Előfizetés

Feloldják az Irán-ellenes szankciókat?

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) várhatóan pénteken teszi közzé jelentését arról, hogy Irán teljesítette-e a tavaly júliusban a Hatokkal megkötött megállapodást nukleáris programjának korlátozásáról. Ha az IAEA vizsgálatának eredménye - amint arra számítani lehet - pozitív lesz, ezt követően az Egyesült Államok és az Európai Unió által korábban Teheránnal szemben hozott szankciókat feloldják, illetve az iráni nukleáris programot érintő ENSZ-szankciók is érvényüket veszítik. A világszervezet más büntetőintézkedései Irán ellen ugyanakkor érvényben maradnak.

Az Iránból kiszivárgott menetrend alapján a szankcióoldásra szombaton vagy vasárnap kerülhet sor, s a tervek szerint a régóta várt lépést Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminszter, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Federica Mogherini ezt közös közleményben nyugtázza majd. Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter is úgy nyilatkozott a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen mondott beszédében, hogy a nukleáris megállapodás a következő napokban életbe lép. Az egyezmény küszöbön álló életbe lépése miatt volt különösen kritikus a Perzsa-öbölben frissen kialakult válsághelyzet. Amerikai források szerint John Kerry tíz óra leforgása alatt legalább ötször beszélt iráni kollégájával, hogy elérje a kedden elfogott amerikai haditengerészek sürgős szabadon bocsátását. Teherán végül tudomásul vette a hivatalos magyarázatot, hogy a két amerikai hajó „technikai hiba” folytán került iráni felségvizekre. Amerikai bocsánatkérés után végül elengedték a tíz tengerészt, s elsimították az incidenst. Az amerikai katonáknak nem esett bántódásuk.

Lecsapott a terror Jakartára - Sok az áldozat, készültség Balin (fotók!)

Publikálás dátuma
2016.01.14. 09:20
A felvétel egy korábbi támadás helyszínén készült Jakartában, amikor egy hotel ellen követtek el terrortámadást - Fotó: Oscar S
Robbanások sorozata rázta meg Jakartát csütörtökön, az indonéziai főváros számos pontján órákkal a robbanások után is lövöldözés hallatszott. Legalább hat helyen robbant pokolgép, a rendőrség tűzharcot kezdett a támadókkal. A jakartai merényletek után a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata arra kéri a környéken tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait. A KÉPRE KATTINTVA KIS GALÉRIA NYÍLIK!  Fotók: Oscar Siagian/Getty Images

Egy robbantás célpontja egy Starbucks kávézó volt, szemtanúk szerint három támadó hatolt be oda. A kávézóban három ember veszítette életét, összesen legkevesebb tizenhatan haltak meg, rendőrségi források szerint civilek és rendőrök is voltak az áldozatok között. Számos súlyos sérültet szállítottak kórházba. A hatóságok úgy tudják, az egyik robbantást öngyilkos merénylő követte el. Az első robbantások után lezárták a Sarinah bevásárlóközpont környékét, rendőrök, kommandósok, páncélozott járművek vették körül a környéket. Indonéziában már hetek óta nagy volt a feszültség, mivel az Iszlám Állam terrorszervezet újév környékén támadásokkal fenyegette az országot. A terrorelhárítás ennek nyomán letartóztatások sorát hajtotta végre, razziáztak a dzsihadista kapcsolatokkal gyanúsított személyeknél. A rendőrség ugyanakkor egyelőre nem biztos benne, hogy melyik szélsőséges csoport áll a robbantások mögött. Indonéziából az elmúlt években mintegy 150-200 ember ment Szíriába, hogy az IS mellett harcoljon. Joko Widodo indonéz elnök terrortámadásnak minősítette a történteket, nyugalomra szólította fel a lakosságot. Az államfő megszakította jávai utazását és visszaindult a fővárosba.

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy lenne magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. A konzuli szolgálat honlapján megjelentek szerint a robbantások helyszínén továbbra is nagyfokú rendőri jelenlét tapasztalható, a helyszínelők helyi idő szerint délután fél négykor fejezték be a munkájukat, azt követően a térséget megnyitották a forgalom előtt.  Balin, a kedvelt turistacélponton elsőfokú biztonsági készültséget rendeltek el.

A konzuli szolgálat azt kéri a környéken tartózkodó magyaroktól, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait, a Thamrin sugárút környékét pedig lehetőség szerint kerüljék el. Javasolják, hogy a Jakartában tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat. Továbbra is ajánlják, hogy az Indonéziában tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok regisztráljanak konzuli védelemre a konzuli szolgálat weboldalán.

Kiemelték: Magyarország jakartai nagykövetsége az eseményeket folyamatosan figyelemmel kíséri, és szükség esetén a jelenlegi utazási tanácsokat is módosítja, ezért kérnek minden ott tartózkodó vagy Indonéziába utazni kívánó magyar állampolgárt, hogy a konzuli szolgálat honlapján megjelenő aktualizált tájékoztatást kísérjék figyelemmel. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország egyes tartományai II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartoznak, ezek: Aceh, Közép-Celebesz (indonézül Sulawesi-Tengah, különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua.

A KKM javasolja, hogy az e térségekben tartózkodó magyarok legyenek különösen körültekintőek, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig a tömeges rendezvényeket, gyülekező helyeket, forgalmas környékeket kerüljék.

A csütörtöki robbantásokkal kapcsolatban Magyarország jakartai nagykövetsége a +62 21 520 3459, +62 21 520 3460 és a +62 811 825 5426 telefonszámokon érhető el.

Vége a járványnak

Publikálás dátuma
2016.01.14. 06:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti csütörtökön, hogy véget ért Nyugat-Afrikában az eddigi legsúlyosabb Ebolajárvány, miután megszűnt a betegség terjedése az utolsó, még érintett országban, Libériában is – derült ki a WHO szerdán kiadott közleményéből, amely szerint az utóbbi két évben több mint 11 ezer halottat követelt a kór. 

"Csütörtökön lesz 42. napja, hogy az utolsó, Ebolával fertőzött beteg tesztje negatív lett", ez az időtartam a vírus maximális lappangási idejének kétszerese – áll a közleményben. A betegség kockázata azonban továbbra is fennáll, mivel a vírus a megfertőzött túlélők bizonyos testnedveiben, egyebek mellett a spermában még 9 hónapig is életben maradhat.