Súlyos milliókat csalt egy cég Borsodban

Publikálás dátuma
2016.01.13. 10:38
Illusztráció: Thinkstock
Költségvetési csalással vádol hat embert a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, a társaság által  működtetett cég éveken keresztül nullás bevallásokat nyújtott be, miközben az unión belül mintegy félmilliárd forintos forgalmat bonyolítottak - közölte a vádhatóság szerdán.

A tájékoztatás szerint egy Miskolc melletti településre bejegyzett társaság cement és ásványolajtermékek forgalmazásával foglalkozott. A cég korábbi ügyvezetője a társaság képviseletét átadta egy 30 éves szlovák állampolgárságú férfinak, hogy strómanként vezesse az üzletet. A társaság működtetését tehát a korábbi ügyvezető végezte ismerőseivel, két férfival és két nővel. A férfiak az üzletkötéseket intézték, a nők pedig az adminisztrációt látták el.

A kft. Lengyelországból ásványolajtermékeket, Szlovákiából cementet szállított Magyarországra. A magyar és az uniós adószabályok szerint a társaság székhelye szerint volt köteles adóbevallást készíteni és adózni, ugyanakkor több mint egy éven keresztül a negyedéves bevallásokat úgy készítették el, hogy azok vagy nulla vagy csupán pár százezer forint befizetendő forgalmi adót tüntettek fel, a könyvelést valótlan alapbizonylatokra alapítva meghamisították.

Valójában ezen időszakban összesen 113 millió forint általános forgalmi adót kellett volna befizetniük a költségvetésbe. A vádlottak a pénzt kivonták a vállalkozásból oly módon, hogy a szlovák állampolgárságú ügyvezetővel vetették ki a bankból készpénzben.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben, köztük a szlovák ügyvezetővel, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásnak vétsége és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vádat. A cselekmény értelmi szerzője, a korábbi ügyvezető, jelenleg külföldön ismeretlen helyen tartózkodik, ellene európai elfogató parancsot adtak ki - olvasható a főügyészség tájékoztatójában.

Szerző

Sportkocsi ütközött a Belügyminisztérium falának - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.01.13. 09:28
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Egy külföldi rendszámmal rendelkező Porsche Panamera ütközött tegnap éjjel a Belügyminisztérium épületének. A Széchenyi István téren történt balesetben senki sem sérült meg.

Az Index olvasója szerint az autóban horvát fiatalok ültek, akik bulizni érkeztek Budapestre. A baleset sem szegte kedvüket, végigröhögték a helyszínelést, a 26 éves sofőr pedig azt mondta: az aszfalt volt a hibás. A BRFK tájékoztatása szerint nem történt sérülés, de anyagi kár keletkezett.

Szerző

Busz karambolozott Ceglédnél: súlyos sérült is van

Busz és egy személyautó ütközött össze szerda reggel Cegléd és Törtel között, a balesetben egy ember súlyosan, egy másik könnyebben sérült - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Csámpai Attila elmondta: az ütközés következtében a személyautó árokba csapódott. Az autóban utazó két ember sérült meg, a buszon senki. Az utasokat a társaság mentesítő járattal viszi tovább. A két települést összekötő úton jelenleg rendőri irányítás mellett, félpályán halad a forgalom - tette hozzá a szóvivő.

Szerző