Kiadta a TEK Rohácot - Halott maffiózót találtak

Publikálás dátuma
2016.01.14. 18:29
Fotó: Népszava
Bebizonyosodott, hogy amint azt a Népszava már csaknem 18 évvel korábban tényként közölte: meggyilkolták az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merénylet egyik feltételezett tettesét. A közelmúltban ugyanis megtalálták a gyanúsított szlovák bűnöző, Jozef Hamala holttestét, aki a rendőrség feltételezése szerint Jozef Rohác bűntársaként részt vett az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János médiavállalkozó – a Népszava tulajdonosa - megölése végrehajtásában, adta hírül szerdán a szlovák Televízne noviny, kereskedelmi adóra hivatkozva a pestisracok.hu.

A férfit fejbe lőtték, a gyilkossággal pedig Rohácot gyanúsítják, akit a magyar hatóságok szerdán átadtak Szlovákiának. (A holttest megtalálása bejelentésének időzítése aligha független a fogoly kiadásától.) Megírtuk: Hamalával egy telefonfülkében végezhettek a Felvidéken ismeretlen elkövetők, még 1998 nyarán.

 Az Aranykéz utcai robbantás Fotó: Népszava

 Az Aranykéz utcai robbantás Fotó: Népszava

Jozef Rohác és társa ellen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt két éve emeltek vádat Budapesten - így a Fenyő-gyilkosság kapcsán is. Az ügyészségi közlemény szerint a gyilkosság felbujtója ismeretlen maradt.

Egyelőre nem tudni, hogy a magyar büntetőeljárást mennyiben befolyásolja Rohac átadása Szlovákiának. A férfit ugyanis épp a szlovák fél 2011-ben adta át Magyarországnak az ellene indított büntetőeljárások lefolytatása céljából.

Szerző

Halálra éheztetett kisfiú - Újrakezdik a tárgyalást

Elölről kell kezdeni a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének elsőfokú bírósági tárgyalását, mert a kiemelt ügyben az utolsó érdemi tárgyalás, tavaly október 13. óta három hónap eltelt. A jövő keddi tárgyalás az eddigi anyagok ismertetésével kezdődik, azaz ismételt meghallgatásokat nem tartanak - közölte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön a honlapján.

A közleményben jelezték, hogy a különös kegyetlenséggel, 14 éven aluli sértett sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőper csütörtöki tárgyalásának elején a negyedrendű vádlott - a gyermek anyai nagyanyja - nem jelent meg, egészségi problémákra hivatkozva. Hozzátették: a korábbi, novemberi tárgyalást is emiatt kellett elhalasztani, ám ezúttal az igazságügyi orvos szakértői véleményben foglaltak miatt a bíróság elutasította a kérelmet, így a nő csütörtökön végül megjelent a tárgyaláson.

A tárgyalás kezdetén az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott (a szülők és a nagyszülők) visszavonták a megbízást a védőügyvédtől a bizalom megrendülésére hivatkozva, majd ugyanezt jelezte a védő is. Emiatt a bíróság elhalasztotta a tárgyalást, a per jövő kedden folytatódik - a vádlottak bejelentése szerint - új meghatalmazott védő jelenlétében. A bíróság ugyanakkor új védőt rendelt ki, aki a vádlottak védelmét felkészülten el tudja látni, ha ők mégsem hatalmaznak meg senkit a következő tárgyalásig - írták.

A törvényszék tervei szerint március elején perbeszédek hangzanak el, majd március 22-én határozatot hirdetnek az ügyben.
A másfél éves gyermek 2013 áprilisában halt meg Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A mentők már nem tudták megmenteni az életét. A szülők előbb előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben voltak.

A Fejér Megyei Főügyészség 2014 decemberében azt közölte az MTI-vel, hogy a halálra éheztetett kisfiú halála miatt lefolytatott nyomozás bizonyítékai alapján vádat emelt hat ember ellen. A szülők és a nagyszülők, valamint a természetgyógyász ellen különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt fegyházbüntetésre nyújtottak be indítványt a Székesfehérvári Törvényszékhez. A házi gyermekorvosra foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványoztak.

A vádirat, valamint az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott vallomásainak ismertetésével tavaly február 26-án kezdődött meg az ügy tárgyalása a törvényszéken.

Az ügyész akkor azt közölte, hogy a 18 hónapos gyermek súlya a halálakor 4,49 kilogramm, magassága pedig 69 centiméter volt. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála - tette hozzá. Úgy vélte, a gyerek életének megmentésére lett volna lehetőség, ha a kisfiú hónapokkal korábban szakszerű ellátást kap.

Szerző

Mentőben halt meg az elgázolt kerékpáros

Kéken gázoltak halálra egy 68 éves embert, aki kerékpárral közlekedett a Nyíregyházához közeli település belterületén - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

A helyi lakost egy személygépkocsi sodorta el, az idős férfi  olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem tudtak rajta segíteni, az ellátására kiérkezett mentőautóban életét vesztette. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Szerző