Vörösiszap: az utolsó szó jogán

Tagadta bűnösségét a vörösiszap-per első-, másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán szólva hétfőn a Veszprémi Törvényszéken.

A bírói tanács előtt B. Zoltán elsőrendű vádlott - a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója - többórás felszólalásában úgy fogalmazott: "természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett", az üzem szabályosan működött. Kiemelte, a végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt.

Mint ismert, a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen, valamint számos polgári per is indult.

B. Zoltán ártatlannak vallotta magát, ezért minden vádpontban kérte felmentését, és azt, hogy három és fél év, valamint több mint kétszáz tárgyalási nap után "engedjék vissza munkájához, családjához". Szintén tagadta bűnösségét az utolsó szó jogán a per másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja. A Mal korábbi vezetői, alkalmazottjai felszólalásukban mindannyian felmentésüket kérték az ellenük felhozott vádak alól. A tárgyalás kedden folytatódik: a per további tíz vádlottja szólhat majd az utolsó szó jogán.

Szerző

Otthonában fagyott meg a 67 éves ember

Győr-Moson-Sopron megyében újabb áldozatát szedte a tél.  Hétfőn reggel a szomszédok hívására nyitották rá az ajtót Lehár Ferenc utcában lakó 67 éves férfira, aki már halott volt. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tragédia körülményeit. A nyugdíjas áldozat egyedül élt egy társasház belső kertjéből nyíló szoba-konyhás garzonban, az elsődleges orvosi vizsgálat azt valószínűsítette, hogy kihűlés okozta a halálát - írta a Kisalföld. Egy hete történt már egy hasonló, tragikus eset szintén Sopronban.

Tegnap Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő arra szólította fel közleményében a kormányt, hogy azonnal csökkentse a tűzifa árát. A „rezsicsökkentés kormánya” által vezetett országunkban a legfrissebb statisztikák szerint az ünnepek alatt több mint tíz százalékkal drágult a tűzifa ára, holott a lakosság közel fele, mintegy négymillió ember részben vagy egészben még mindig fával, illetve szénnel melegíti fel otthonát - írta a dokumentumban a szocialista politikus, kiemelve: tavalyi év utolsó két hónapjában már huszonöten fagytak meg Magyarországon, közülük többeket saját otthonában érte az embertelen halál. Mert nem volt mivel és miből fűteni. Mindez a XXI. században, Európa közepén, egy állítólag „működő reformoktól” szárnyaló országban . 

Szerző

Gyurcsány egymilliárdos üzlete

Pár nappal ezelőtt egy német cégnek eladta a hengergumizó cégét Gyurcsány Ferenc - értesült az Index.

Az adásvételről szóló közlemény a Béta-Roll Zrt. honlapján olvasható, eszerint a Böttcher GmbH 2016 januári hatállyal megvásárolta az Altus Portfolió Kft-től és a menedzsment két tagjától a Béta-Roll Zrt. 88 százalékos részvénycsomagját, 4 millió eurós cégérték figyelembevételével. A pontos összeget nem közölte a Béta-Roll. Az Altus Portfoliónak 75 százalékos tulajdonrésze volt a cégben, vagyis Gyurcsány nagyjából 900 milliót kaphatott a cégért. Dobrev Klára a Béta-Roll ügyvezetője az Indexnek megerősítette a cégeladás tényét. A Béta-Roll 1994-ben került az Altus tulajdonába és a cégcsoport tavalyi átalakításakor került az Altus Portfolió Kft-hez.

Szerző