Andrassew Ivánra emlékeztek a Spinozában

Publikálás dátuma
2016.01.14 20:54
A képen (balról jobbra) Babarczy Eszter, Megyesi Gusztáv, Tamás Ervin és Iványi Gábor. FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava
Fotó: /
Halálának első évfordulóján Andrassew Iván szellemét idézték fel a Spinoza Házban. A Népszava örökös publicisztikai rovatvezetőjére, író-újságíróra, költőre, polgárjogi aktivistára családja, barátai és munkatársai emlékeztek a csütörtöki esten, ahol nemcsak tiszteletüket rótták le az Ivánhoz közel állók, de a kollégái és barátai által alapított Andrassew-társaság átadta a Ki volt Andrassew Iván? életműpályázat győzteseinek járó díjakat is.  A képre kattintva galéria nyílik!

Az elismerésben Garay Annamária és Reisinger Dávid (film), másodikként Biró Marianna, harmadikként Elmer István (írásos pályamű) részesült. A díjátadó után vezető publicisták vitáztak a műfaj lehetőségeiről, jövőjéről, valamint arról az író-emberről, aki a civil éthoszt hirdette és a társadalmi felháborodás jogán írta publicisztikáit, de sohasem volt gyűlölködő. A beszélgetésen részt vett Iványi Gábor lelkész, Megyesi Gusztáv és Babarczy Eszter és Tamás Ervin.

Szerző
2016.01.14 20:54

7-es cikk - Száz oldalon magyarázkodik a kormány az Uniónak

Publikálás dátuma
2018.11.12 19:05
Orbán Viktor a Sargentini-jelentés szavazásán.
Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
Másodszor foglalkoztak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi jogállam helyzetével a szeptemberben elindított 7. cikkelyes eljárás keretében. A hétfői brüsszeli ülésen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke röviden tájékoztatta a résztvevőket az alapvető jogok sérelme miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról. A félórás vitában nyolc tagállam és Magyarország képviselője kért szót, de csak a német és a svéd tárcavezető fogalmazott meg markáns politikai véleményt. Mindkettő bírálta, hogy a budapesti kormány a Unió pénzén szervez EU- és migráció-ellenes kampányokat. A többiek főként arról fejtették ki a nézeteiket, hogy az Európai Parlament játszhat-e bármilyen szerepet a 7. cikkelyes folyamatban. Lapunknak nyilatkozó EU források szerint csak Görögország és Franciaország támogatta, hogy a képviselő-testület részt vegyen a folyamatban. Információink szerint a hivatalos tanácsülésen elhangzott felszólalásában Varga Judit európai ügyekért felelős államtitkár ellenezte, hogy a képviselő-testület bármilyen szerepet kapjon a procedúrában. Megismételte azt a jól ismert magyar álláspontot is, miszerint a kormány az Európai Bizottsággal kívánja rendezni a jogi vitákat. Egyben kiosztotta a huszonnyolc tagállamnak Budapest több mint száz oldalas írásos válaszát az EP jelentésre. Az ülés megkezdése előtt Judith Sargentini jelentéstévő és Claude Moraes, az EP állampolgári jogi bizottságának elnöke tájékoztatást adtak a tagállamok képviselőinek az eljárást kezdeményező jelentésről a soros elnök Ausztria meghívására. A nem-hivatalos eszmecserén csak Belgium, Észtország, Görögország, Hollandia és Svédország képviseltette magát miniszteri szinten, Magyarország egy szakértőt küldött a találkozóra. A háromnegyed órás megbeszélésen Sargentini beszámolt a friss magyarországi fejleményekről is, köztük a CEU rektorának Frans Timmermans-hoz címzett leveléről és a közigazgatási bíróságok létrehozását célzó tervekről. A két EP-képviselő kifejtette: a hétfői “előkészítő” megbeszélés után a parlament elvárja, hogy az EU Tanácsától hivatalos meghívást kapjon azokra az ülésekre, amelyeken a miniszterek a Magyarországgal szembeni 7. cikkelyes eljárást tárgyalják. Mint korábban megírtuk, az EU Tanács jogi szolgálata szerint az uniós jog erre nem ad lehetőséget. Sargentini több kérdést is kapott, például arról, hogy a jelentése elkészítése során hogyan viselkedtek vele a magyar hatóságok. A kormányközi döntéshozó fórum résztvevői az Unió soros elnöki tisztét betöltő osztrák kormánytól várják, hogy meghatározza a folyamat következő lépéseit. 
2018.11.12 19:05

„Hé Tiborcz, drága lett a sötétség!” - Tüntettek az NNI előtt

Publikálás dátuma
2018.11.12 18:58

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Hatvan-hetvenen jöttek össze a Főnix Mozgalom által a Facebookon szervezett Elios-tüntetésre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai épülete elé.
"Ha visszaéltek a joggal a hatalmatokkal és a bizalmunkkal egyszer eljön az idő, hogy ezért felelni kell, hogy elárultatok, cserben hagytatok minket."
A korrupció a nemzet, a közösség szövetét zilálják szét. „Ez a rombolás mindenkit maga alá fog borítani az is, aki most biztonságban érzi magukat” - mondta Horgas beszédében.

Hadházy: „a Tiborcz-ügy nem évül el hamar”

A tüntetésen meglepetésvendég volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 
„Számomra az volt a meglepő, hogy ilyen gyorsan és szemtelenül zárták le a nyomozást"
- mondta Hadházy.
„Az a cél, hogy a aláírásgyűjtéssel bebizonyítsuk,hogy nem a magyarok a korruptak, hanem csak a magyar kormány.”
Hadházy Ákos emlékeztetett: a Tiborcz-ügy sokáig nem évül el. „Polt Péternek és társainak lesz alkalma még elmagyarázni, hogy kinek a parancsára tettek így.”  A demonstráció végén a tüntetők telefonjaikkal, fáklyával világították meg az NNI épületét, majd körbemenetelték azt.
Szerző
2018.11.12 18:58