Gólverseny a görögökkel

Publikálás dátuma
2016.01.15 06:53
Nagy Viktor a második negyed közepétől remekül védett az oroszok ellen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AL BELLO
Fotó: /
Ma este dől el, hogy a magyar válogatott az első, vagy a második helyen jut-e tovább a belgrádi olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon. A képlet egyszerű: minél nagyobb különbséggel kell megverni a törököket.

Azért nem mindegy, hol végzünk csoportunkban, mert ha másodikok lennénk, akkor a szerbek ellen kellene a négy közé jutásért játszanunk, ami nemcsak azért látszik reménytelennek, mert a házigazdákról van szó, amiatt is, mert a szerb csapat eddig esélyeshez méltó módon játszott. 13 gólt szórt a horvátok, s 20-at Málta kapujába. Jelenleg a görögök, akik ellen hétfőn 6-6-os döntetlent értünk el, gólaránya 29-14, a miénk 20-14, tehát kilenc találattal jobban állnak. Csakhogy ők a csoport könnyebbik ellenfele, a törökök ellen játszottak szerdán, s simán, 15 góllal, 21-6-ra meg is verték őket, mi pedig hat góllal múltuk felül az oroszokat, ami nem rossz eredmény.

Mire lehetnek képesek az oroszok a görögök ellen? 2015. július 31-én 15-11-re kikaptak tőlük a világbajnokságon, amivel tulajdonképpen most is kiegyeznénk. Előtte 2014 júliusában az Eb-n találkoztak, amikor 12-6-ra győztek a görögök, tehát ugyanolyan eredmény született, mint a szerdai magyar-orosz meccsen. Elvileg tehát nagyon nagyarányú görög győzelemre nem lehet számítani, így rengeteg függ attól, milyen fölénnyel sikerül legyőznünk a török válogatottat. A jelenlegi erőviszonyok alapján az a valószínű, hogy nagyon csekély különbség dönt majd a görög és a magyar válogatott elsősége között.

Kiütéses női diadal

A magyar női válogatott 27-1-re legyőzte az Eb-újonc török válogatottat a belgrádi vízilabda Eb női tornáján. Ez volt Bíró Attila szövetségi kapitány csapatának második sikere, miután a vasárnapi nyitónapon négy góllal kikapott a hollandoktól, majd kedden hárommal nyert a görögökkel szemben. A magyar női csapat legközelebb szombaton, 11 órától játszik a portugálokkal. A csoportból az első négy jut tovább a negyeddöntőbe.

Ahhoz persze, hogy a törököket a magyar vízilabda hagyományaihoz méltó módon verjük meg, nem ismétlődhet meg az a rövidzárlat, ami az oroszok elleni szerda esti találkozón másfél negyeden keresztül tartott. Nehéz megmagyarázni, mi történt akkor a medencében. Miközben az emberelőnyös helyzeteinket képtelenek voltunk kihasználni, az oroszok parádéztak, remek távoli lövésekkel húztak el. Nemcsak a támadásaink, a védekezésünk is gyenge volt, a találkozónak ebben a szakaszában a kapus Nagy Viktor is 40 százalék alatt teljesített.

Az első negyed 4-1-es orosz vezetéssel zárult, ami hidegzuhany volt a javából. Annál is inkább, mert kísértett az Eb előtti győri felkészülési torna, a Volvo-kupa szelleme, amikor mind az olaszok, mind a spanyolok ellen tetemes hátrányt szedtünk össze az első negyedben, amit aztán nem is tudtunk ledolgozni. A szenvedés a második negyed közepéig tartott. Szerencsére négygólosra már nem nőtt az orosz előny, így a nagyszünetben már „csak” 5-4 volt az oroszok javára. Igaz, a győzelem még ekkor is távolinak tűnt. A harmadik és a negyedik negyedben aztán megmutatta Benedek Tibor együttese, tud vízilabdázni.

