rágalmazás;Magyar Orvosi Kamara;Kazincbarcikai Járásbíróság;Daher Pierre;könnyű testi sértés;

2016-01-15 06:15:00

Megkezdődött Daher Pierre büntetőpere

A Kazincbarcikai Járásbíróságon csütörtökön kezdődött meg dr. Daher Pierre, a városi kórház igazgatójának büntetőpere. A libanoni származású orvost – korábbi fideszes parlamenti képviselőt – magánvádas eljárásban könnyű testi sértéssel és rágalmazással vádolja egy asszony, aki a helyi kórház megmentésére alakított civil mozgalom egyik képviselője volt, s meg akarta kérdezni az intézmény vezetőjét, mi az igazság az egyes részlegek bezárásáról.

„Vedd ki innen a lábadat, kidoblak a kórházból!” – mondta neki állítólag Daher, közben pedig megpróbálta őt kitolni az irodájából. Az asszony szerint tűrhetetlen hangnemben kiabált vele, két kézzel szorongatta és tekergette a karját. Ezt követően az orvos azt nyilatkozta a sajtóban, hogy a nő korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

Az asszony polgári peres eljárásban már jogerősen pert nyert az igazgatóval szemben, akit a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei etikai bizottsága is elmarasztalt az ügy miatt. Megállapították, hogy súlyos etikai vétséget követett el, amikor egy interjúban nyilvánosságra hozta azt az orvosi titoknak minősülő tényt, miszerint a nő korábban pszichiátriai kezelésben részesült. Ráadásul az orvosi titkot az igazgató-képviselő szándékosan és abból a célból fedte fel a nyilvánosság előtt, hogy ezzel a panaszost lejárassa. A megrovás mellé a kamara akkor csaknem 300 ezer forint büntetéssel is sújtotta az orvost. Időközben a Fidesz is kizárta tagjai közül Dahert.

A most kezdődött perben a vádlott azt állítja: az asszony látleletben rögzített sérülései nem attól keletkeztek, hogy ő bántalmazta volna. Ez ügyben orvos szakértő, illetve tanúk meghallgatása is várható. Beidézhetik tanúként az MTI tudósítóját is, akinek a nő korábbi betegségéről beszélt az orvos. A tárgyalás februárban folytatódik.