Gólokkal kellene győzni

Nagy szerepe lesz a gólkülönbségnek a magyar vízilabda-válogatott ma este, Oroszország elleni vívandó Európa-bajnoki mérkőzésén. Első találkozóján ugyanis Benedek Tibor csapata 8-8-as döntetlent ért el a görögökkel szemben, így minden azon múlik, ki szerepel jobban a hátralévő két csoportellenféllel, Oroszországgal és Törökországgal szemben. Mivel az oroszok simán, 17-8-ra elintézték a törököket, nem is kérdés, hogy a két találkozó közül a ma esti ígérkezik nehezebbnek.

Bár alighanem sokan kiegyeztek volna a 8-8-cal a görögök ellen a találkozó előtt, hiszen a magyar férfi vízilabda elég harmatos éven van túl, ráadásul a decemberi világliga-meccsen simán kaptunk ki tőlük, ezúttal már az első negyedben kiderült, hogy ez a csapat nem az a hitehagyott társaság, amelyet egy héttel korábban a győri felkészülési tornán, a Volvo-kupán is láthattunk. Valójában sokkal közelebb is álltunk a győzelemhez a görögöknél. Az utolsó negyedben kétgólos vezetésünknél többször is lett volna lehetőség a 9. találat megszerzésére, ez azonban nem jött össze, s a magyar győzelem helyett a görögök egyenlítettek. A kapitány, Benedek Tibor azonban így sem elégedetlen.

„Sok mindent visszakaptam abból, amit szeretnék látni a csapattól. Harcosak, agresszívek, és ami a legfontosabb: egységesek voltunk. Ez a jövőre nézve nagy pozitívum. Amivel kevésbé vagyok elégedett az, hogy sok apró hiba történt, s ezek aztán döntővé váltak” – nyilatkozta az edző a szövetség honlapjának. Benedek azonban úgy véli, nem szabad elszállni az eredménytől. „Senki sem gondolta azt, hogy a világbajnoki 6. hely, a világliga-hatodik hely, egy négygólos görögországi vereség és egy rosszul sikerült Volvo-kupa után a visszakapaszkodás egyik napról a másikra megtörténik. A felfelé vezető út mindig göröngyös, a sikerért mindig meg kell érte küzdeni, sosem adják ingyen” – fejtette ki.

A mérkőzésnek volt egy sokat vitatott mozzanata: 3,7 másodperccel a vége előtt mi támadhattunk az időkérés után. Csakhogy az azeri játékvezető érthetetlenül pontatlanul dobta be a labdát, ami szinte még bele sem esett a vízbe, amikor a másik játékvezető rögvest kontrát ítélt. Ezzel oda lett az utolsó lehetőség. A kapus, Nagy Viktor és Benedek is sokáig tiltakozott, de persze hiába. Ami azonban mindenképpen példaértékű, hogy sem a kapitány, sem a játékosok nem a bírók ténykedésében keresték a hibát, hanem saját teljesítményüket figyelték kritikus szemmel.

Varga Dániel kifejtette, „meg kellett volna nyernünk a meccset, ugyanakkor optimista vagyok, mert úgy érzem, a mi hibáinkból lett döntetlen, azaz, ha ezeket a hibákat kivesszük a játékunkból, eredményesebbek lehetünk.” A meccs legjobbja, a három gólt szerzett Hárai Balázs szintén így látta. „Jól mentek a támadásaink, érvényesülni tudtunk mi centerek is, de védekezésben voltak olyan hibáink, amiket nem kellett volna elkövetni” – mondta.

Gór-Nagy Miklós pedig úgy vélte, hogy a bírói tévedésből erőt is lehet meríteni, akár már ma, az oroszok elleni második mérkőzésen: „A végén érdekes körülmények között akadályozták meg az utolsó támadásunkat, de ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez legyen a játékvezetők baja. Mindenesetre tüzet csiholhat elő belőlünk a végjáték a folytatásra, úgyhogy azt mondhatom, köszönjük szépen!” Számolgatni egyelőre felesleges, a cél az, hogy minél jobb játékkal, s persze minél jobb gólaránnyal verjék meg Benedekék mai ellenfelüket. Manhercz Krisztián is így vélte a szövetség honlapján. „Most az a legfontosabb, hogy a következő, oroszok elleni találkozót magabiztosan megnyerjük” – vélekedett.

Azért az oroszokat illene simán legyőzni az M4 Sport által 20.15-től közvetítendő találkozón. Az együttes 14. helyen végzett a 2015-ös világbajnokságon, s 11. lett a legutóbbi, 2014-es Eb-n. Elvileg tehát nem a magyarok szintje. Az orosz vízilabdasport utoljára 2002-ben ért el jelentősebb sikereket, amikor a válogatott megnyerte a világligát és a világkupát is. Bízzunk benne, hogy a görögök elleni harcos meccs után egy felszabadult, gólerős magyar válogatottat láthatunk viszont.

