Előfizetés

A Netflix lesz a filmletöltés réme?

Latyák Balázs írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.01.13. 06:12
Elképzelhető, hogy a jövőben az internetszolgáltatók ajánlatai között találkozhatunk az oldallal
Magyarországon is elérhető vált a nemzetközi porondon jól bevált filmletöltő oldal, a Netflix. A szolgáltatás ugyan még némi "problémával" küzd, de könnyen lehet, hogy hamarosan a hagyományos tartalomszolgáltatók és torrent oldalak ellenfelévé válik. Sejthető népszerűségét olcsóságának köszönheti, az oldalon pár ezer forint fejében korlátlan mennyiségű film nézhető meg. A szolgáltatást egy hónapig bárki kipróbálhatja, az üzemeltetők ez idő alatt ingyenes regisztrációt biztosítanak.

Hazánkban is elérhetővé vált a világ legnépszerűbb filmes szolgáltatása, a Netflix. Az oldal kedveltsége érthető, hiszen a hasonló szolgáltatásokkal szemben számos előnyt nyújt: korlátlanul lehet filmeket nézni, a különböző tartalmakat nem kell letölteni, szinte bármilyen eszközön (androidos készülékeken, iPhone-on, iPaden, okostévén, játékkonzolokon) egyszerre nézhetőek a műsorok. Egy regisztráció fejében akár több profil is létrehozható, így a rendszer használatkor használója filmezési szokásai alapján ajánl filmet.

További pozitívuma az oldalnak, hogy korlátlan filmnézést biztosít, a felkínált tartalmak értékelhetők, és akár eltehetők későbbre is. Filmnézés előtt pedig kiválasztható, hogy milyen eszközön akarja a felhasználó lejátszani a filmeket. A szolgáltatást jelenleg bárki kipróbálhatja, az üzemeltetők egy hónapos ingyenes regisztrációt biztosítanak. Később már három kategóriára közül lehet választani attól függően, hogy ki milyen élményt szeretne nyújtani magának.

Alapcsomag

8 euró (2500 forint)/hó

hagyományos tévés minőség, egyszerre egy gépen

Médiumcsomag

10 euró (3000 forint)/hó

HD minőség, két eszközön

Prémium csomag

12 euró (3800 forint)/hó

Ultra HD felbontás, négy eszközön

A szolgáltatás egyelőre magyar nyelvű feliratokat, hangokat és leírásokat nem tartalmaz, s a választék sem olyan bő, mint Amerikában. Igaz a nyelvi problémákra vannak megoldások, az angol mellett 14 másik nyelv használható (például franciául, spanyolul, olaszul), s elérhető a Super Netflix nevű kiegészítő is, ami megfelelő feliratokat biztosít a filmek mellé. Hogy a probléma fog-e változni a közeljövőben, azt nem tudni, az oldal kezdeti hiányosságai annak sikerességén azonban mit sem ront. Hiszen 60 országban naponta mintegy 125 millió órányi tartalmat néznek meg vele a felhasználók. Ez, és a szolgáltatás alacsony ára így akár aggodalmat ébreszthet a hagyományos tartalomszolgáltatókban, s meglehet, hogy a torrentezés (filmletöltés) is a feledés homályába vész. Igaz erre kevés az esély, a Marketingkutató tavalyi elemzése szerint ugyanis a magyar internetezők 37 százaléka rendszeres torrentező.

Netflix ostrom a világban

Nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is valósággal berobbant az új szolgáltatás. Így összesen 129 ország lakói ismerhetik meg a filmnézés új formáját. A társaság távlati célja a terjeszkedéssel - ahogyan arról Reed Hastings vezérigazgató beszámolt -, hogy az előfizetőik 80 százaléka az Egyesült Államokon kívül vegye igénybe a szolgáltatást. Ez a Bloomberg Buisness számítása szerint akár 240-360 millió előfizetőt jelentene az amerikai felhasználókon (60-90 millió) túl. A 300-450 milliós terv azonban elég ambiciózusnak tűnhet, a cég március végére 74,3 millió előfizetőt prognosztizált világszerte.

