Előfizetés

150 menekültet zsúfolt egy kisbuszba - Elkapták a román embercsempészt

Elrendelte az előzetes letartóztatását a Szegedi Járásbíróság annak a román férfinak, aki tavaly nyáron társaival százötven menekülőt zsúfolt egy teherautó rakterébe Mórahalomnál - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A szellőzés nélküli raktérben az összezsúfolt embereknél már 6-10 perc után jelentkezhettek az oxigénhiány tünetei, amely 20-25 perc múlva már halálos kimenetelű is lehetett volna. A százötven menekült a raktér levegőjét mintegy 8-12 perc alatt belélegezte, amellett, hogy a hőmérséklet 1-2 perc alatt meghaladhatta a kritikus 34 fokot. A szinte azonnal kialakuló rosszullét miatt a teherautóban lévők minden módon próbáltak levegőhöz jutni, késsel is igyekeztek fölszakítani a raktér fémborítását.

A gyanú szerint a férfi 300 eurót kapott volna megbízóitól, hogy mások által Magyarországra csempészett menekülőket a zöldhatár közeléből Ausztriába szállítson. Aradon beült a megbízói által előkészített tehergépkocsiba, majd Mórahalom külterületére hajtott. Ott társaival a jármű - 2,4 méter magas, 2,1 méter széles és 5 méter hosszú rakterébe zsúfolta a 250 embert.  A gyanúsított alig 10 perccel az indulás után Mórahalmon megállt - mivel a gépkocsi biztonságosan vezethetetlen volt a jelentős túlsúly miatt -, majd a menekülteket és a járművet hátrahagyva társaival együtt távozott. A  román gyanúsított személyazonosságát néhány napja derítették ki a magyar rendőrök, majd sikerült őt elfogni.

DK: Jogerős – Nevezhetjük hazugsággyárnak az MTVA-t

Publikálás dátuma
2016.01.12. 10:39
Fotó: Népszava
A Demokratikus Koalíció 2014. október 20-án jelentette meg az ,,Előléptették a közpénzen tartott hazugsággyárost" című közleményét Papp Dániel előléptetésére reagálva. A közlemény miatt az MTVA pert indított a DK ellen. Ahogy korábban, a bíróság most is nekünk adott igazat. A bíróság friss, jogerős ítéletében úgy fogalmaz, hogy „a közmédia bírálhatósága a demokratikus társadalomban kitüntetett érték” - írja közleményében Vágó István, a DK média munkacsoportjának vezetője.

"Egy demokratikusan működő országban persze az is „kitüntetett érték” lenne, hogy a közmédia nem hallgatja el vagy hamisítja meg a kormány számára kínos híreket. Az MTVA propagandaosztályát persze nem különösebben érdekli, hogy mi is történne egy demokráciában, ha évente 80 milliárd forint közpénzért cserébe – közszolgálat helyett - eleget tehet a kormány politikai elvárásainak. A Demokratikus Koalíció üdvözli, egyben a Magyar Távirati Iroda figyelmébe ajánlja a bíróság döntését. A DK emlékezteti a DK közleményeinek kiadását rendszeresen megtagadó MTI-t, hogy a közszereplőknek, és a közfeladatot ellátó intézményeknek kötelességük elviselni a bírálatot, pláne akkor, ha azok valóságtartalma a napnál is világosabb. A DK az MTI elleni perrel folytatja az ellenzéki véleményeket elhallgató „közszolgálati” intézmények elleni harcot" - zárul a közlemény. 

lásd még: Az MTVA-vezér támadásként értékeli a DK feljelentését

"A Fidesz meglopja a magyarokat, az elszámoltatás nem maradhat el"

A Fidesz-KDNP célja egy új feudális rendszer kiépítése, legfőbb tevékenysége pedig az államilag szervezett és központilag irányított lopás - írja közleményében az Együtt. A párt szerint a kormányváltás után nem maradhat el az elszámoltatás, a fideszeseknek és oligarcháiknak felelniük kell majd azért, hogy meglopták a magyar polgárokat.

"A Garancsi Istvánhoz köthető cégek nyerték a 2015-ös évet, a társaságok csak önállóan 46,5 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kaptak, míg Simicska Lajos érdekeltségeinek csupán 2 milliárd forintnyi munka jutott – derül ki az Átlátszó által összeállított közbeszerzési TOP10-ből.Látszik, hogy a Fidesz–KDNP-kormány hatékony is tud lenni, ha arról van szó, hogy az Orbán Viktor kegyét vesztett oligarchát le kell cserélni. Simicska Lajos az év elején lett kegyvesztett, és lám, immár nem ő, hanem Garancsi István visz mindent. Az Együtt szerint a Fidesz-KDNP célja egy új feudális rendszer kiépítése, amelyben az új fideszközeli földbirtokosi osztály és az udvari oligarchák által uralkodik majd Orbán Viktor. A Fidesz–KDNP legfőbb tevékenysége nem az ország irányítása, hanem az állami szintre emelt korrupció, a központilag irányított lopás. A kormányváltás után a fideszeseknek és oligarcháiknak felelniük kell majd azért, hogy éveken keresztül szervezetten rabolták ki az országot és lopták el a magyar polgárok pénzét. Az elszámoltatás nem maradhat el!" - zárul az együtt közleménye.