Javítottak a nők

Megvan a magyar női csapat első sikere: a hollandoktól elszenvedett négygólos zakó után tegnap 9-6-ra verte Görögországot a belgrádi Eb-n. „A következő, törökök és portugálok elleni találkozókon a győzelem nem kérdés, az lesz a fontos, hogy a mérkőzések mellett tudjunk edzeni, és megfelelően felkészülni az oroszok ellen” - mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. Két fordulót követően a mieink a negyedik helyen állnak. Oroszország, Hollandia és Görögország mögött.Szerző
2016.01.13 06:58

Szolnoki műtrágyaüzem: Már hozzászoktunk a zaklatáshoz

Publikálás dátuma
2018.11.16 19:01

Fotó: Google Street View/
Zavartalanul üzemel a Bige Holding szolnoki gyára, amit két napra rendőrök hada szállt meg – a társaság szerint indokolatlan erődemonstráció zajlott náluk az elmúlt napokban.
Zavartalanul folyik tovább a termelés a szolnoki műtrágyagyárban - közölte a működtető Bige Holding Kft. pénteken az MTI-vel, miután a rendőrség a héten kétnapos akciót tartott a gyár területén. A cég a közleményben azt írta: „a társaság továbbra is törvényesen működik, a szabályokat, előírásokat maximálisan betartva”. 
A Kft. szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályának kiemelt ügyek osztálya tartott a cégnél kétnapos intézkedést. A hatóság szerintük "indokolatlan nagyszámú" - 250-300 - emberrel jelent meg a gyárban, hogy ismeretlen tettes ellen eljárást indítson a hulladékgazdálkodás rendjének veszélyes hulladék elhelyezésével elkövetett megsértése gyanúja miatt.
A helyszínen legalább 60-70 rendőrautó, tűzoltóautó, mentőautó és egyéb hatósági jármű vonult fel, területen sátrakat építettek, drónokat bocsátottak fel, szemlebizottságokat állítottak fel.
Mint a Bige Holding megjegyzi, a bizottságok többsége mindkét napon azt látta, hogy az elrendelt vizsgálatokat a szolnoki hatóságok és független akkreditált laborok törvény szerint folyamatosan elvégezték, ellenőrizték a vállalatnál, "tehát a budapesti hatóságok egy telefonhívással minden információhoz kényelmesen hozzájuthattak volna, ha akartak volna".
 A tájékoztatás szerint a gyár munkavállalói és vezetői mindenben együttműködtek a hatósággal, „bár kicsit furcsállták, hogy gazembernek nézik őket”. A cégcsoport dolgozói „már hozzá vannak szokva az alaptalan intézkedésekhez (zaklatáshoz), és immunisak a rendszeres hatósági erődemonstrációra”- írták. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal péntek délután a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy a Bige Holding Kft.-vel szemben az elmúlt években környezetvédelmi bírságot nem róttak ki. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtöki tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.
2018.11.16 19:01

A féltucat külföldi fociakadémiát építő Orbán előre szólt: még több pénzt küldenek a határon túlra

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:52

Fotó: / Molnár Ádám
2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz – mondta a miniszterelnök a dunaszerdahelyi MOL Akadémia pénteki átadásán. Korábban arról beszélt, tíz éven belül újra kell építeni és be kell népesíteni a Kápát-medencét.
Gyerekekkel barátkozott Orbán Viktor a lemenő nap fényében - az idilli jelenet hátterét a frissen átadott dunaszerdahelyi labdarúgó akadémia biztosította. A 14 millió euróból (mintegy 4,5 milliárd forintból) épített komplexumot közel 2,4 milliárd forinttal támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség és Bethlen Gábor Alapítvány is – a Mol pedig korábban tulajdonrészt vásárolt az akkor még félkész stadionban; mindez magában is jelzi a magyar gazdaság- és sportpolitika határon túli térfoglalását. Orbán Viktor ünnepi átadó beszédében a gyerekekkel foglalkozott: mint mondta, éppen a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) üléséről érkezett Dunaszerdahelyre, a megbeszélésen pedig úgy döntöttek, hogy 2019 legyen a külhoni magyar gyermekek éve.
„Nemcsak a magyarok, hanem egész Európa közös jövője azon múlik, hogy összefogunk-e annak érdekében, hogy egészséges fiatal nemzedékeket neveljünk” - mondta az MTI szerint Orbán, hozzátéve, hogy a szlovák-magyar együttműködéssel megvalósuló csallóközi akadémia projekt a régió közös sikerének számít. 
A kormányfő hangsúlyozta, hogy jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton. De más sportakadémiákat is támogatnak, mert ezen intézmények mindegyike egy erőközpont, amely az egész régióra kisugározza jótékony hatását - magyarázta. 
A miniszterelnök dunaszerdahelyi nyilatkozata csak a sportra vonatkozik, ám ha korábbi bejelentéseit is figyelembe vesszük, akkor ezek alapján Orbán jóval kiterjedtebb határon túli fejlesztési tervekben gondolkodik
  • A Máért állandó értekezletén arról is beszélt, hogy a következő évek során a Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedés motorja , és számításaik szerint minden egyes forint, amelyet határon túli gazdasági fejlesztési programokra külföldön költenek el, két forint GDP-növekedést eredményez.
  • Csütörtökön a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén a 2030-ig elérendő célok között említette a népesedési hanyatlás megállítását és növekedési pályára állását; a Kárpát-medence újraépítését, azaz a gyorsforgalmi, gyorsvasúti összeköttetések megteremtését; Közép-Európa egységes politikai és gazdasági térségként való felépítését
Mindebből nem nehéz arra következtetni, hogy a magyar kormány 2019-től az eddigi tízmilliárdoknál is több pénzt pumpál a határon túli fejlesztésekbe, és az sem kizárt, hogy a külhoni magyarok családtámogatását is szeretnék valamilyen formában támogatni.
2018.11.16 18:52