Orbán lepaktált az EU ellen

Publikálás dátuma
2016.01.09. 06:04

Lényegében kizárná a schengeni rendszerből Görögországot a magyar kormányfő, aki tegnap ismét az uniós alapszerződések módosításának igényét lebegtette. Ráadásul nemcsak a kormányfő hazai közvéleménynek szánt rádióinterjúja, de az elmúlt napok diplomáciai lépései, a Jaroslaw Kaczynskivel folytatott magántalálkozó, valamint munkamegbeszélése David Cameronnal is azt erősítették: Orbán Viktor teljes erővel ront az európai integrációra.

Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni - sürgette Orbán Viktor tegnap a Kossuth Rádióban. A kormányfő az európai uniós alapszerződés módosításáról, lengyelországi látogatásáról és David Cameron brit kormányfővel tartott tárgyalásáról is beszélt. Orbán 2016 döntő kérdésének nevezte, hogy "rájönnek-e végre Európában: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást". Szerinte Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez. Megjegyezte, nem bízik abban, hogy a bevándorlás ügyében a törökökkel kötött megállapodás önmagában elégséges lenne, noha néhány hete még optimista hangot ütött meg a közös európai válságkezelés e lépésével kapcsolatban. Most azonban azt is mondta: a "brüsszelizmus" lopakodó hatáskörelvonás a nemzetállamoktól. Ha ugyanis ma felüti a fejét egy probléma az EU-ban, az első reflex az, hogy "azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket a tagállamoktól" - fogalmazott. Hozzáfűzte: a "brüsszelizmus" kockázatait a migráció ügyében ma már mindenki látja. Szerinte ezt a "brüsszelizmust" nem lehet orvosolni az uniós alapszerződés módosítása nélkül.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatásáról szólva Orbán azt mondta: Magyarország osztja azt a brit véleményt, amely szerint meg kell újítani az EU-t. Szerinte az erős nemzetek szövetségéből álló EU-ról alkotott brit elképzelés találkozik a visegrádi tagállamok gondolkodásával, ezért "itt van egy természetes szövetség". Egyetértéséről biztosította a nemzeti parlamentek megerősítésére és a kettős mérce elutasítására vonatkozó brit javaslatot. A kormányfő egyetért azzal a törekvéssel is, amely a brit szociális ellátásokkal való visszaélések megakadályozására vonatkozik, de hangsúlyozta: nem fogadható el semmilyen diszkrimináció az ügyben, mert a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyarok becsületesen dolgoznak, és a befizetéseik a brit költségvetésbe meghaladják az onnan kapott szolgáltatásokat.

"Mi nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába, a magyar munkavállalók dolgozni akarnak, és jól is dolgoznak" - mondta Orbán a brit kormányfővel közös sajtótájékoztatón, még csütörtökön. Ott az udvariaskodást követően Orbán szintén arról beszélt, a brit kormányfő négy pontja közül - amellyel a konzervatív politikus az Európai Uniót (EU) igyekszik megreformálni - három mellé "teljes mellszélességgel oda tudunk állni", egyben viszont még további tárgyalásokra van szükség. A kormányfő igyekezett minél inkább távolítani a brit szociális juttatások korlátozásának magyar vonatkozásait, s csaknem az utolsó kérdésig bagatellizálta a magyar munkavállalók érintettségét. Bizonyos diplomáciai források szerint azért bagatellizálta a magyar munkaerő kivándorlásának problémáját (tette ezt hamis statisztikai adatok alapján, a tényekről a 13. oldalon - a szerk.), mert Orbán szerint "kontraproduktív lenne a szociális ellátás ügyében keménykedni" a britekkel szemben, akikre a magyar kormány számít az EU-ellenes küzdelmében. A Vs.hu ráadásul arra is emlékeztetett a retorikai megoldás kapcsán, hogy a lengyel kormány már korábban közölte: amennyiben a britek segítenek kilobbizni egy NATO-bázist lengyel területen, ők is elfogadják a négyéves korlátot - így a V4-ek álláspontja akár még meglepetést is hozhat a brit reformtervek ügyében.

Hogy valamiféle háttéralku van a dolog mögött, azt sejteti az is, hogy - mint azt már a találkozó előtt kiszivárogtatta a brit diplomácia - Cameron betartotta a magyar fél kérését, s egyszer sem említette "uniós migránsként" a magyar munkavállalókat, holott a brit köznyelvben csak így emlegetik a kelet-európaiakat. Ugyanilyen gesztus volt, hogy Cameron a hivatalos programtól eltérve, útban a Parlamenttől a Sándor-palotához még megállt a Duna-parton a holokauszt-emlékműnél egy Orbánnal közös gyertyagyújtásra, pedig ilyen protokolleseményeket ritkán szokott a programjába iktatni munkalátogatások alkalmával.

