Meggyilkolta saját anyját az Iszlám Állam terroristája

Arra kérte fiát, hogy hagyja ott az Iszlám Államot, és meneküljenek el Szíriából mindketten – egy Londonban működő szíriai ellenzéki megfigyelőcsoport szerint ez volt a bűne annak a 40 év körüli nőnek, akit a saját fia ölt meg egy nyilvános kivégzésen Rakkában. 

Tavaly egy 30 éves újságírónőnek azért kellett meghalnia Szíriában, mert cikket írt arról, hogyan változott meg az élet Rakkában a terroristák betörése után. Ruqia Hassant tavaly szeptemberben végezték ki, de ez csak most került nyilvánosságra - idézi fel a hvg.hu az eset kapcsán.

Most talán ennél is megrázóbb gyilkosságot hajtott végre az IS 20 éves terroristája: a Londonban működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a szíriai Rakkában nyilvánosan azért végezte ki saját anyját Ali Saqr, mert a nő arra próbálta rávenni, hogy szakítson meg minden kapcsolatot az Iszlám Állammal, és meneküljenek el mindketten Szíriából. A negyvenes éveiben járó asszonyt hitehagyottnak minősítették, amiért azt mondta fiának, hogy a terroristákat hónapok óta bombázó nemzetközi erők a szervezet minden tagját meg fogják ölni.

Szerző

Orbán "nyersen megmondta" Cameronnak

Publikálás dátuma
2016.01.08. 13:58
A magyar és a brit miniszterelnök találkozója. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az országos brit napilapok elsősorban az Európai Unión belüli munkaerőmozgásról folytatott megbeszéléseket emelték ki David Cameron brit miniszterelnök budapesti tárgyalásairól közölt pénteki beszámolóikban.

A Financial Times vélekedése szerint Cameronnak az unióra vonatkozó  reformjavaslatai "szokatlan helyről kaptak feltételes támogatást", miután Orbán Viktor miniszterelnök utalást tett arra, hogy Magyarország támogatja a brit szociális ellátórendszer visszaélésszerű igénybevételének megszüntetését célzó brit intézkedéseket.

A londoni gazdasági napilap írásának szerzői, Andrew Byrne és George Parker szerint Cameron számára kulcsfontosságúnak bizonyulhat Orbán támogatása, különösen akkor, ha a magyar kormányfő - a visegrádi négyek egyikének vezetője - közelebb tudja hozni a megállapodáshoz a vonakodóbb térségi országokat, például Lengyelországot is.

A Financial Times megjegyzi, hogy Cameron személyében csaknem egy éve az első nyugati vezető látogatott Budapestre. A lap szerint elemzők úgy tartják, hogy Cameron látogatása esélyt teremtett annak a diplomáciai elszigeteltségnek az enyhítésére, amely Budapestet körülvette Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februári látogatása óta.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap pénteki beszámolója is azt emelte ki, hogy Orbán Viktor készségét hangoztatta a visegrádi négyek nevében is a nagy-britanniai ellátórendszer bizonyos szigorításának támogatására. A magyar kormányfő ugyanakkor azt az elképzelést továbbra sem fogadta el, hogy az EU-társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók négy évi munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez.

A The Times tudósítói, Michael Savage és David Charter szerint most már valószínűtlennek tűnik, hogy Cameron ezt az adott elképzelést érvényesíteni tudja, azonban a budapesti tárgyalások így is az eddigi legegyértelműbb jelzést adták arra, hogy a brit kormányfő valamilyen megállapodást el fog érni ebben a kérdésben.

A The Times beszámolójában kiemelt helyen szerepel Orbán Viktor azon felvetése, hogy Nagy-Britanniában ne migránsokként, hanem európai uniós polgárokként kezeljék a magyar munkavállalókat.

A másik nagy konzervatív brit napilap, a The Daily Telegraph is Orbán Viktornak azt a kijelentését emelte ki, hogy a nagy-britanniai magyar munkavállalók nem élősködők és nem migránsok, és Magyarország nem tudja elfogadni a diszkriminációt. A lap beszámolója szerint ugyanakkor a magyar kormányfő hangoztatta Magyarország nyitottságát az olyan megoldásokra, amelyek nem tartalmaznak hátrányos megkülönböztetést.

