Drágít a CSOK - A válás is többe fájhat

Publikálás dátuma
2016.01.12. 06:00
A hozzáépítés, tetőtér-beépítés csak akkor támogatott, ha önálló lakást alakít ki a tulajdonos FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), meghirdetése óta megélénkült a lakáshirdetési piac, szakértők szerint az árak növekedni fognak, ami eltüntetheti a lakásépítési áfa 27-ről 5 százalékosra történt csökkentésének hatását is. Várhatóan a tavasz környékén megszülethet az a módosítás, amely a közfoglalkoztatottakat is bevonja a kedvezményezetti körbe.

A miniszterelnöki útmutatás alapján tavasz környékén születhet meg az a jogszabály, amely lehetőséget teremt a lakástámogatási program kiterjesztésére a közfoglalkoztatás területén dolgozókra - mondta hétfőn Tuzson Bence a kormánylapnak. A Miniszterelnöki Kabinet kommunikációs államtitkára ehhez hozzátette, hogy mindez csak akkor működhet, ha ki lehet zárni az esetleges visszaéléseket. Hasonló tartalmú bejelentést tett tegnap Halász János, Fidesz-frakció szóvivője is, amikor arról számolt be, hogy az előkészítő munka már meg is kezdődött. A politikus el kívánta oszlatni azokat a félelmeket, amelyeket az táplál, hogy sokan úgy vélik, hogy a CSOK csak átmeneti intézkedés, hiszen nincs még hozzávetőleges számítás sem arról, hogy mennyibe is kerül a költségvetésnek a kibővített otthonteremtési rendszer. Halász János erre reagálva magabiztosan kijelentette: amíg a Fidesz kormányoz, addig biztosan lesz otthonteremtési program, a kormánypárt szándékai szerint nem egy-két évről szól a program, hanem a polgári berendezkedés részének tekintik azt.

Az államtitkár és a szóvivő szavaiból is kiderült, hogy a CSOK a kormányzati propaganda része, hiszen Halász János szerint a kibővített lakástámogatások (és a lakásáfa csökkentése) révén olcsóbbak lesznek az otthonok. A legelső tapasztalatok éppen ennek az ellenkezőjéről tesznek tanúbizonyságot. A tapasztalat ugyanis az, hogy minden otthonteremtési program nyomán növekszik a telek- és az építő-anyagipari forgalom, valamint felgyorsul a használat lakások adásvétele is - vázolta fel a CSOK-nak az árak emelkedésére gyakorolt várható hatását a Népszava által megkérdezett Petz Raymund.

A hozzáépítés, tetőtér-beépítés csak akkor támogatott, ha önálló lakást alakít ki a tulajdonos FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A hozzáépítés, tetőtér-beépítés csak akkor támogatott, ha önálló lakást alakít ki a tulajdonos FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója ugyanakkor megjegyezte, hogy az áremelkedés mértéke még nem prognosztizálható, mert nem lehet tudni hányan veszik majd igénybe a kibővített lakástámogatási kedvezményeket, potenciálisan 300 ezren esélyesek. Azonban érdemes visszatekinteni arra az időszakra - említette meg a szakértő, amikor 2000 és 2002 között az első Orbán-kormány időszakában, az otthonteremtési támogatás egyértelmű áremelkedést eredményezett. Ennek csak részben ismerjük az okait.

Az egyik ok minden bizonnyal az volt, hogy az 1998-as oroszországi gazdasági válság hatására a tőzsdei árfolyamok zuhanni kezdtek, ezért az innen kivonuló tőke egy része az ingatlanpiacra, mint biztosnak tűnő befektetési lehetőséghez menekült. Nem kis piacról van szó - emlékeztetett Petz Raymund, hiszen a közelmúlt tapasztalatai szerint a tehetősebb családok felhalmozott tőkéjük révén a teljes új lakásállomány mintegy 40 százalékát befektetési céllal vásárolják. Az az általános gyakorlat, hogy ezeket a lakásokat bérbe adják, majd később a felnövő gyermekek otthonául szolgál. Mint az közismert: a CSOK-tól független intézkedések révén a lakásáfa január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent. Ennek a kormányzati propaganda szerint árcsökkenéshez kellett volna vezetnie. A CSOK keresletgerjesztő hatása azonban "hátba támadja" az adócsökkentés révén esetleg mérséklődő lakásárakat, így a lakásépíttetők és vásárlók nem az olcsóbb, hanem a dráguló lakásokkal találkozhatnak - mondta a GKI ingatlanszakértője. A piac is igazolja a kutatót, máris találkozni olyan hirdetővel, aki az eltelt egy hét alatt az új építésű lakás árát kétmillióval emelte fel.

