Kézilabda-Eb a riói szereplésért

Publikálás dátuma
2016.01.13. 06:56
Az Eb a sportág legszínvonalasabb vetélkedése, keményebb a vb-nél és az olimpiánál is FOTÓ:
Alakulhat úgy, hogy minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplése sem jelentene megnyugvást a magyar férfi kézilabda-válogatott számára. Az eddigi csúcsot az 1998-as hatodik hely jelenti, ám Lengyelországban ennél is jobb szereplés kell, ha a csapat el akar jutni az olimpiára. Márpedig ez a cél, ahogy azt a főszereplőktől hallhattuk. A tegnapi sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy a honi szövetség idényenként 3 milliárd, 259 millió forintért értékesítette az élvonalbeli klubok reklám- és marketingjogait.

Igencsak szűkmarkúan mérik a riói kvótákat a pénteken rajtoló kontinenstornán. A vetélkedés győztese ott lehet Brazíliában, amennyiben a világbajnok Franciaország nyeri meg az Eb-t, az ezüstérmes szerzi meg a kincset érő indulásai jogot. Az áprilisi olimpiai selejtezőkre további két válogatott szerez indulási jogot Lengyelországból, vagyis – ahogy a korábbi világsztár, jelenlegi sportági elnökhelyettes Marosi László fogalmazott – a mieinknek sok mérkőzést kell megnyerniük, és alig-alig hibázhatnak.

Talant Dujsebajev szövetségi kapitány együttese a D csoportban szombaton Montenegróval, jövő hétfőn Oroszországgal, 20-án, szerdán pedig Dániával találkozik Gdanskban (tv: M4 Sport), és a kvartettből a legjobb három jut a wroclawi középdöntőbe. A szakvezető kiemelte, egy hónapot dolgozott együtt a keret, és ez garancia a jó felkészülésre. Dujsebajev bízik benne, hogy az Eb-n - ahogy ő fogalmazott - nyolc döntőt vív és nyer meg csapata. Ez Eb-címet érne.

Ha már itt tartunk, Novák András főtitkár a prémium kapcsán leszögezte, az olimpiai kijutás a fő cél, ha ez már az Eb-n összejön, 80 millió forint üti a játékosok markát. Amennyiben a csapat kvalifikációs tornán vehet részt, 30 millió forintot osztanak szét a kézisek között. Az Eb-arany 20 milliót, a második hely 10 milliót, a harmadik hely ötmillió forintot ér. Az összegek összeadódnak, azaz például az első helyezéssel elért olimpiai kijutás 100 millió forintot jelentene.

A magyar válogatott utazó kerete

Kapusok: Mikler Roland (Veszprém), Bartucz László (Csurgó).

Jobbszélsők: Pásztor Ákos (Tatabánya), Hornyák Péter (Csurgó).

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Szeged), Nagy László (Veszprém).

Irányítók: Császár Gábor (Schaffhausen), Faluvégi Rudolf (Csurgó).

Beállósok: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (Veszprém), Zubai Szabolcs (Szeged).

Balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque), Bodó Richárd (Tatabánya), Borsos Tamás (Cegléd), Jamali Iman (Kristianstad).

Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgó), Iváncsik Gergő (Veszprém)

Nagy László csapatkapitány utalt rá, hogy 34 évesként ő a legidősebb a keretben, és más rutinos játékosokkal együtt igyekeztek a fiatalokkal megbeszélni, hogy ne izgulják túl a tornát. „Lépésről lépésre szeretnénk haladni, és a legfontosabb mindig a következő meccs lesz. Így aztán először a Montenegró elleni összecsapást kell megnyernünk” - mondta Nagy László.

Tegnap kiderült az is, alighanem bombaüzletet kötött a honi kézilabda-szövetség, amely a Szerencsejáték Zrt-nek értékesítette a 14 férfi és 12 női profi klub szabadon maradt reklám- és marketingjogait. Nem is akármennyiért, hiszen, ahogy azt Kocsis Máté sportági elnök elárulta, a tavaly decemberben aláírt megállapodás idényenként 3 milliárd, 259 millió forintos bevételt jelent. Az összeget, bizonyos elvek figyelembe vételével a 26 élvonalbeli klub közt osztja szét a szövetség.

Kocsis – a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere – hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy az egyesületek fejlődni tudjanak, ne legyen adósságuk, foglalkozzanak kiemelten az utánpótlással, szükség esetén pedig fejlesszék az infrastruktúrát, ám a szövetség nem fog beleszólni abba, mire költik a pénzt. Az első osztásnál az előző idénybeli bajnoki helyezéseket vették figyelembe. Az MKSZ-elnök külön kiemelte, hogy például a veszprémi férficsapat támogatása meghaladja a 600 millió forintot.