A harmadik felvonást 3-0-ra, a negyediket pedig 5-1-re nyertük meg. Különösen a fiatal, 1991 decemberében született Bátori Bence teljesítménye volt kiemelendő, aki időnként hátán vitte a csapatot, s öt gólt szerzett. A nála fél évvel fiatalabb Vámos Márton háromszor volt eredményes, s mindig olyankor lőtte a gólokat, amikor sikerült átlendíteni a holtponton az együttest. Az ő játékuk egyértelműen igazolta: lehet a fiatalokra építeni. A formajavulásban döntő szerepe volt persze Nagy Viktornak is, aki ekkor már valósággal kivédte az oroszok szemét.

A 12-6-os győzelem biztató ugyan, de hogy mit hoz a mai nap, senki sem tudja megjósolni. Benedek Tibor kapitány így foglalta össze a lényeget: „Fel van adva a lecke, nagyon meg kell verni a törököket. Igyekszünk a görögöknél jobban megverni őket, hogy legyen a zsákban valami arra az esetre is, ha a görögök hat gólnál nagyobb különbséggel vernék meg az oroszokat.”

A csoport mai programja
9.30: Magyarország–Törökország – Tv: M4 Sport
20.15: Oroszország–GörögországSzerző
2016.01.15 06:53

Világszámok mágikus tízesekkel

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:41

Fotó: Népszava/ Vajda József
A világ legjobb tízes mezben pályára lépett labdarúgóinak történeteit dolgozza fel lapunk külsős szerzőjének, Hegyi Ivánnak "Világszámok" című könyve, amely egy sorozat első része. 
A könyvet bemutató sajtótájékoztatón Hegyi Iván elmondta, nehéz volt a lista összeállítása, hiszen tizenegyen fértek a könyvbe, így olyan klasszisok maradtak ki többek között, mint Détári Lajos - aki elment a bemutatóra -, Alessandro del Piero vagy Roberto Baggio. Olvashatnak azonban a szurkolók Puskás Ferencről, Peléről, Maradonáról,  Platiniről, Zicóról, Gullitról, Zidane-ról,  Tottiról, Ronaldinhóról, a ma is aktívak közül pedig Messiről és Neymarról. 
Lapunk kérdésére, hogy napjainkban 1-től 99-ig bármilyen számban lehet játszani, ennek ismeretében hány részes lesz a sorozat, a könyv írója viccesen azt válaszolta, ezt a kiadótól kell megkérdezni. A tervek szerint a tavaszi könyvfesztiválon már kapható lesz a második rész a legendás kilencesekkel. Várhatóan készül könyv az egyesekről is, ami nem kizárólag kapusokról szól, mert például Osvaldo Ardiles, az argentin válogatott legendás középpályása is egyesben játszott. 
A Világszámok Hegyi Iván 20. könyve, a 128 oldalas kötet 2900 forintért kapható.
Szerző
2018.11.16 18:41

