Bezár a Krio spermabankja

Publikálás dátuma
2016.01.09. 06:13
Illusztráció/Thinkstock
Beszünteti tevékenységét az ország legnagyobb spermabankja, miután az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) tavaly nyáron vizsgálatot indított, majd feljelentést tett illegális szervkereskedelem miatt - írja a Magyar Idők. Az OTH tavaly márciusban értesült arról, hogy Dániából génhibás donorspermiumok kerültek Magyarországra, ekkor derült fény arra is, hogy a Krio Intézet már 2013-óta importálja a hímivarsejteket a skandináv országból.

Az intézet elmondása szerint a tevékenység az OTH tudomásával zajlott, vagyis jelentették nekik a spermium behozatalt. Az importra a hazai donorsperma rossz minősége, a spermahiány volt szükség. A cikk szerint a nyomozást megszüntették, de féléves eljárás alatt a Krio nem foglalkozhatott donorsperma-gyűjtéssel, és a meddőségi klinikák sem vehettek át külföldi hímivarsejtet. Emiatt csak korlátozottan tudtak mesterséges megtermékenyítést végezni, több meddő pár az ombudsmanhoz is fordult akadályoztatása miatt.

Az intézet tájékoztatása szerint az őssejttárolást nem érintik a történtek, így azoknak a szülőknek, akik már ott tároltatják a gyermekük őssejtjeit, nem kell izgulniuk. És őssejttárolásra továbbra is van lehetőség az intézetben.

Czeizel-ügy: Megszólalt a professzor
Egyedülálló nő csak anonim donortól eshet teherbe lombikprogramban a törvényi szabályozások szerint, tehát célzottan senkitől sem kaphat spermát – mondta Kaáli Géza professzor a TV2 Mokka című műsorában. Ezzel a szakértő kizárta, hogy Czeizel Endre lehet a legkisebb gyermek apja, vagy ha igen, törvényszegést követett el a lombikprogramot kezelő magánintézet.
Ahogy lapunk is beszámolt róla, a tudósnak két gyermeke született házasságon kívül egy fiatal joghallgatótól. Czeizel Endre szeretője megjelent az orvos-genetikus hagyatéki tárgyalásán, és közös gyermekeikre hivatkozva százmillió forintot követelt a hagyatékból. A tárgyaláson aztán kiderült, hogy a legkisebbik fiú esetében a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges, beleegyező spermadonor-nyilatkozaton nem a genetikusprofesszor, hanem egy másik férfi adatai és aláírása szerepelnek. A család azt állította: a tudós legkisebbik gyermeke úgy fogant, hogy Czeizel spermáját jogtalanul használták fel, ami miatt közokirat-hamisítás gyanújával nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen.Szerző

Itthon is megjelenhet a zikavírus?

A várandós nőkre különösen veszélyes vírus okoz megbetegedéseket Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részein, ezen belül különösen Brazíliában - írja az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala sajtóközleményében. A jellemzően szúnyogok által terjesztett zikavírus ellen egyelőre nincs védőoltás, s akár még Magyarországon is megjelenhet. Igaz, erre az ÁNTSZ szerint kevés az esély, mindazonáltal a térségbe utazóknak nem árt védekezniük ellene. Ezt diethyltoluamide hatóanyag-tartalmú szúnyogriasztó szerrel, valamint megfelelő (minden testrészüket eltakaró) ruházat segítségével tehetik meg.

A közlemény szerint a zikavírus egy 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegség. Legfőbb tünetei a láz, a fejfájás, és gyakran az arcon kezdődő, a törzsre továbbterjedő kiütés. Ezeket később kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom is követi. Maga a betegség a tünetek ellenére enyhe lefolyású, és magától gyógyul. Azt kizárólag fertőzött szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem terjed.

Komoly veszélyt csak az újszülöttekre jelenthet. Ha a kismama megfertőződik, akkor nagy az esélye, hogy babája a vírussal szinte együtt járó, úgynvezett microcepháliával születik. A microcephalia egy rendellenesség, ami az agykoponya méretének csökkenésével és általában szellemi fogyatékossággal jár.

Az egészségügyi hatóságok Brazíliában a múlt év végéig 2900-nál több microcephaliás újszülöttet jelentettek, ami lényegesen több a megszokott évi 150-200 esetnél.

Az ÁNTSZ közleményében felszólította a térségből visszatérőket, hogy ha a betegség bármely tünetét észlelik, akkor az érkezést követő 3 héten belül mindenképpen forduljon orvoshoz. Végül kiemelték: vizsgálják az olyan laboratóriumi-diagnosztikai háttér kialakításának lehetőségét, melynek segítségével a zikavírus-fertőzést hazánkban is igazolni lehet, ha a betegség behurcolásának gyanúja merülne fel.

Szerző

A kormány teremti meg a sztrájk alapját

Levélben kérte a nemzetgazdasági tárcától a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ), hogy kezdődjenek meg a háromoldalú tárgyalások a sztrájktörvény és a munka törvénykönyve módosításáról, továbbá a korhatár előtti nyugdíjak új feltételrendszerének kidolgozásáról. 

A szövetség elnöke emlékeztet rá, már a tavalyi bérmegállapodás záradéka is tartalmazta, hogy a kormány hajlandó módosítani a munkavállalókra nézve sok kérdésben hátrányos szabályokat, de az egyeztetés azóta sem kezdődött el. Kordás László a Népszavának úgy fogalmazott, a karácsony előtt született, bérmegállapodásnak nem nevezhető egyezségben – amelyet a MSZSZ nem írt alá, mert nem tartalmazott a vállalkozások számára iránymutató bérajánlást az idei évre – továbbra sincs garancia, hogy a kormány hajlandó napirendre tűzni a három fontos kérdést, ezért tegnap levélben sürgették a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívását.

Közben azonban minden jogi, szakértői és szervezési segítséget megadnak az összefogásra és sztrájkra készülő közlekedési szakszervezeteknek, amelyek eddig sikertelen bértárgyalásokat folytattak a BKV-nál, a MÁV-nál és a miskolci közlekedési vállalatnál. Kordás László szerint azért jutott idáig a dolgozók elégedetlensége, mert országos bérajánlás hiányában „egyfajta céltalanság lett úrrá a munka világában”. A miskolci közlekedési dolgozók még a tavaly megígért béremelésükért harcolnak, de az önkormányzati közműcégek és közlekedési vállalatok idei üzleti terveinek elfogadásakor tör ki az igazi balhé, amikor kiderül, milyen minimális béremelésben gondolkodnak a cégvezetők.

Más ágazatokban a kormány egyes csoportoknak több pénzt kínálva törekszik a dolgozók megosztására, a MSZSZ viszont szeretné egységbe tömöríteni az elégedetlen rétegeket, hogy ha kell, együtt mozduljanak a közös érdekek mentén.

Szerző