Iszlám Állam: Aha, mi támadtuk meg az egyiptomi buszt is

Az Iszlám Állam (IÁ) jelentkezett pénteken annak a támadásnak az elkövetőjeként, amelynek során előző nap rálőttek egy izraeli turistákra várakozó buszra a gízai piramisokhoz vezető főúton.

 Kairó csütörtökön bejelentette, hogy az incidensnek nincs köze a turistákhoz; a Három Piramis szálloda előtt várakozó buszt eltalált lövések a hotelre vigyázó biztonságiaknak szóltak. Sajtójelentések szerint a turisták ugyan éppen a támadáskor hagyták el a szállodát, hogy felszálljanak a rájuk várakozó buszra, de egyiküknek sem esett bántódása. Az egyiptomi média szerint arab izraeliekről van szó, amit az izraeli külügyminisztérium is megerősített.  Az IÁ nevében a Twitter mikroblogra pénteken feltett közleményben ezzel szemben az áll, hogy "a zsidók és a szállodát őrző biztonságiak soraiban" is többen meghaltak, illetve megsebesültek. A dokumentum szerint a "kalifátus katonái" ezzel eleget tettek a terrorszervezet kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi azon felhívásának, hogy "támadják a zsidókat, ahol csak tudják".

Az egyiptomi belügyminisztérium biztonsági sajtófőnökének közleménye szerint körülbelül 15 álarcos fiatalember gyülekezett a szálloda környékén, majd kivonultak a főútra, és ahogy elhaladtak a hotel előtt, petárdákat lőttek az épület előtt álló biztonságiakra. A közlemény szerint a rendőrök felléptek a csoporttal szemben, az egyik támadó ekkor sörétes fegyverrel lőtt a buszra. Egy elkövetőt elkaptak, a csoport többi tagjáról egyelőre nincs hír.

Szerző

"Gyilkolni, mérgezni fogunk" - Rémisztő videóval fenyeget az IS

 A Balkánról kiindulva igázná le Európát az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, legalább is ez derül ki abból a videóból, amelyet hivatalos videocsatornáján osztott meg a szervezet, és amelyet a Nezavisne Novine című boszniai újság internetes oldala is elemzett pénteken.

"Leigázzuk a keresztény országokat, gyilkolni és mérgezni fogunk, és felszabadítjuk testvéreinket Allah nevében" - üzente az IÁ. A Balkánt olyan helynek írják le, ahol évszázadokig heves harcok dúltak, és amely most a muszlimok új frontja, a "keresztes Európa" elleni védőpajzs lehet.

Az angol nyelvű narráció emellett dicséri az Iszlám Állam harcosait. A felvételen boszniai, koszovói, macedóniai és albániai dzsihadisták is megjelennek. Az egyik férfi, aki a boszniai fegyveres erők egyenruháját viseli, robbantásokra és mérgezésekre biztatja a videót néző harcosokat, de a kilencvenes évek balkáni háborúira is utalás történik, amikor elhangzik, hogy az évek során a muszlim lakosságot ebben a térségben megalázták, és a keresztény Európa azt is megengedte, hogy a muszlimokat úgy gyilkolják le, "mint az állatokat". A videóban minden muszlimot arra szólítanak fel, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

A balkáni térségből bizonyítottan több százan utaztak már el a szíriai és iraki frontra, hogy szélsőséges szervezetek oldalán harcoljanak, a legtöbben Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból.

Szerző
Témák

Átverte a rendőröket a párizsi késelő?

A párizsi rendőrkapitányságnál lelőtt késelő férfi valódi személyazonosságát még mindig nem sikerült megállapítani - mondta pénteken a párizsi főügyész a France Inter közszolgálati rádióban.

Francois Molins szerint a támadó nem marokkói, hanem tunéziai lehet, és feltehetően nem azon a néven szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, mint amit megadott, amikor 2013-ban egy lopás miatt előállították. 

A támadóról - akinél az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlaját ábrázoló papír volt - a rendőrség csütörtökön azt közölte, hogy a marokkói születésű, 21 éves Sallah Ali az elkövető. Ujjlenyomatai szerepeltek a digitális nyilvántartásban.

A főügyész pénteken azt mondta, hogy valószínűleg hamis személyazonosságról van szó, és utalt arra, hogy a francia titkosszolgálatok más néven tarthatták nyilván a támadót. 

"Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a személyazonosság (amelyet 2013-ban) megadott, valós. Ezt a személyazonosságot megvizsgáltuk a titkosszolgálatokkal, és ezen a néven nem ismerték (a férfit) a titkosszolgálatok" - tette hozzá.

A férfi ruházata alatt egy robbanómellény utánzatát viselte, és egy mobiltelefont is találtak a hatóságok. A nála lévő papír egyébként egy Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezérének tett hűségnyilatkozatot is tartalmazott, s azt állította, hogy bosszút akar állni a Szíria elleni támadásokért. A párizsi rendőrkapitányságot henteskéssel a kezében megrohamozó férfi tettét a körülmények ismeretében terrortámadásnak tekintik a francia hatóságok.

A megadott személyazonosság az ügyész szerint ellentmond a hűségnyilatkozatnak, amelyen "van egy név, de ebben a névben (a támadó) tunéziainak és nem marokkóinak mondja magát" - mondta az ügyész. "Meg kell állapítani a személyazonosságot, azt tudniillik, hogy melyik a valós személyazonossága, és aztán a telefont is meg kell vizsgálni, amelyben német SIM-kártya volt" - tette hozzá.

Francois Molins hangsúlyozta, hogy "egyáltalán semmi ok az optimizmusra, mert nő a (terror)fenyegetettség". "Egyértelműen olyan jelenséggel van dolgunk, amely tartós és feltehetően több évig is eltarthat" - mondta az ügyész.

A késelő egy évvel a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után próbált behatolni a rendőrségre. Az épület előtti rendőrök azonnal agyonlőtték, ahogy a férfi irányukba rohanva azt kiáltozta, hogy "Allahu akbar" (Isten a legnagyobb). Az egyik rendőrségi szakszervezet tisztviselője elmondta: a két rendőr életét is kioltó támadás évfordulóján nagy a feszültség a testületben. "Folyamatos a riadókészültség" - mondta. Párizst tavaly két iszlamista merényletsorozat sújtotta, amelyekben 147-en vesztették életüket és több százan sebesültek meg.

Szerző