Hogyan tárgyaltak?
Bár David Cameron némi késéssel érkezett, és egyébként is csúszott a program, a találkozó legfontosabb része egy óránál is tovább tartott - tudta meg a részleteket a Vs.hu. A portál szerint az érdemi tárgyaláson csak Orbán Viktor, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint a brit kormányfő és egy tanácsadója vett részt. A hivatalos program másik eleme egy, úgynevezett plenáris megbeszélés volt, ezen magyar részről Orbánon és Szijjártón kívül Czukor József és Gottfried Péter, a kormányfő külpolitikai tanácsadói, Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki iroda parlamenti államtitkára és Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet vett részt. Ez a Vs.hu szerint azt jelenti, hogy Lázár János és Rogán Antal minisztériuma is egyformán kapott képviseletet, ugyanakkor érdekesség, hogy Lázár az elmúlt időszak valamennyi fontos diplomáciai eseményén társa volt Orbánnak, ám a kancelláriaminiszter ezúttal kimaradt a "delegációból". Az is furcsa, hogy a plenáris megbeszélés az elhúzódó szűk körű tárgyalás miatt mindössze tízperces volt, vagyis gyakorlatilag csak bemutatkoztak egymásnak a felek - jegyezte meg a Vs.hu.

Mindez sejteti, a The Financial Times (FT) vélhetően jól tudja, hogy Orbán "feltételes támogatásáról" biztosította Cameront a visegrádi országok nevében, ami a lap szerint számára kulcsfontosságúnak bizonyulhat a brit miniszterelnök számára, különösen akkor, ha a magyar kormányfő közelebb tudja hozni a megállapodáshoz a vonakodóbb térségi országokat, például Lengyelországot is. Az FT ugyanakkor megjegyezte azt is, Cameron személyében csaknem egy éve az első nyugati vezető látogatott Budapestre, amivel esélyt teremtett annak a diplomáciai elszigeteltségnek az enyhítésére, amely Orbánt övezi Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februári látogatása óta.

Ráadásul a The Daily Telegraph szerint már a szociális támogatások ügyében is körvonalazódik egy kompromisszum, amely mindkét félnek elfogadható lehet: eszerint Nagy-Britanniában bevezetnék a négyéves tilalmat, ugyanakkor ez vonatkozna az ország munkaerőpiacára éppen belépő 18-22 éves brit állampolgárokra is: ők szintén legkorábban négy év után kaphatnának szociális juttatásokat. A brit uniós tagságról döntő népszavazás majdani eredményétől láthatóan tartó Cameron azt is szeretné elérni, hogy "rendkívüli esetekben" felső korlátot szabjanak az egy-egy tagállamba érkező külföldi munkavállalók számában. Más tagállamok és az Európai Bizottság ezt csak abban az esetben fogadná el, ha maga a Bizottság lenne az a testület, amelyik ilyen korlátot - ideiglenesen - meghatározhatna, ezt viszont Londonban - és vélhetően Budapesten is - elutasítják.

Új frontot jelentenek a V4-ek?
A rádióinterjúban szó volt Orbán Viktor szerdai lengyelországi tárgyalásáról is, amelynek során találkozott Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével. Ezzel kapcsolatban a kormányfő kijelentette: az EU-nak nem érdemes azon törnie a fejét, hogy bármilyen szankciót is alkalmaz Lengyelországgal szemben, mert ahhoz teljes egyetértés kellene, márpedig Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat. "Több tiszteletet a lengyeleknek, mert megérdemlik" - hangoztatta, megjegyezve: Magyarország már megszenvedte azt, ami most a lengyelekkel történik, és "mi is azt követeltük, hogy adják meg a magyaroknak a tiszteletet". A miniszterelnök igazat adott a lengyeleknek, hogy nem lehet úgy beszélni velük, ahogy azt egyre gyakrabban teszik Brüsszelben. Megjegyezte, hogy hamarosan Magyarországra látogat Beata Szydlo, az új lengyel kormányfő.Szerző
Témák
Cameron Orbán

Majd' 200 millióból költöznek a tárcák

Legkésőbb 2017 végéig költözik a budai Várnegyedbe a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium, a beruházás előkészítési feladataira a kormány 180 millió forintot biztosított az idei költségvetésből - írta a Magyar Idők.