Hogy a Netflixnek milyen hatásai lehetnek az eddig megszokott filmnézési módokra, arra csak külföldi példákat tudunk felhozni - nyilatkozta lapunknak Dojcsák Dániel, az Informatikai és Elektronikai Vállalkozások Szövetség tartalomigazgatója. Szerinte az eddigi skandináv és amerikai minták azt mutatják, hogy a kényelmes és jól használható felület kedvéért sokan mondanak le az illegális filmletöltésről és döntenek a legitimitás és a korlátlan kínálat mellett. Persze mindig lesznek olyanok, akik nem akarnak majd fizetni egy filmért, így az eddig megszokott letöltési formák nem tűnnek el - fűzte hozzá a szakember.

A Netflix mindenesetre biztosan felborítja az eddig jól bevált üzleti modelleket, s átvezeti a filmnézést egy teljesen új dimenzióba. Ez ugyan konfliktust is okozhatna a piacon, Dojcsák véleménye szerint erre mégsem kell számítani. Inkább a versenyszellem dominálhat majd a szolgáltatók között, hiszen mindegyikük célja a fogyasztók megtartása és minél gyorsabb kiszolgálása. A Netflix pedig erre a célra kiválóan megfelel, s az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az internet szolgáltatók ajánlatai között találkozhatunk az oldallal.

Saját készítésű filmek is nézhetők
A Netflix az elmúlt években saját készítésű filmek gyártásába is belefogott, így két évvel ezelőtt a Kártyavár című sorozat, míg most a Marvel képregényéből készített Jessica Jones szegezte képernyők elé a közönséget. Játékfilmek készítése terén viszont a szolgáltató egyelőre gyengélkedik, eddig két filmjét mutatták csak be. Az első egy Ghánában forgatott háborús dráma, a Beasts of No Nation, a második pedig az Adam Sandler főszereplésével készült westernparódia, a The Ridiculous 6.
Utóbbi valódi közönség kedvenccé vált: forgalmazása első hónapjában minden idők legnézettebb filmje lett a Netflixnél.Jó hír a tagoknak, hogy 2016-ban a szolgáltató filmgyártás terén is fellendül, amivel 10 játékfilm, 30 gyerekfilm és 12 dokumentumfilm készülhet el.

Ingyenesnek mondták mégis levonnak?

Többen jelezték, hogy az egy hónapos ingyenes regisztráció ellenére a Netflix üzemeltetői levonták a havi díjat számlájukról - számolt be a hvg.hu. A kártyaadatokat igénylő regisztráció után a Netflix csupán egy azonosítási kérést küld a felhasználó bankja felé, az előfizetésnek megfelelő egyhavi összeggel. Erre azért van szükség, hogy az oldal üzemeltetői ellenőrizzék, hogy a felhasználó egy valóban működő bankkártya adatait adta-e meg. Az összeget a Netflix csak befoglalja, a terhelési igényt már nem nyújtja be a banknak. S a kártya hitelesítése után automatikusan egy érvénytelenítő kérelmet küld a pénzintézetnek, így a felhasználó számára a befoglalt összeg hamarosan újra elérhető lesz a bankszámlán.

Százmilliós torrentezés

A szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat négy férfival szemben a Ceglédi Járási Ügyészség, amiért torrentoldalukra több mint 1900 filmet töltöttek fel, amelyek letöltését és megtekintését a szükséges jogdíjak megfizetése nélkül tették lehetővé. Az oldal látogatói számára heti feltöltő versenyeket is rendeztek, melynek az volt a célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél több torrentet töltsenek fel a felhasználók, ami az oldal forgalmát fellendítette. A torrentoldal működéséhez emelt díjas SMS-ek vagy PayPal befizetések útján lehetett támogatást nyújtani. Az oldal reklámfelületet is biztosított néhány hirdető számára. Azzal, hogy a vádlottak a filmek jogdíjait nem fizették meg a jogtulajdonosoknak, összesen több, mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. A hirado.hu szerint a SWZ nevű oldalról van szó, a vádlottak külön-külön akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatnak.

