Előfizetés

Kiderült, mitől halhatott meg a mozgássérült asszony (fotó)

Publikálás dátuma
2016.01.11. 14:43
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint füstmérgezés okozhatta az idős nő halálát. A holttestre az asszony galgagyörki otthonában bukkantak, a 100 négyzetméteres házban élő tolókocsis nő házi gondozás alatt állt.

Csámpai Attila elmondta: úgy tudni, gondozója pénteken látta utoljára.

Az asszonyt hétfőn találták meg holtan az ajtó közelében, az áldozat valószínűleg megpróbált kimenekülni.

A katasztrófavédelem szóvivője szerint a Mácsai úti házban  - valószínűleg a hétvégén - néhány bútor meggyulladt, így vélhetően füstmérgezés okozta a mozgássérült asszony halálát.

Selmeczi kancellár lesz?

Publikálás dátuma
2016.01.11. 14:02
Fotó: Népszava
Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő is pályázott a szegedi egyetem kancellári posztjára. Rajta kívül még tizenhatan jelentkeztek - írja a delmagyar.hu.

Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem korábbi kancellárja tavaly szeptemberben mondott le, miután egy Facebook-bejegyzés miatt a sajtótámadások kereszttüzébe került. A csónakban ülő meztelen nőket ábrázoló fotó és a lengyel nyelvű felirat (Végre normális bevándorlók) tíz napig volt fenn Devecz személyes Facebook-oldalán. Miután a sajtó foglalkozni kezdett a bejegyzéssel, törölték az oldalról a fotót. A 2014 decemberében kinevezett Devecz állította, nem volt köze a Facebook-bejegyzéshez, ugyanakkor lemondott posztjáról.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot írt ki a kancellári posztra, amelyre december 31-éig lehetett pályázni. Az EMMI tájékoztatása szerint 17-en pályáztak, az még nem nyilvános, hogy kik, azonban néhány név azonban már kiszivárgott. A portál információi szerint beadta pályázatát Dlusztus Imre, a lap egykori főszerkesztője, de úgy tudják, kancellár szeretne lenni Dömötör Máté, az igazgatásszervezési és szolgáltatási központ főigazgatója is, aki jelenleg a kancellárhelyettesi feladatokat látja el az egyetemen. Valamint értesüléseik szerint Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő is beadta pályázatát.

A pályázókkal szemben feltétel a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, felsőfokú végzettség, illetve felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban szerzett 3 éves vezetői gyakorlat. A pályázókat a miniszterelnöki döntést megelőzően szakértő bizottság hallgatja meg. Ha az eljárás eredményes lesz, a nyertest várhatóan február 15-én nevezi ki három évre, 2019. február 14-éig a miniszterelnök. 

A Fidesz hétfő délután cáfolta a portál információit, miszerint Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselő is beadta volna pályázatát a szegedi egyetem kancellári posztjára.

A főváros nem tudja, milyen jogszabályt sértettek Simicskáék

Publikálás dátuma
2016.01.11. 13:54
Fotó: Molnár Ádám
Március elsejére napolták el a főváros kontra Mahir Cityposter Kft. közötti per tárgyalását. Hétfőn, az első tárgyalási napon a Mahir Cityposter jogi képviselője újból benyújtott egy indítványt az oszlopok bontásának felfüggesztésére. A bíró ígérete szerint, a "leghamarabb dönteni fog" a kérelem ügyében.

A tárgyalás egyik legérdekesebb és leglényesebb pontja az volt, hogy a főváros nevében eljáró ügyvédek nem tudták megmondani, hogy milyen jogszabályt sértett meg a Mahir Cityposter. Erre plusz határidőt kértek, és meg is kapták a bíróságtól. Magyar György szerint a főváros több éve fennálló okokra hivatkozva tartja jogellenesnek az oszlopok kihelyezését. Ez szerinte rosszhiszemű joggyakorlást takar, hiszen ezeket a kifogásokat nem jelezték korábban.

Magyar kitért arra, hogy oszloponként 50–500 ezer forint káruk is keletkezhetett a szakszerűtlen bontásból, roncsolásból fakadóan. Szerinte január 9-ig a Mahir Cityposter Kft.-nek az elbontott 120 oszloppal számolva 60–600 millió forint közötti kára keletkezhetett. Jelezte továbbá, hogy a lapunk által is közreadott drónfelvétel szerint szakszerűtlenül is tárolják az elbontott oszlopokat: a szabad ég alatt, a hóban, ami korróziót okoz, ráadásul fektetve, ami miatt deformálódnak.

Magyar György úgy számolt, hogy ha továbbra sem tiltják el a fővárost az oszlopbontástól, és tényleg felbontják a 2031-ig szóló szerződést, akkor a szerződésből hátralévő 15 évben a Mahir Cityposter Kft. 5,5–17 milliárd forint bevételtől esik el.
A főváros ügyvédje minderre reagálva jelezte: a bontást szakszerűen végzik, anélkül, hogy az oszlopok megsérülnének - ennek bizonyítására fényképeket és a bontó cég nyilatkozatát is csatolta az ügyvéd.