Előfizetés

Gréczy elárulta, mi lehet Orbán Viktor valódi célja

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök a terrorfenyegetettségre hivatkozva tervezi az alaptörvény módosítását, annak valódi célja azonban a teljes önkényuralmi hatalom megszerzése.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányoldal által tervezett alkotmánymódosítás egyebek mellett lehetővé teheti, hogy a kabinet betiltson ellenzéki médiatermékeket, megszüntessen jogvédő civil szervezeteket, továbbá betörhessen magánlakásokba és elhalaszthassa a választásokat.

A DK szerint a kezdeményezés nem a terrorfenyegetettségről, hanem az "országot hatodik éve kirabló kormány" hatalmának növeléséről szól.  "Gyakorlatilag csak Orbán Viktor fantáziája szabhat határt annak, hogy mit tehet meg a kormány" - folytatta Gréczy Zsolt, aki szerint "a korlátlan hatalom célját csak diktatúrák és diktátorok tűzik maguk elé, ez az alkotmánymódosítás nem a terrorfenyegettségről szól, hanem Orbán Viktor korlátlan hatalmáról, arról, hogy a terorra hivatkozva bármit megtehessen saját hazája és a magyarok ellen".

Az ellenzéki párt szóvivője azt mondta, aki ehhez asszisztál, az hozzájárul a demokrácia utolsó pilléreinek lebontásához. A DK ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy az MSZP nem zárkózott el az alkotmánymódosítástól. Gréczy Zsolt elmondta azt is, a DK nem veszt részt a "fideszes pártkatonákkal" feltöltött Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásában és remélik, hogy ebben más demokratikus ellenzéki erő sem "kollaborál" a kormányoldallal.

Botrány az ORÖ-nál: "hamisak" a képviselők állításai

A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet szerint a szervezettel összefüggésben hamis, a jó hírnév csorbítására alkalmas állításokat fogalmazott meg az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) három képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A Bence Gáborné igazgatósági tag által jegyzett közleményben az áll: "a foglalkoztatási szövetkezetnek sem jogszabályon, sem pedig szerződésen alapuló joga vagy kötelezettsége nincs az ORÖ tulajdonában álló budapesti, gödöllői, pécsi, zalaegerszegi és salgótarjáni irodák működtetésére, azokban történő munkavégzésre. Az ingatlanokban az érdemi munkavégzés kötelezettsége és felelőssége az Országos Roma Önkormányzatot terheli".

Hozzátették, az ingatlanokat az ORÖ-nek - az Emberi Erőforrások Minisztériumával megkötött támogatási szerződés alapján - a foglalkoztatási szövetkezet részére használatba kellene adnia. E kötelezettségének az önkormányzat a minisztérium folyamatos felszólításai ellenére több mint fél éve nem tesz eleget, megakadályozva a szövetkezet működésének megkezdését - írták.

A közlemény szerint a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek megszegése a támogatási szerződés felmondásának jogkövetkezményével járhat, ami mintegy 2,1 milliárd forint támogatás azonnali visszafizetésének kötelezettségét jelentené az önkormányzatnak. Kitértek arra: a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek elmulasztásából okszerűen következő önkormányzati csőd esetén a beálló polgári és büntetőjogi felelősség az önkormányzat közgyűlését, elnökét és hivatalát terheli. A közgyűlési képviselők ezt felismerve fordulnak szembe mind nagyobb számban az ORÖ jelenlegi vezetésével és követelik távozásukat - írták.

A foglalkoztatási szövetkezet leszögezte: soha nem voltak a birtokában az ORÖ tulajdonában álló ingatlanok, azok kulcsaival nem rendelkezett, ezért azokat tőle "csellel visszaszerezni" nem lehetett. Az irodák, az azokban tárolt berendezések, eszközök és személyes adatok őrzéséről az ORÖ köteles gondoskodni - közölték.

Úgy fogalmaztak: az ORÖ képviseletében nyilatkozók és a nyilatkozatot ellenőrzés nélkül közzétevő média jogi felelőssége fennáll, amivel összefüggésben a foglalkoztatási szövetkezet igazgatósága mérlegeli a szükséges lépések indokoltságát.

Az ORÖ három képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerintük még mindig nem folyik érdemi munka a Híd a munka világába program keretében megvásárolt irodákban, pedig mintegy 2,1 milliárd forintot elköltöttek a programra. Vajda László (Lungo Drom) azt mondta, hogy a budapesti, központinak szánt iroda mellett a gödöllői, a pécsi, a zalaegerszegi és a salgótarjáni iroda sem működik.

LMP: nem erre lett felkészítve a Volán

Széleskörű összefogást sürget az LMP a közlekedési ágazat "súlyos, rendszerszintű problémáinak" megoldására: a szakma képviselőivel, az érintett szakszervezetek mindegyikével, az ellenzéki pártokkal és az önkormányzatok szövetségeivel közösen kényszerítenék cselekvésre a kormányt. 

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettese, valamint Keresztes László Lóránt, az LMP közlekedéspolitikai szakszóvivője szerdai sajtótájékoztatójukon kilátástalannak ítélték nemcsak a vasút, hanem az egész közlekedési ágazat helyzetét. A legfontosabbnak a bérkérdés rendezését ítélték, valamint azt hangsúlyozták: a közelgő piacnyitásra is fel kell készíteni a szektort. 

Schmuck Erzsébet felhívta a figyelmet a vasutas szakszervezetek közös sztrájkkezdeményezésére, amelyet a bérfejlesztés elmaradása esetére helyeztek kilátásba. Az ellenzéki politikus kiszámítható életpályát és a vasúti hiányszakmák okozta problémák felszámolását sürgette. 

Keresztes László Lóránt az Európai Unió által előírt jövő évi kötelező közúti piacnyitásra hívta fel a figyelmet, amelyhez kapcsolódóan néhány hónapon belül ki kell írnia az államnak a pályázatokat. A Volán-társaságok azonban szerinte erre nem lettek felkészítve, így félő, hogy tőkeerős befektetők "lehalásszák" a szektor legjövedelmezőbb részeit. 

A politikus közlekedési szövetségek létrehozását szorgalmazta, amelyek egy területen egységes megrendelőként biztosítják például a menetrendek összehangolását. Emellett az LMP új alapokra helyezné a közösségi közlekedés finanszírozását.