Elégedetlen tanárok

Már több mint kétezren aláírták a miskolci Herman Ottó Gimnázium interneten indított petícióját, amely a múlt hét szerdán nyilvánosságra került nyílt levelüket foglalja magában. Ebben szót emelnek a kaotikus oktatási átalakítások ellen, úgy látják, hogy most már az egész rendszer veszélyben van.

Levelüket még novemberben küldték meg az oktatási kormányzatnak, érdemi választ azóta sem kaptak. A petícióhoz tanárok, diákok, magánszemélyek és oktatási szervezetek (Hálózat a Tanszabadságért, Magyartanárok Egyesülete, Független Diákparlament, Történelemtanárok Egylete, Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete), valamint több iskola tantestülete is csatlakozott. A Népszabadság úgy tudja, egy neve elhallgatását kérő Klik-vezető is a kezdeményezés mellé állt. Még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is jelezte: a hermanosok levelében leírtak többségével egyetértenek, az oktatás szerintük is "súlyos problémákkal küzd, melyek azonnali megoldásért kiáltanak." Mindemellett Dombóvár önkormányzata pert indított a Klik ellen, mert az állami iskolafenntartó nem ad elég pénzt, az iskolaépületek egyre rosszabb állapotban vannak. Úgy tűnik, az elégedetlenségi mozgalom egyre szélesedik: Miskolcon már alakulóban egy városi szintű közalkalmazotti tanács, ami akár országossá is kinőheti magát.

Ismét hírt hamisít az állami közmédia

Egy több éves, Kairóban készült videofelvételről azt állította az évi 80 millárd forint közpénzből működő közmédia híradója, hogy az szilveszterkor készült Kölnben - szúrta ki a 444.

Az M1 hírműsora többször is hangsúlyozta, hogy a felvételen "migránsok" vettek körbe, és erőszakoltak meg egy nőt. Azt is tényként ismertették, hogy a videó "nemrég került fel az egyik legnagyobb videomegosztó portálra", ezzel szemben a felvétel, amelyen az látható, hogy Kairóban, a Tahrír téren egy holland turistát erőszakolnak meg már 2013 augusztusa óta elérhető. A videóval kapcsolatban megkerestük a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztályát: a telefont nem vették fel, e-mailen feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem válaszoltak.

A köztévé Médiaklikk című műsorában a napokban bírálták a német közszolgálati orgánumokat, amiért nem adtak pontos tájékoztatást a kölni eseményekről: "ha egy médium rendszeresen és szándékosan manipulálja és hamisítja a híreket, hamar elveszíti hitelességét a nézők, hallgatók szemében" - hangzott el a csatornán, amelynek tartalomszolgáltatási vezetőjéről a Kúria szerint is kimondható, hogy hírhamisító. Papp Dániel készítette a Hírcentrumnak azt a tudósítást, amelyben manipulatívan vágták össze Daniel Cohn-Bendit EP-képviselő nyilatkozatát, illetve ő volt a főszerkesztő akkor is, amikor Lomnici Zoltánt, a Legfelső Bíróság korábbi elnökét kitakarták a Híradóból.

Az üggyel kapcsolatban egyébként most egy másik jogerős ítélet is született, amely szerint az MTVA is nevezhető hazugsággyárnak. "A közmédia bírálhatósága egy demokratikus társadalomban kitüntetett érték" - áll a bírósági határozatban, amely kimondja, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) nem követett el bűncselekményt, amikor 2014 októberében közleményben bírálta az MTVA-t, amiért előléptette a "hazugsággyáros" Pappot. Vágó István, a DK média munkacsoportjának vezetője a Magyar Távirati Iroda (MTI) figyelmébe ajánlotta a most született ítéletet, és emlékeztette az irodát, hogy a közszereplőknek, és a közfeladatot ellátó intézményeknek kötelességük elviselni a bírálatot. A DK a napokban pert indított az MTI ellen, mivel az iroda korábban több esetben is megtagadta a párt MTVA-val kapcsolatos közleményeinek kiadását.