Döntenek a vörösiszap-perben

Publikálás dátuma
2016.01.13. 13:36
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Várhatóan január 28-29-én hirdet ítéletet a vörösiszap-katasztrófával összefüggő büntetőperben első fokon a Veszprémi Törvényszék - közölte a törvényszék elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Némethné Szent-Gály Edit Katalin az ügyben elvégzett bírósági munkát ismertetve kijelentette: a per tárgyalása hosszú időt vett igénybe annak ellenére, hogy a bíróság megtett minden tőle telhetőt azért, hogy az eljárás ne húzódjon el. A vörösiszapper tárgyalása 2012 szeptemberében kezdődött meg. A törvényszék elnöke kifejtette: a bíróság az ügyet 248 tárgyalási napon keresztül tárgyalta, ez idő alatt 7176 oldalnyi jegyzőkönyv készült és 127 bizonyítási indítványt jelentettek be, az ügyész 49-et, a vádlottak és a védők 78-at nyújtottak be. A bűnügyi költség mintegy 36,5 millió forint, amely tartalmazza a fordítás és tolmácsolás költségét, a védői, valamint a szakértői díjat.

Némethné Szent-Gály Edit Katalin beszélt arról is, hogy a vörösiszapömlés kapcsán 486 polgári perben is dönteni kellett, azok többsége érdemi befejezéssel zárult. Hozzátette: jelenleg is folyamatban van a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indult felszámolási eljárás, annak befejezése a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ.

A törvényszék elnöke hangsúlyozta: a tárgyalás során az eljárás rendben zajlott, rendkívüli eset nem történt, ülnökváltás miatt kilenc tárgyalási napot, betegség miatt pedig tizenhárom napot kellett elhalasztani, illetve megismételni. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen, valamint számos polgári per is indult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította. 

Szerző

Vagyonnyilatkozati eljárás indult L. Simon ellen

Publikálás dátuma
2016.01.13. 13:23

Megkapta a mentelmi bizottság a Blikk beadványát, amelyben a lap vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett L. Simon László fideszes képviselő ellen, felesége 280 millió forintos földvásárlása miatt.

– Megérkezett az indítványuk, amit hamarosan át fogok tanulmányozni, és ezután döntök a további lépésekről – mondta el a Blikknek Vejkey Imre, a testület KDNP-s elnöke. Eszerint, ha megalapozottnak tartja irományunkat, és nem szólít fel minket hiánypótlásra, akkor ötnapos határidőt szabva felszólítja L. Simon Lászlót, hogy igazolja a vagyongyarapodását.

– Ha a képviselő magyarázatot ad a Blikk beadványában megfogalmazott kérdésekre, akkor megszüntetem az eljárást. Amennyiben nem ad megfelelő indoklást, akkor összehívom a mentelmi bizottságot, ahol meghallgathatjuk a politikust – vázolta Vejkey Imre, aki L. Simon Lászlóék több százmilliós földvásárlásáról semmit sem kívánt mondani, mivel bizottsági elnökként nem szeretne az eljárás előtt ítéletet mondani.

A lap korábban azt kérte beadványukban a mentelmi bizottságtól, hogy vizsgálják meg, miből vehették L. Simon Lászlóék a Velencei-tó környéki földeket, honnan volt erre 280 millió forintjuk, mert a rendelkezésünkre álló adatokból ez nem derül ki.

Korábban ugyancsak a bulvárlap derítette ki, hogy L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége, Vass Eszter egy 34,4 hektáros természetvédelmi területet nyert el a földalapkezelő földárverésén december elején. A fitneszedzőként dolgozó családtag 21 millió 250 ezer forintért jutott a Velence-tó közeli birtokhoz a festői Nadapon, amely igen jutányos árnak számít a hektáronkénti mindössze 617 ezer forintos árával, miközben a szomszédos Velencén közel 3 millió forint/hektár áron kelt el a meghirdetett állami föld.

Szerző

Nyomoznak Mészáros Lőrinc agrárpénzei után

Publikálás dátuma
2016.01.13. 11:47
FOTÓ: Népszava
A magyarnarancs.hu még január 10-én írta meg, hogyan nőtt a Felcsútra utalt agrártámogatások összege Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt: szerintük látványosan, hozzátéve, hogy a kétmilliárdot meghaladó közpénz zöme jó barátoknál landolt. Tényi István az ügyben bejelentést tett a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon, közérdekű bejelentését pedig továbbították a Nemzeti Nyomozó Irodának „további intézkedések megtétele végett”.

Néhány nappal korábban – a Magyar Narancs tényfeltáró írása alapján – Tényi, a Fidesz feljelentőembere a megyei kapitánysághoz fordult. Úgy ítélte meg, a rendőrségnek kell megnyugtató választ adnia arra, hogy az elmúlt öt évben az agrárpénzek döntő többsége valóban két emberhez került-e Felcsúton. A két személy a miniszterelnök közeli ismerőse: Flier János és Mészáros Lőrinc.

Tényi felidézte, hogy a területen alig akad olyan személy, aki 10 millió forintnál nagyobb támogatást kap. Mészáros Lőrinc polgármester tavaly az első három negyedévben 2206-szor nagyobb támogatást kapott, mint 2010-ben, amikor még nem volt a miniszterelnök közeli barátja. Flier János a miniszterelnök feleségének földjeit kezeli. Ő 2010-ben még csak 18,7 millió juttatást kapott, később azonban már 272,9 milliót.

Tényi István szerint ezek az adatok a közvéleményben felvethetik a korrupciós bűncselekmények kockázatának gyanúját, mely szerint nevezett személyek a miniszterelnökkel való barátságra/ismertségre hivatkozva szereznek földeket, vagyont.

A két család érdekeltségeihez utalt agrárpénzek jelentős része területalapú támogatás, ami nem meglepő, hiszen az állami földbérleti pályázatok legnagyobb nyertesei Felcsúton és környékén Mészárosék és Flierék voltak. Flierék szinte mindent vittek a falu környékén, összesen 319,3 hektár földterülethez az ezekkel járó támogatásokhoz jutottak. Mészárosék területalapú támogatásai is jelentősek, főleg azután emelkedett az ilyen jogcímen nekik folyósított összeg, hogy a családi cég, a polgármester testvére és egyik lánya is állami földterülethez jutott: összesen 1326,6 hektár került a Búzakalászhoz és a közvetlen családtagokhoz.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter  minap az RTL Klub Híradójának ugyanakkor azt mondta: Mészáros Lőrinc nem nagygazdálkodó. Hiába nyert a felcsúti polgármester családja a földárveréseken 1400 hektár földet, a rokonok vagyonát nem kell összeszámolni. A miniszter szerint Mészárostól kell megkérdezni, mit csinál azokkal a földekkel, amelyeket a megengedett 300 hektáros limit fölött nyert el az árveréseken. A polgármester azt állította: kevesebb földet vett 300 hektárnál. 

Szerző