A szervezők Milánóban tartanák a magyar pavilont?

A milánói világkiállítás szervezői felkérték Magyarországot, hogy a magyar pavilon az Expo területén maradjon, és az ott létrejövő Olasz Technológiai Intézet épületegyüttesének része legyen - írja az MTI.

A milánói világkiállítás szervezőitől január 8-án érkezett hivatalos felkérés arra, hogy az Életkert pavilon az 2015. október 31-én zárult expo területén maradjon - ezt Szőcs Géza, a világkiállítás magyar pavilonjának kormánybiztosa közölte a távirati irodával, azt hangoztatva: az olasz megkeresés óriási siker és elismerés Magyarország, valamint az épületet tervezők és kivitelezők részére is. És, hogy mindez milyen remek üzlet, Szőcs Géza azt is közölte: a megkeresés szerint a pavilont a magyar állam díjmentesen adná át az olasz félnek, cserében nem terhelnék az épület lebontásának és a terület rekultiválásának költségei. A kérdésben a magyar kormány dönt.

Arról Szőcs Géza ezúttal nem beszélt, amiről december elején az RTL Klub adott hírt, jelesül, hogy az olasz bíróság lefoglalta a milánói világkiállítás magyar pavilonját, mert az olasz kivitelező cég szerint a magyar állam nem fizette ki őket

De az MTI is hírt adott arról (november 20-án )  miszerint az olasz sajtó szerint a magyar pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épület, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós (több mint 300 millió forintos) munkadíjat. Horváth Erika, a magyar részvételt szervező Carpathia Kft. ügyvezetője akkor azt mondta: a cég és a Redaelli 2014. december 1-jén kötött kivitelezési szerződést. A magyar fél a közbeszerzési eljárás keretében megkötött alapszerződésben rögzített 915 ezer euró+áfa összeg kétharmadát, azaz 753 ezer eurót megfizette a Redaellinek, amiről a bankszámla-bizonylatok rendelkezésre állnak.

Most akkor díjmentesen odaadjuk, vagy lefoglalták az olaszok? 

Szerző

Andrassew Ivánra emlékezünk

Publikálás dátuma
2016.01.11. 17:11
Fotó: Népszava
A Népszava örökös publicisztikai rovatvezetője, Andrassew Iván író, költő, újságíró, polgárjogi aktivista halálának első évfordulójára estet szervezett a barátai által létrehozott Andrassew-társaság.

A Spinoza Házban január 14-én, csütörtök este hétkor tartandó összejövetelen adják át a Ki volt Andrassew Iván? pályázat győzteseinek járó díjakat, mutatják be a legjobb pályaműveket, majd vezető publicisták vitáznak a műfaj lehetőségeiről, jövőjéről.

Szerző
Témák
Andrassew Iván

Így gyűjtik be a szebb napokat látott karácsonyfákat - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.01.11. 16:57
MTI Fotó: Mohai Balázs
Az udvaron vidáman játszottak a gyerekek, akik karácsony este körültáncolták a fenyőfát, és annyiszor örültek neki. A legkisebbik most odaszaladt hozzá, és leszakította csúcsáról az aranycsillagot. – Nézzétek, mit találtam ezen a csúnya, vén karácsonyfán! – kiáltotta, és rátaposott a száraz ágakra, amelyek recsegve törtek le kis csizmája alatt - A FENYŐFA érzelmes történetét Hans Christian Andersen írta meg egyik meséjében, de e mese ismerete nélkül is valóban minden évben van valami szomorú abban a látványban, amikor a pár napja körülujjongott és feldíszített fákat, mint megannyi éke fosztott csontvázat, bekelelezi egy kukásautó. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkatársai persze csak végzik a dolgukat, amikor a lebontott karácsonyfákat bedobják a tömörítő felépítménnyel felszerelt hulladékszállító teherautóba.  A cég közleménye szerint a karácsonyi ünnepeket követően szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, becslések szerint mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra. Vízkeresztet, azaz január 6-át követően megkezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudjuk összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről. A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy az alább, kerületi bontásban felsorolt, több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált fenyőfákat először aprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési gőzt, és villamos áramot. 

Vigasztaljon minket ez utóbbi, ha már az élet a karácsonyfákhoz is ilyen goromba tud lenni. 

Szerző
Témák
kuka fenyőfák