Andrassew Ivánra emlékeztek a Spinozában

Publikálás dátuma
2016.01.14 20:54
A képen (balról jobbra) Babarczy Eszter, Megyesi Gusztáv, Tamás Ervin és Iványi Gábor. FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava
Halálának első évfordulóján Andrassew Iván szellemét idézték fel a Spinoza Házban. A Népszava örökös publicisztikai rovatvezetőjére, író-újságíróra, költőre, polgárjogi aktivistára családja, barátai és munkatársai emlékeztek a csütörtöki esten, ahol nemcsak tiszteletüket rótták le az Ivánhoz közel állók, de a kollégái és barátai által alapított Andrassew-társaság átadta a Ki volt Andrassew Iván? életműpályázat győzteseinek járó díjakat is.  A képre kattintva galéria nyílik!

Az elismerésben Garay Annamária és Reisinger Dávid (film), másodikként Biró Marianna, harmadikként Elmer István (írásos pályamű) részesült. A díjátadó után vezető publicisták vitáztak a műfaj lehetőségeiről, jövőjéről, valamint arról az író-emberről, aki a civil éthoszt hirdette és a társadalmi felháborodás jogán írta publicisztikáit, de sohasem volt gyűlölködő. A beszélgetésen részt vett Iványi Gábor lelkész, Megyesi Gusztáv és Babarczy Eszter és Tamás Ervin.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Civilekre lőtt a venezuelai hadsereg a brazil határnál - eddig két halottról tudni

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:08
Két halottja és tucatnál is több sérültje van a lövöldözésnek
Fotó: AFP or licensors/ NELSON ALMEIDA
Az emberek a katonai járművek elé állva próbálták megakadályozni a határzárat, ezzel segítve az adományok bejutását a dél-amerikai országba, ám ekkor éles lőszerrel közéjük lőttek.
Csütörtökön megírtuk, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, mert az onnan érkező külföldi segélyszállítmányokat a "katonai invázió előjátékának" tartja.

 Pénteken aztán a hírek szerint egy humanitárius konvoj akart bejutni az országba, civilek ebben megpróbáltak segíteni a határ megnyitásával, ám ekkor a venezuelai katonák tüzet nyitottak rájuk - írja a hvg.hu. A portál a Reuters hírügynökség információi alapján azt közölte, eddig két halott és tizennégy sebesült a történtek mérlege.