Hogy a Szerencsejáték Zrt. miként tudja és kívánja továbbértékesíteni a megszerzett jogokat, egyelőre nem sejthető - hiszen nem ez a vállalat profilja, és erősen kérdéses, rendelkezik-e a szükséges apparátussal -, ám az kijelenthető, újabb állami milliárdok kerültek egy olyan gépezetbe, melynek (azon túl, hogy látványsportágként eleve szépen ki van stafírozva a tao-támogatásból befolyó milliárdokkal) alapvetően piaci alapokon kellene működnie.

„Csak, hogy viszonyítási alapunk legyen, a teljes magyar profi labdarúgás mérlegben megjelenő szponzorációs bevétele nem éri el az évi 4,3 milliárd forintot – mondta a Népszava által megkérdezett sportközgazdász, Muszbek Mihály. – Mindenkinek gratulálok, aki tető alá hozta ezt a szerződést, és azt kívánom, a felek találják meg a számításukat. Jómagam, egyetemi tanárként a sportgazdaság klasszikus rendszere alapján nem tudom értelmezni ezt a több mint hárommilliárd forintos üzletet. Amennyiben a Szerencsejáték Zrt. nem piaci alapon vette meg a jogokat, ezt a megállapodást is hozzá lehet csapni az egyéb típusú, közpénzen alapuló sportfinanszírozáshoz.”

Az Eb-csoportok
A csoport (Krakkó): Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
B csoport (Katowice): Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
C csoport (Wroclaw): Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
D csoport (Gdansk): Dánia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, MontenegróSzerző

Ronaldo–Alves affér a zürichi gálán

Publikálás dátuma
2016.01.13. 06:54
Cristiano Ronaldo nem örült mindenkinek Zürichben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHIAS HANGST
Jóllehet a csillogás jellemezte az Aranylabda hétfői díjátadóját, amelyen Lionel Messi rekordot döntött, hiszen ötödik alkalommal választották meg a világ legjobb labdarúgójának, a színfalak mögött azért nem zajlott minden gond nélkül. Az AS című spanyol lap szerint ugyanis amikor a pódiumra lépett a tavalyi év legjobb tizenegye, Cristiano Ronaldo nem volt hajlandó kezet fogni a Barcelona jobbhátvédjével, Dani Alvesszel.

A portugál mindmáig nem emésztette meg azt, amit a brazil róla mondott a novemberi El Clásico után, amelyet a katalánok nyertek meg 4-0-ra. Alves akkor úgy fogalmazott, Ronaldo egoista, s csak magával törődik, nem a csapatával. Később pedig, amikor bejelentették, hogy Messi, Ronaldo és Neymar került a FIFA Aranylabda szavazásának fináléjába, Dani Alves azt közölte, a portugál nem érdemelte volna meg, hogy a döntőbe kerüljön.

Messit azonban nem zavarták ezek a mellékzöngék. Mint mondta, különlegesnek tartja, hogy két év szünet után ismét ő kapta meg a világ legjobb labdarúgójának járó trófeát. „Hihetetlen, hogy ez már az ötödik. Ez több annál, mint amiről gyerekkoromban álmodhattam” – fejtette ki az argentin, akire a szavazatok 41 százaléka jutott. Messi 28, Neymar pedig 8 százalékot kapott. A Ronaldóval való kapcsolatát illetően Messi megjegyezte, mindig jó volt a viszonyuk, s bár más csapatban játszanak, igen nagyra becsülik egymást. Neymar nem örült a harmadik helyének. "Reméltem, hogy második leszek, de hát ez van. Új év kezdődött el, így lehetőségem nyílhat arra, hogy nagyszerű dolgokat vigyek véghez" – nyilatkozta.

Hogyan szavaztak a magyarok? Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Cristiano Ronaldót, Dzsudzsák Balázs csapatkapitány pedig Lionel Messit jelölte meg első helyen a FIFA, valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda szavazáson. A FIFA honlapjának beszámolója szerint a német edző a második helyen honfitársát, Thomas Müllert, a harmadikon pedig a végső győztes Lionel Messit nevezte meg. A török Bursaspor szélsője eltalálta a végső sorrendet, hiszen nála is Ronaldo lett a második, a harmadik pedig Neymar. Az újságírók közül Csillag Péternél, a Nemzeti Sport munkatársánál Messi győzött Luis Suárez és Ronaldo előtt.

