Előfizetés

Így gyűjtik be a szebb napokat látott karácsonyfákat - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.01.11. 16:57
MTI Fotó: Mohai Balázs
Az udvaron vidáman játszottak a gyerekek, akik karácsony este körültáncolták a fenyőfát, és annyiszor örültek neki. A legkisebbik most odaszaladt hozzá, és leszakította csúcsáról az aranycsillagot. – Nézzétek, mit találtam ezen a csúnya, vén karácsonyfán! – kiáltotta, és rátaposott a száraz ágakra, amelyek recsegve törtek le kis csizmája alatt - A FENYŐFA érzelmes történetét Hans Christian Andersen írta meg egyik meséjében, de e mese ismerete nélkül is valóban minden évben van valami szomorú abban a látványban, amikor a pár napja körülujjongott és feldíszített fákat, mint megannyi éke fosztott csontvázat, bekelelezi egy kukásautó. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkatársai persze csak végzik a dolgukat, amikor a lebontott karácsonyfákat bedobják a tömörítő felépítménnyel felszerelt hulladékszállító teherautóba.  A cég közleménye szerint a karácsonyi ünnepeket követően szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, becslések szerint mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra. Vízkeresztet, azaz január 6-át követően megkezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudjuk összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről. A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy az alább, kerületi bontásban felsorolt, több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált fenyőfákat először aprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési gőzt, és villamos áramot. 

Vigasztaljon minket ez utóbbi, ha már az élet a karácsonyfákhoz is ilyen goromba tud lenni. 

Világcsúcs? - Törölve!

Publikálás dátuma
2016.01.11. 15:13
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
A Brit Atlétikai Szövetség a sportág megújulása és hitelességének visszaszerzése érdekében 14 pontos javaslatcsomagot állított össze, amely többek között a jelenlegi világcsúcsok törlését is tartalmazza.

Ed Warner, a brit atlétika első embere a BBC-nek hétfőn elmondta, radikális reformokra van szükség, mert "az atlétika egésze kérdőjeleződött meg tavaly úgy, ahogy még soha". "Nagyobb nyilvánosság, keményebb büntetések, hosszabb eltiltások, és a rekordok eltörlése egy új korszak érdekében, ezekre van szükség. Minden megoldásra nyitottnak kell lennünk, hogy visszaállítsuk sportágunk hírnevét" - nyilatkozta a BBC-nek Ed Warner.

A brit javaslatok között a világcsúcsok törlése mellett többek között szerepel, hogy a doppingesetek minimális büntetését nyolc évre kell növelni, így az érintetteket két olimpiai ciklusból is kizárnák, illetve, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) minden doppingellenőrzést nyilvános rendszerben vezessen. A britek szerint kriminalizálni kell a tiltott szerek beszerzését, szállítását, s azokat a tiszta versenyzőket, akik doppingoló riválisok miatt estek el pénzdíjaktól, kompenzálni kell.
A szigetországi szövetség mostani kiállását a sportágat alapjában megrengető botrányok eredményezték. Tavaly ugyanis bebizonyosodott, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt az atlétáknál, majd kiderült: a nemzetközi szövetség (IAAF) közvetlen vezetői is érintettek voltak abban, hogy az orosz esetek ne kerüljenek nyilvánosságra.

Az IAAF-et tavaly augusztusig iránytó Lamine Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A vádak szerint Diack megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

Megkérdőjelezték Guardiola képességeit

Bár Pep Guardiolának, a Bayern München trénerének is van esélye arra, hogy ma, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) esti gáláján a 2015-ös esztendő legjobb trénerének válasszák, hiszen ő is bejutott a legjobb három közé, nincs mindenki meggyőződve különleges képességeiről. Megkérdőjelezte Guardiola szakmai tudását Yaya Touré menedzsere, Dimitri Seluk, ami azért pikáns, mert majdnem biztosra vehető, hogy 2016 nyarán épp ezen angol csapathoz szerződik majd a katalán tréner.

Seluk azt közölte, a Bayern játékosállományának erősségére utalva, hogy a nagyapja és megnyerte volna a német bajnokságot ezzel a csapattal. Guardiola három bajnoki és két Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett az FC Barcelonával, s két alkalommal nyerte meg a Bundesligát, ám nem kérdés, hogy a 2016-os bajnoki aranyat is sikerült bezsebelnie. Müncheni érájára azzal tenné fel az i-re a pontot, ha a BL-t is megszerezne Philipp Lahmékkal.

Guardiola egyébként nem lesz ott a FIFA mai zürichi gáláján, mert a Bayern München éppen Katarban edzőtáborozik.