Andrassew Ivánra emlékeztek a Spinozában

Publikálás dátuma
2016.01.14. 20:54
A képen (balról jobbra) Babarczy Eszter, Megyesi Gusztáv, Tamás Ervin és Iványi Gábor. FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava
Halálának első évfordulóján Andrassew Iván szellemét idézték fel a Spinoza Házban. A Népszava örökös publicisztikai rovatvezetőjére, író-újságíróra, költőre, polgárjogi aktivistára családja, barátai és munkatársai emlékeztek a csütörtöki esten, ahol nemcsak tiszteletüket rótták le az Ivánhoz közel állók, de a kollégái és barátai által alapított Andrassew-társaság átadta a Ki volt Andrassew Iván? életműpályázat győzteseinek járó díjakat is.  A képre kattintva galéria nyílik!

Az elismerésben Garay Annamária és Reisinger Dávid (film), másodikként Biró Marianna, harmadikként Elmer István (írásos pályamű) részesült. A díjátadó után vezető publicisták vitáztak a műfaj lehetőségeiről, jövőjéről, valamint arról az író-emberről, aki a civil éthoszt hirdette és a társadalmi felháborodás jogán írta publicisztikáit, de sohasem volt gyűlölködő. A beszélgetésen részt vett Iványi Gábor lelkész, Megyesi Gusztáv és Babarczy Eszter és Tamás Ervin.

Szerző
Témák
Andrassew Iván

Döntöttek: nem épülhet aranybánya Verespatakon

Védett műemlékvédelmi területté nyilvánította a román kulturális minisztérium az erdélyi Verespatak települést, ahol a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat akart aranybányát nyitni.

Adrian Balteanu, a román kulturális miniszter műemlékvédelmi tanácsadója elmondta, hogy a területen nem lehet bányászati tevékenységet folytatni. A települést 2 kilométeres övezetben nyilvánították védetté úgy, hogy felkerült az A kategóriás műemlékvédelmi listára - írta az AFP hírügynökség.

Romániában az A kategóriás műemlékek nemzeti fontosságúnak számítanak. Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyesvállalat akart ciántechnológiás aranybányát nyitni. A beruházást számos román civil szervezet, az ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia és Magyarország is ellenezte környezetvédelmi aggályok miatt.

A kanadai Gabriel Resources több mint tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén rejlő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési engedélyét. A román parlament 2014 júniusában utasította el bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet. Verespatak védett műemlékvédelmi területté nyilvánítása újabb akadályt jelent a beruházás útjában.

Szerző

Feladja magát a párizsi merényletek főszervezője?

Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője kapcsolatba lépett egy brüsszeli védőügyvéddel, ami ha igaz, akár azt is jelentheti, hogy a férfi fel akarja adni magát a rendőrségen - jelentette csütörtökön a belga hírügynökség nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

A hírszolgálat tájékoztatása szerint a Sven Mary nevű ügyvéd, aki korábban azt mondta, hogy elvállalná a Belgium első számú körözött személyének számító Abdeslam védelmét, nem akart reagálni a kapcsolatfelvételről szóló hírekre. Azt nem tudni, hogy a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam mikor léphetett kapcsolatba a jogásszal.

A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy ezen értesüléseket jelen pillanatban csak egyfajta szóbeszédként kezelik, és sem Mary nem kereste meg őket, sem pedig ők Maryt.

Sajtóhírek szerint családtagjai korábban arra kérték Salah Abdeslamot, hogy adja fel magát. "Szívesebben látnám a bátyámat börtönben, mint temetőben" - mondta a férfi egyik testvére az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

A szökésben lévő Salah Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A Politico című amerikai hírportál európai kiadása eközben arról számolt be, hogy a belga hatóságok a párizsi terrortámadásokban való részvétellel gyanúsított Ahmet Dahmani kiadatását kérték Törökországtól. A gyanú szerint a marokkói származású belga férfi lehetett az, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet számára feltérképezte a készülő terrortámadások kiválasztott helyszíneit Párizsban.

A szövetségi ügyészség azt közölte, hogy a kiadatási kérelmet december 31-én nyújtották be, és azóta várják a választ Ankarától. A hatóságok reményei szerint az Abdeslammal bizonyítottan kapcsolatban álló Dahmani tíz napon belül megérkezhet Belgiumba. "Ő az egyetlen (gyanúsított), aki a különböző támadásokban részt vevő személyek mindegyikével kapcsolatban volt" - közölte a vádhatóság szóvivője.

Dahmani a párizsi merényletek másnapján elutazott Brüsszelből. A török hatóságok november 21-én vették őt őrizetbe egy antalyai luxusszállodában. A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

Szerző