Jóllehet az idei év első hónapjának még a fele sem telt el, az amerikai Fox Sports máris arra vállalkozott, hogy összeszedje, ki az a tíz játékos, akik 2016-ban fenyegethetik a Messi-Ronaldo-Neymar triót, s megkaphatják az Aranylabdát. A csatorna szerint erre Luis Suáreznek (Barcelona), Paul Pogbának (Juventus), James Rodrígueznek (Real Madrid), Kevin De Bruyne-nek (Manchester City), Mesut Özilnek (Arsenal), Gareth Bale-nek (Real Madrid), Robert Lewandowskinak (Bayern München), Pierre-Emerick Aubameyangnak (Borussia Dortmund), Eden Hazardnak (Chelsea), valamint Riyad Mahreznek (Leicester City) lehet a legnagyobb esélye.

Szerző

Ultimátum Hosszúnak

Publikálás dátuma
2016.01.13. 06:53
Katinka Amerikában versenyez, feltéve, ha hajlandó felhívni a kapitányt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN C.
Bekeményített a Magyar Úszószövetség. Hosszú Katinka azzal a feltétellel indulhat az Egyesült Államokban péntektől vasárnapig tartó pénzdíjas versenyen, ha felhívja Kiss László szövetségi kapitányt, és kikéri tőle a versenyengedélyt.

Ultimátumot kapott Hosszú Katinka a Magyar Úszószövetségtől. Az Iron Lady péntektől vasárnapig az Austinban zajló pénzdíjas Arena Pro sorozat második állomásán vesz részt, ám versenyengedéllyel még nem rendelkezik. A kérelme – a menedzsmentje révén – hétfőn érkezett meg a szövetségbe. A MÚSZ azzal a feltétellel adja meg Hosszúnak az engedélyt, ha azt Kiss László szövetségi kapitány jóváhagyja.

„Kétségtelen, hogy a sportolónak a versenyek előtt már az úszásra kell összpontosítania, Austinban azonban mégsem az olimpia zajlik; egy néhány perces telefonbeszélgetés Katinka teljesítményét nem befolyásolhatja negatívan, viszont ily módon a részéről is kifejezésre juthat a vita lezárásának szándéka – áll a közleményben. – A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet.

Ha nem adja meg, és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is. Nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka neve szerepel a programban, a verseny rangját emelő részvételére a házigazdák joggal számítanak, a repülőjegyét alighanem megvették, kint tartózkodásának költségeit minden bizonnyal kifizették.”

A MÚSZ állásfoglalása arról is szót ejt, hogy bár csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezik meg az 58. Év sportolója gálát, Hosszú nem vesz részt az eseményen. A bajnoknő toronymagas esélyese a női kategóriának, de edzője és férje, Shane Tusup is a jelöltek között van. Az év edzője címért az amerikai tréner mellett Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya és Plagányi Zsolt, Cseh László mestere verseng. Hosszú távollétét az is okozhatja, hogy az eddig megszokottól eltérően december helyett januárban rendezik meg a gálát, s előfordulhat, már korábban lebeszélte az austini viadalt.

A Magyar Olimpiai Bizottság is szeretné rendezni a vitát az Iron Lady és a MÚSZ között. Borkai Zsolt, a MOB elnöke kezdeményezni fog egy találkozást Katinkával és Gyárfás Tamással, a MÚSZ elnökével, amelyen szeretné egy asztalhoz ültetni a feleket és közvetítésével megoldást találni a problémára. „Erre jövő hétig mindenképp várnunk kell, mivel Hosszú az Egyesült Államokban tartózkodik, az elnök úr pedig szabadságon van” – fogalmazott lapunknak Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója.

Az úszószövetség közleményében köszönetét fejezte ki Borkainak, hogy segít rendezni a konfliktust, hozzátéve, reméli, legalább a MOB tájékoztatást kapott arról, Katinka mikor lesz újra Magyarországon, mert a MÚSZ és a kapitány nem tudja, meddig lesz távol, hazautazik-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készül. „Elsősorban a MÚSZ-hoz tartozik Katinka, a Magyar Olimpiai Bizottság nem tudja, hogy mikor jön haza a bajnoknő” – zárta Siklós.

Kapás Boglárka világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok úszó a Népszavának elmondta: nincs hatással a többi sportolóra a Hosszú-ügy. „Mi is az ötkarikás játékok évében vagyunk, így számunkra most az olimpia a legfontosabb. Jelenleg Hódmezővásárhelyen két hetes edzőtáborban veszek részt, január 30-án pedig az Egyesült Államokba utazom, ahol négyhetes tréning következik. Úgyhogy elég feszített a program” – nyilatkozta a 22 éves versenyző, aki tizenhét év után nemrég elhagyja nevelőegyesületét, a BVSC-t, s az Újpest színeiben folytatja pályafutását.

Szerző
Frissítve: 2016.01.12. 21:23