A The Daily Telegraph brit kormányzati forrásai szerint a Downing Street "nagyon pozitívnak" tartja a kétoldalú budapesti tárgyalásokat, és úgy ítéli meg, hogy a megbeszélések növelték a megállapodás esélyét. A The Guardian című baloldali brit napilap szerint Orbán Viktor "nyersen megmondta" Cameronnak, hogy változtatnia kell az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szigorítására vonatkozó tervein, elkerülendő, hogy e munkavállalók élősködőkként tűnjenek fel.

Nicholas Watt budapesti tudósító szerint ugyanakkor Orbán kiegyensúlyozta álláspontját azzal, hogy kijelentette: Magyarország és a többi visegrádi ország bízik a megállapodásban, és nyitott az olyan ésszerű javaslatokra, amelyek kiküszöbölik a visszaéléseket a brit szociális juttatásokkal. A The Guardian szerint ez arra vall, hogy Cameronnak sikerült valamelyes sikerrel megvilágítania a brit kedvezményrendszer támasztotta belpolitikai kihívásokat.

Szerző

Orbán és Kaczynski az "unió ellenségei" - írja a külföldi sajtó

Publikálás dátuma
2016.01.08. 13:41
Kaczynski FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Az euroszkeptikusok frontja megerősödik a keleti államokban címmel írt Orbán Viktor magyar és Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök találkozójáról a Corriere della Sera olasz napilap kommentárja pénteken.

Az európai integrációt mindig a francia-német motor hajtotta előre, "de úgy tűnik, egy új tengellyel most egy alternatív motor jött létre, amely ellenkező irányba mozog" - írta a lap, amely szerint a találkozó "letette az együttműködés alapját Kelet-Európa két nemzeti-konzervatív vezetője között".

A két politikus és pártjaik között "sok a közös vonás: EU-szkeptikusak, hazafiak, katolikusbarátok és migránsellenesek. De főleg teljesen sui generis (sajátos) felfogással bírnak a demokráciáról: annyira, hogy Brüsszelben van, aki attól tart, hogy a Budapest-Varsó tengely az európai értékek fenyegetését és egy új, keletről érkező autoriter front előőrsét jelentheti".

A napilap szerint Kaczynski "jól megtanulta az orbáni leckét": "négy hét alatt leváltotta a titkosszolgálat, a tőzsde és több állami vállalat vezetőit, támogatóival rakta tele az alkotmánybíróságot és biztosította magának a közrádiók és televíziók ellenőrzését".     

Kaczynski megvalósította "annak az illiberális demokráciának a variánsát, amelynek felépítését Orbán ígérte Magyarországon" - írta a Corriere.    Lengyelország-Magyarország, EU-ellenes paktum címmel számolt be Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski találkozójáról pénteken a La Stampa olasz napilap.  

Miközben Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke igyekszik megmenteni az uniót és Schengent,  "Keleten Lengyelország, Magyarország és Szlovákia a színfalak mögött az ellentétes irányba dolgozik" - olvasható a cikkben. Az Orbán-Kaczynski találkozón az unió két "ellensége" "közös taktikát" dolgozott ki az EU-val szemben. A Kárpátok egyik szállodájában tartott ebéden "pisztráng leves és EU-ellenes stratégia" szerepelt, "bármiféle sajtóközlemény nélkül" - írta az újság.

A lap megjegyezte, hogy Kaczynski tavaly még nemet mondott az Orbánnal való találkozóra az "európai közösség elpusztítójának" tartva őt, mostanra viszont az érdekek közössé váltak a "Brüsszel túlzott hatalmával szembeni elutasításban".

Lengyelország a magyar modellt választja - címmel hasonlította össze Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor politikáját az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap, amely szerint a két politikusban a nacionalizmus és a populizmus a közös, amelyeket "zászlóként lobogtatnak".  Az újság szerint a bankokra, nagykereskedelemre, távközlésre kivetett adókkal és "számos más nem ortodox intézkedéssel Orbán valóban új lendületet adott a magyar gazdaságnak", Kaczynski esetében azonban ugyanez leállíthatja a recessziót eddig elkerülő lengyel gazdaság fejlődését.

Szerző