"Veszélyben a sajtószabadság és a demokrácia" - Tüntettek Lengyelországban

Lengyelországban ismét ezrek tüntettek szombaton a múlt héten életbe lépett új médiatörvény ellen. Mintegy húsz városban vonultak az utcára a tiltakozók a sajtószabadság megőrzését követelve. 

A tavaly októberi parlamenti választásokon győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt módosította a médiatörvényt, politikai ellenőrzés alá vonva a közszolgálati médiát. Tiltakozásképpen lemondott a közszolgálati rádió, televízió és a nemzeti hírügynökség vezetője. A megmozdulásokat a nemrégiben alakult Bizottság a demokrácia védelmében (KOD) szervezte, a tiltakozó menetekben számos ellenzéki képviselő is részt vett.

Varsóban a Lengyel Televízió épülete elé vonultak a tüntetők, a rendőrség szerint mintegy hétezeren, a varsói városháza becslése szerint húszezren lehettek. Lodzban a felvonulók a lengyel zászló mellett az EU zászlaját is lengették és a lengyel himnuszt énekelték. Poznanban, Wroclawban és Krakkóban is volt tüntetés a független médiáért. Tavaly év végén több tízezren vettek részt a KOD által szervezett tiltakozó megmozdulásokon.

Andrzej Duda köztársasági elnök csütörtökön írta alá a médiatörvényt, amely pénteken lépett életbe. A köztévé vezetőjévé pénteken Jacek Kurskit, a kulturális miniszter-helyettest, a PiS korábbi képviselőjét nevezték ki. Kurski azt állította, hogy a politikától független közszolgálati tévé megteremtése a célja, a tiltakozók azonban attól tartanak, hogy a konzervatív kormányzat szócsövévé változtatják a televíziót.

lásd még: Kisiklik a budapesti gyors?

Szerző

Fenyegető üzenet miatt Denver helyett Kanadában landolt a repülő

Az amerikai United Airlines egyik menetrendszerű járatát a pilóta - a légi irányítás utasítására - Kanadába irányította, ahol biztonságban leszállt. A gépen ugyanis "fenyegető üzenetet" találtak.

A repülő az alaszkai Anchorage városából a coloradói Denverbe tartott, 131 utassal és hatfős személyzettel a fedélzetén. A Boeing 737-es gépen a CNN hírtelevízió jelentése szerint "fenyegető üzenetet" találtak, a rendőrség azonban nem kívánta részletezni sem azt, hogy ki és milyen jellegű üzenettel fenyegetett, sem pedig azt, hogy mit tartalmazott ez a fenyegetés. A CBS televízió híradója - a United Airlines szóvivőjére, Charles Hobartra hivatkozva - arról számolt be, hogy a fenyegetés az egyik utastól származott. A fenyegetés jellegét, vagy formáját azonban a szóvivő sem részletezte. A repülőgép végül a kanadai Vancouver nemzetközi repülőterén landolt, ahol a kanadai hatóságok őrizetbe vették az egyik utast, akiről egyelőre csak annyit tudni, hogy amerikai állampolgárságú férfi.

Szerző

"Jó utat, drága édesapám" - Eltemették Lemmyt Los Angelesben

Publikálás dátuma
2016.01.10. 08:19
Illusztráció/Thinkstock
Los Angelesben örök nyugalomra helyezték Lemmyt, a Motörhead együttes frontemberét. A zenészt barátai és tisztelői búcsúztatták, rajongói pedig interneten és klubokban nézték a temetési szertartást.

Az Ian Kilmister néven született brit rock-zenész búcsúztatását a Forest Lawn sírkert kápolnájában tartották. A legendás kalapját formázó urna előtt a Motörhead egyik fotója és Lemmy szintén legendás csizmája állt. Az emlékezők sorát a zenekar menedzsere, Todd Singerman kezdte, majd szólt és emlékezett Mikkey Dee, a Motörhead dobosa, Dave Grohl a Foo Fightersből és a Guns 'N' Roses gitárosa, Slash is. Érzelmes beszéddel emlékezett a 70 évesen rákbetegségben elhunyt rockerre a fia, Paul Inder is.

"Utazzál jól, drága édesapám, megint útra keltél, egy hosszabb turnéra" - búcsúzott a láthatóan megrendült fiú.

A rajongók interneten láthatták a szertartást, arra kérték őket ugyanis, hogy ne menjenek el a temetésre, hanem az egyik vidómegosztó portálon kövessék a végső búcsú eseményeit. Lemmy kedvenc helyén, a Sunset sugárút egyik sörözőjében például rajongók százai zsúfolódtak össze és figyelték a temetést, majd egy óriási Lemmy-fotóra írták a nevüket.

Szerző