bálint Alapítvány megszűnte lehet.

Megírtuk: „Aki ezt a szöveget kiagyalta annak halvány fogalma sincs, vagy nem akar tudomást venni a történelemről” – jelentette ki lapunknak Ungváry Krisztián. A történész ezt az Orbán-kormány Hóman-szoborról való első hivatalos véleményéről állította, miszerint: „Magyarország 1944. március 19-én elveszítette a szuverenitását, és ezt csak 1990. május 2-án nyerte vissza. A két időszak között Magyarország megszállt ország volt, Hóman Bálint pedig ebben az időszakban is vállalt közéleti szerepet. A magyar kormány nem támogatja olyan politikusnak a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt — legyenek akármilyen érdemei” - hangsúlyozta Dömötör Csaba, Orbán Viktor nevében. A miniszterelnöknek továbbra sem az a baja, hogy Hóman Bálint a zsidótörvények előkészítője és támogatója volt, és több százezer magyar ember meggyilkolásában volt bűnsegéd. Orbán Viktornak kizárólag az a kifogása támadt, hogy Hóman Bálint “elnyomókkal működött együtt”, amikor Magyarország elveszítette függetlenségét - írta közleményében a Demokratikus Koalíció. A Horthy-korszak vallás- és közoktatásügyi miniszterének a róla elnevezett alapítvány szeretett volna szobrot állítani Székesfehérváron. A szobor ellen a magyar szervezeteken kívül levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői, sőt Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is a szobor felavatásának leállítására szólította fel Magyarországot.

Szerző
2016.01.06 16:10

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48