A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatban közölte: a felújítások és az áthelyezés pontos költsége még nem ismert, a tárcáknak jelenleg helyet adó állami tulajdonú ingatlanok sorsáról sem született még döntés. A kormány a nemzeti fejlesztési minisztert kérte fel arra, hogy az épületek az államnak legelőnyösebb feltételekkel történő értékesítésével, illetve hasznosításával kapcsolatban tegyen javaslatot.

Lázár János tavaly novemberben jelentette be, hogy erősíteni kell a budai Vár kormányzati funkcióit, így nemcsak a kormányfő és hivatala, hanem a belügyi, valamint a nemzetgazdasági tárca is a Várnegyedben kap helyet. A BM a Budapest I. kerület, Országház utca 28-32., illetve az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlanegyüttesbe költözik, míg az NGM a Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanban kap helyet. A kormány tavaly novemberben felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy folytassa le a szükséges egyeztetéseket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével az érintett ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről - ugyanis ezek az akadémiához tartoznak. Orbán Viktor és hivatala a Sándor-palota mellé, a volt Karmelita kolostor épületébe költözik majd.

Szerző

Meghalt Hazai György

 Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Hazai György turkológus, orientalista, nyugdíjas egyetemi tanár, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja - közölte a család és a Magyar Tudományos Akadémia pénteken az MTI-vel.

Hazai György a magyar keletkutatásnak és az egész magyar tudományosságnak óriási nemzetközi megbecsültséget szerző régi, nagy orientalista generáció egyik legkiemelkedőbb képviselője volt. Halálával óriási veszteség érte a magyar és az egyetemes turkológiát - olvasható az MTA honlapján. Hazai György a török népek és a török nyelvek kutatója volt. Nemzetközi mércével mérve is kimagasló tudományos életműve és tudományos közéleti tevékenysége révén a világ egyik legismertebb és legelismertebb magyar keletkutatójaként tartják számon. Török-történelem szakon végzett az ELTE-n. Dolgozott az MTA Nyelvtudományi Intézetében, a berlini Humboldt Egyetem docense, majd professzora, közben a Német Tudományos Akadémia Turfán-kutatócsoportjának vezetője volt. 1984-1990 között az Akadémiai Kiadó igazgatói posztját töltötte be. 1991-től nyugdíjazásáig az MTA Nyelvtudományi (később Irodalomtudományi) Intézetében működő Orientalisztikai Munkaközösség tudományos tanácsadója, majd kutatóprofesszora. Közben a nicosiai Ciprusi Egyetem tanszékvezető tanára, 2000 és 2003 között pedig a budapesti német nyelvű Andrássy Egyetem alapító rektora volt.

Kutatási területe a török népek és a török nyelvek története volt. Ezen belül különösen a balkáni török nyelvi viszonyok és kölcsönhatások kérdését vizsgálta. Tudományos munkássága kiterjedt a korai oszmán-török nyelvemlékek felkutatására, kiadására és nyelvészeti feldolgozására is. Harmadik nagy kutatási területe a latin és cirill betűs átírásos török nyelvemlékek feltárása és értelmezése volt.

Hazai György számos nemzetközi könyvsorozat és folyóirat szerkesztőjeként, társszerkesztőjeként vagy szerkesztőbizottsági tagjaként is tevékenykedett. A keletkutatók számos szervezetében töltött be alapító, titkári, főtitkári vagy elnöki tisztet. Így például ő hozta létre a Comité International des Études Ottomanes et Pre-Ottomanes nevű tudományos társaságot, amely legutóbbi konferenciáját 2014-ben Budapesten tartotta. 1991-ben a keletkutatók legátfogóbb szervezete, a Kelet- és Ázsia-kutatás Nemzetközi Szövetsége főtitkárává, 2007-ben elnökévé választották.

Munkásságát itthon és külföldön számos alkalommal ismerték el. 1982-ben az MTA levelező, 1995-ben rendes tagjává választották. Tiszteleti tagja lett többek között a Török Történeti Társaságnak, a Török Nyelvészeti Társaságnak, az American Oriental Society-nak, a Török Tudományos Akadémiának, a göttingeni Société Uralo-Altaicának, levelező tagja a müncheni Südosteuropa-Gesellschaftnak és a helsinki Société Finno-Ougrienne-nek. A Német Szövetségi Köztársaság a Nagy Érdemkereszttel, a Francia Köztársaság a Francia Érdemrend parancsnoki fokozatával, a Török Köztársaság a legnagyobb polgári kitüntetésnek számító Érdemrenddel ismerte el eredményekben gazdag munkásságát.

Hazai György hamvasztás utáni búcsúztatása február 26-án lesz a Farkasréti temető Makovecz termében - olvasható a gyászjelentésben.

Szerző