Fordulat a Czeizel-botrányban?

Publikálás dátuma
2016.01.08. 12:51
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Kaáli Géza professzor a TV2 Mokka című műsorában elmondta, egyedülálló nő csak anonim donortól eshet teherbe lombikprogramban a törvényi szabályozások szerint, tehát célzottan senkitől sem kaphat spermát. Ezzel a szakértő kizárta, hogy Czeizel Endre lehet a legkisebb gyermek apja.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, a tudósnak két gyermeke született házasságon kívül egy fiatal joghallgatótól. Czeizel Endre szeretője megjelent az orvos-genetikus hagyatéki tárgyalásán, és közös gyermekeikre hivatkozva százmillió forintot követelt a hagyatékból.  

A tárgyaláson aztán kiderült, hogy a legkisebbik fiú esetében a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges, beleegyező spermadonor-nyilatkozaton nem a genetikusprofesszor, hanem egy másik férfi adatai és aláírása szerepelnek.

A család azt állította: a tudós legkisebbik gyermeke úgy fogant, hogy Czeizel spermáját jogtalanul használták fel, ami miatt közokirat-hamisítás gyanújával nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen.

Kaáli Géza professzor TV2-ben tett nyilatkozata is a család állítását támasztotta alá, szerinte ugyanis a törvényi szabályozások miatt kizárt, hogy Czeizel Endre legkisebb gyermekének valóban ő legyen az apja, vagy ha igen, törvényszegést követett el a lombikprogramot kezelő magánintézet.

A professzor nyilatkozatát ide kattintva nézheti meg!

Szerző