Illusztráció/Thinkstock

Illusztráció/Thinkstock

Az új lakások száma sem fog rohamosan növekedni - folytatta Petz Raymund. Az elmúlt évi adatok még nem állnak rendelkezésre, 2015-ben hozzávetőleg 8-9 ezer darab új otthon kaphatott használatbavételi engedélyt. Előzetes becslések szerint 130 ezer darab használt lakás cserélt gazdát tavaly. Ha a CSOK kiterjesztése, illetve a lakásáfa csökkentésének együttes hatására 50-100 százalékkal megnőne az új lakások építése, ez a teljes lakáspiacnak mindössze 20 százalékát tenné ki, aminek érdemleges hatása aligha lenne - vélekedett a szakember.

Számos kérdés vetődik fel a CSOK-kal kapcsolatban. Az egyik például, hogy mi a valószínűsége annak, hogy az a házaspár, amely vállalta, hogy 10 éven belül három gyermekük megszületik, és felvették a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, a gyermekek megszületése előtt elválik egymástól, és ilyenkor a CSOK-ot vissza kell fizetniük. Szakemberektől megtudtuk, hogy - a KSH adatai szerint - Magyarországon 2014-ben 19576 házasságot bontottak fel jogerősen a bíróságok. Az így elválasztott férfiak átlagéletkora 43,7 esztendő volt, a nőké pedig 40,7 év. Figyelembe véve, hogy jelenleg hazánkban az első gyermeküket a nők 28-29 éves korukban szülik meg, így arra a következtetésre lehet jutni, hogy a válóperek túlnyomó része az otthontámogatásban érintett korosztályból kerül ki. Azt azonban még sejteni sem lehet, hogy közülük hányan veszik majd igénybe az otthontámogatást.

Tiltakoznak az építészek
A Magyar Építész Kamara közleményben tiltakozott a múlt év decemberében elfogadott építési törvény módosítások ellen. Úgy vélik, hogy nem biztosított jogszabályban az épített környezet védelme és a védett környezet megóvása, valamint az építészeti-műszaki terv alapján történő kivitelezés, a megvalósítás szakmaisága és szakszerűsége, a tervek építészeti-szakmai kontrollja, az elvárható minőség biztosítása. Azt javasolják, hogy az építési, kivitelezési tevékenység műszaki tervdokumentáció alapján történjen, valamint a tervező kövesse végig felelősséggel a megvalósítás teljes folyamatát. Továbbá az illetékes jegyző hívhassa fel az építtető figyelmét olyan hiányosságokra vagy hibákra, amelyek a megvalósulás során kárt okoznak és anyagi veszteséggel járnak. A kamara megjegyzi, hogy egy éve folynak egyeztetések a témában, ám a sürgősséggel átpasszírozott törvénymódosítás ennek eredményeiből csak keveset tükröz.Szerző
Témák
válás csók

Gyurcsány egymilliárdos üzlete

Pár nappal ezelőtt egy német cégnek eladta a hengergumizó cégét Gyurcsány Ferenc - értesült az Index.

Az adásvételről szóló közlemény a Béta-Roll Zrt. honlapján olvasható, eszerint a Böttcher GmbH 2016 januári hatállyal megvásárolta az Altus Portfolió Kft-től és a menedzsment két tagjától a Béta-Roll Zrt. 88 százalékos részvénycsomagját, 4 millió eurós cégérték figyelembevételével. A pontos összeget nem közölte a Béta-Roll. Az Altus Portfoliónak 75 százalékos tulajdonrésze volt a cégben, vagyis Gyurcsány nagyjából 900 milliót kaphatott a cégért. Dobrev Klára a Béta-Roll ügyvezetője az Indexnek megerősítette a cégeladás tényét. A Béta-Roll 1994-ben került az Altus tulajdonába és a cégcsoport tavalyi átalakításakor került az Altus Portfolió Kft-hez.

Szerző

Elkapkodták a Mein Kampf új német kiadását

Pillanatok alatt elfogyott a német könyvesboltokból Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf, amelynek tudósok jegyzeteivel ellátott kiadását pénteken dobták piacra a szerzői jogok lejárta után.

A négyezer példányban kiadott, mintegy kétezer oldalas, magyarázatokkal ellátott változatra már január 8-i megjelenése előtt hatalmas volt a kereslet, mintegy 15 ezer előzetes megrendelés érkezett rá. Sajtóértesülések szerint az 59 euróba került könyv egy példányát már újraárulják az Amazon németországi honlapján tízezer euróért - adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja. Az 1925-ben először megjelent könyv szerzői jogait a náci Németország bukása után a szövetségesek átadták Bajorországnak, amely eddig nem engedélyezte a könyv újranyomását. Január elsején azonban lejártak a szerzői jogok, és a müncheni Kortárs Történelmi Intézet úgy döntött, hogy két kötetben kiadja a jegyzetekkel ellátott változatot, amelyen számos történész dolgozott három éven át. Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás "eloszlatja a könyvet övező mítoszt".

Szerző