Magyar-finn: halovány remény az előzésre

Publikálás dátuma
2018.11.16 17:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A csoportgyőztes Finnország elleni vasárnapi, budapesti mérkőzéssel fejezi be szereplését a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott.
Kellett a sikerélmény.
Noha nem világverő válogatottat, „csak” a négyesből kieső Észtországot győzte le csütörtök este Willi Orbán és Szalai Ádám góljaival 2-0-ra a nemzeti tizenegy Budapesten, a csapatra ráfért a győzelem: egyrészt a negatív 2018-as mérleg (utolsó meccse előtt két-két győzelemmel és döntetlennel, valamint öt vereséggel áll az együttes, melyet szeptemberben vett át Marco Rossi szövetségi kapitány), másrészt a csoportharmadik hely megszilárdítása miatt.
„Örülök, hogy nyertünk, de védőként annak is, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a meccset" – nyilatkozta lapunknak az izraeli Hapoel Beer-Shevában futballozó Korhut Mihály, aki a januári sérülését követő hosszas kihagyás miatt legutóbb egy éve ölthette magára a címeres mezt.
"– Boldog vagyok, hogy újra Magyarországon és a válogatottal készülhetek, az pedig külön jól esett, hogy a kezdőcsapat tagjaként számítottak rám. Megbeszéltük, hogy letámadjuk az észteket és nem hagyjuk őket kibontakozni, ez szerintem látszódott is a pályán. Az elején volt egy lehetőségük, akkor nagyon kellett Dibusz védése, egyébként nem volt gólhelyzetük. Rúgtunk két gólt, de úgy érzem, többet is szerezhettünk volna.”
A több sérült futballistán kívül immáron a sárga lapjai miatt eltiltott Pátkai Mátét is nélkülözni kényszerülő együttesnek Korhut mellett volt még egy nagy visszatérője a korábbi csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs személyében. A sokáig csapat nélkül álló, ezért Rossi által mostanáig mellőzött, végül szeptemberben az Al-Ittihad Kalbához szerződő szélső csereként 25 percet kapott, a 75. minutumban lecserélt Szalaitól vehette át a kapitányi karszalagot. Az interjúzónában érthetően minden újságíró kíváncsi volt Dzsudzsák véleményére, akadt olyan kolléga, aki annyira szeretett volna közel férkőzni a 31 éves játékoshoz, hogy a nagy helyezkedésben leejtette a hangrögzítésre használt mobiltelefonját.
„Őszinte leszek: izgultam, mielőtt beálltam, de nagyon örülök, hogy újra átélhettem azt a döbbenetes érzést, melyet a válogatottság jelent. Az utóbbi hónapokban rossz volt televízión keresztül követni a válogatott szereplését, kicsit újraértékelődött bennem, hogy mekkora dolog ez, s milyen hiányt tud jelenteni egy futballista életében”
– nyilatkozta a 97-szeres válogatott játékos.
A péntek délutánra szabadprogramot kapó, a felkészülését szombaton folytató csapat előtt egyetlen feladat áll még az idén: Magyarország a már biztos csoportelső Finnországgal játszik vasárnap a Groupama Arénában (20.45, tv: M4 Sport). Görögország a harmatgyenge észteket fogadja, így a csoportmásodik pozíció megszerzésére inkább csak elvi esély kínálkozik, ám a lapunknak nyilatkozó futballisták ennek ellenére is egybehangzóan győzelmet remélnek.
Hiába, egy ilyen nehéz esztendő után minden siker fontos.

Kapott is gólt meg nem is

Az észtek ellen Dibusz Dénes helyettesítette a betegség miatt kimaradó Gulácsi Pétert. Többen arra számítottak, hogy ön helyett Kovácsik Ádám kap majd lehetőséget. Ádi is megérdemelné, hogy pályára léphessen a válogatottban, én viszont örülök, hogy engem választott a szakmai stáb. A mérkőzés előtti este tudtam meg, hogy én fogok kezdeni, igyekeztem meghálálni a bizalmat. Volt egy fontos védése, egyébként kapott gól nélkül hozta le a meccset. Szerencsére hamar megszereztük a vezetést, onnantól kontrolláltuk a találkozót. Nagyon jól zártunk hátul, maximálisan megvalósítottuk azt, amit a szövetségi kapitány kért. Több góllal kecsegtető támadást tudtunk vezetni, sajnos a befejezés néhányszor hibádzott. Bízom benne, hogy ez a siker elindítja a csapatot a jó úton. A végén berohanó észt szurkoló akcióját miként élte meg? A hosszabbításban voltunk 2-0-s vezetésnél, így engem különösebben nem zavart meg, amikor a hálóba rúgta a labdát. Ha sietni kellett volna, biztosan jóval zavaróbb lett volna, de így igazából csak mosolyogtam rajta. H. Sz.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8. Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11. Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12. Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15. Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15. Magyarország–Észtország 2-0 2018. november 18. Magyarország–Finnország 20.45 Az állás 1. Finnország 5 4 0 1 5:1 12 2. Görögország 5 3 0 2 4:4 9 3. Magyarország 5 2 1 2 7:6 7 4. Észtország 5 0 1 4 3:8 1

2018.11.16 17:00