Astra-ügy: 16 ezer ügyfélnek kellene még átszerződnie

Mintegy 16 ezer olyan magyarországi ügyfele van még a felszámolás alatt lévő román Astra Biztosítónak, akiknek minél előbb át kellene menni másik biztosítóhoz, mivel "potenciális károkozók" is lehetnek az utakon - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője 

Binder István hozzátette: ha ezt nem teszik meg, a román felügyelet tájékoztatása szerint két hónapon belül a felszámoló felmondja a szerződésüket.

A szóvivő kitért arra is, hogy bár a felszámolás még nem jogerős, mivel nem jelent meg a román közlönyben, már elkezdtek határidőket szabni az érintett ügyfeleknek. A legközelebbi január 18., amikor a 30 millió forint feletti kárral rendelkezőknek kell jelezni igényüket, mert az ezt meghaladó kárt nem térítik a garanciaalapok - mondta.

Jó hír, hogy ez csak egy kis ügyfélkört érint, a kötelező biztosítással rendelkezőket pedig nem - tette hozzá.

Szerző

Felfüggesztette az ENEFI-részvényeket az MNB

A jegybank szerdától átmenetileg felfüggesztette az ENEFI tőzsdei részvényeinek, az ezekhez kapcsolódó határidős kontraktusoknak, illetve a társaság tőzsdére bevezetett kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A moratórium a jegybank által előírt rendkívüli tájékoztatás ENEFI általi közzétételéig marad érvényben. A közlemény szerint az MNB folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a - korábban E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. néven működő - ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. (ENEFI) 2016. január 8-án megismételt közgyűlést tartott. A vonatkozó jogszabályok értelmében a társaságnak a közgyűlés határozatait, azok lényeges tartalmának összefoglalásával, a szavazati arány megjelölésével - rendkívüli tájékoztatás keretében - haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül közzé kellett volna tennie.

Miután a cég e kötelezettségének mindeddig nem tett eleget, az MNB szerdai határozatában figyelmeztette, hogy a jövőben haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot minden, a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírjai értékét vagy hozamát, illetve a társaság megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információról, és azokról a közzététellel egyidejűleg tájékoztassa a jegybankot is.

Az MNB a rendkívüli tájékoztatási kötelezettség alá eső információk haladéktalan, de legkésőbb egy munkanapon belüli közzétételére is kötelezte az ENEFI-t. A jogsértő állapot megszüntetéséig a jegybank felfüggesztette az ENEFI részvények, az azokra vonatkozó határidős kontraktusok, illetve az E-STAR 2016/C kötvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén.

Szerző
Témák
MNB ENEFI

Olcsóbbak lettek az üzemanyagok

Publikálás dátuma
2016.01.13. 09:09
FOTÓ: Népszava
Csökkentette bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 322-323 forintra, a gázolajé pedig 309-310 forintra mérséklődött. Legutóbb január 6-án változtak az üzemanyagárak, akkor a benziné bruttó 3 forinttal emelkedett, a gázolajé nem változott. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a töltőállomásoknál.

Szerző