A CSOK sem csodaszer

Publikálás dátuma
2016.01.16. 06:21
A családoknak számolniuk kell a jegybank állította hitelfelvételi, törlesztési korláttal is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Egyre ellentmondásosabb a magyar építőipar helyzete. A lakásépítés alig, viszont a stadionok és ipari épületek nagy értékben épültek, míg az infrastruktúra beruházásai visszaestek novemberben. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a kibővített Családok Otthonteremtő Kedvezménye (CSOK) milyen hatással lesz a építőiparra. A prognózisok szerint emelkedni fognak a lakásárak.

Nem sikerülhetett túl fényesre 2015 az építőipar számára, ugyanis az elmúlt év első tizenegy hónapjában - a KSH adatai szerint - mindössze 2,8 százalékkal bővült a termelés az előző esztendő azonos időszakához képest. A növekedés novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 3,6 százalékos volt, míg 12 hónapra visszatekintve 0,2 százalékos csökkentést mértek a statisztikusok. Az épületek építése meglódult, hiszen az alágazat teljesítménye 10,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ugyanakkor az egyéb építményeké 8,0 százalékkal csökkent. Az utóbbin aligha lehet csodálkozni, ugyanis az előző, 2013-ban befejeződött uniós gazdasági ciklus áthúzódó hatása az infrastrukturális beruházásoknál már kevéssé volt érzékelhető, és ezt elsősorban a mélyépítőipar sínylette meg.

A kormány most abban bízik, hogy a kibővített CSOK érdemlegesen "meglöki" az építőipar, ezen belül a lakásépítésben érdekelt vállalkozások teljesítményét. A növekedés igencsak ráférne az építőiparra, ugyanis a megkötött szerződések november végén 45,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbinál. Az új szerződések nagyobb részét a sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű megállapodások teszik ki, és nem a lakásoké.

Ha a CSOK-os igények hirtelen nőnének - amire kicsi az esély -, akkor kapacitáskorlátba ütköznének a lakásépítési vágyak - mondta lapunk érdeklődésére Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője még nemrégiben is úgy vélte, hogy az ágazat vállalkozásai nagy számban megjelennek majd a lakásépítési piacon, mivel 2016-ban az uniós pénzek lehívása visszafogott lesz, ám módosított álláspontján, mert a legújabb tervek szerint idén 2500 milliárd forintos lehívását helyezte kilátásba a kormány. Az első CSOK-os megrendelések idén ősszel érkezhetnek meg a vállalkozókhoz - véli Németh. Viszont már most hiány mutatkozik mind a képzett, mind a képzetlen munkaerőből, ami a vállalási árakat felsrófolhatja. Az új munkaerő felvételéhez, valamint kapacitásbővítő beruházásaikhoz állami támogatásra is számíthatnak a vállalatok - ígérte tegnapi tájékoztatóján Lepsényi István, a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Németh Dávid megemlítette, hogy a 10 millió forintos ingyen pénz mellé adható második 10 millió forint hitel kiutalásánál gátat jelenthet a jövedelemarányos törlesztőrészlet kötelező figyelembevétele. Ugyanis minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell az ügyfél minden már fennálló hitelszerződéséhez kapcsolódó törlesztési terhét is. Vagyis a legális, igazolt nettó jövedelem 50 százalékánál, (400 ezer forintos nettó jövedelem 60 százalékánál) nem lehet magasabb a havi törlesztőrészlet.

Más szakemberek is a CSOK néhány negatív piaci hatására hívták fel a figyelmet. Az egyik ilyen, hogy az építési költségek csökkenésére semmiképpen nem lehet számítani. Az a realitás, hogy a 27-ről 5 százalékosra mérsékelt lakásáfát a vállalkozók lenyelik, de még a CSOK egy részéből is a saját profitjukat növelik majd. A használt lakások, családi házak és a telekárak is minden bizonnyal megdrágulnak. Ugyanakkor a CSOK a felfüggesztett lakóparki beruházások némelyikébe újra életet lehelhet, ami a magasabb jövedelműeknek jelenthet újabb perspektívát, mégpedig befektetési céllal. Ismét megfordulhat a Budapestre visszaköltözési hullám.

Egy érdekes ellentmondásra hívta fel Balogh László a figyelmet. Az ingatlan.com szakértője emlékeztetett arra, hogy a CSOK maximális összegéhez csak 60 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások esetében lehet hozzájutni, viszont a fejlesztők csak a maximum 150 négyzetméteres lakások után tudják felszámítani a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot, emiatt célszerűbbnek látszik nagyobb lakást építtetni.

Szerző

Megvan a csoportelsőség a vízilabdázóinknak

Publikálás dátuma
2016.01.15. 23:42
Varga Dénes és Matteo Aicardi egy korábbi mérkőzésen. FOTÓ: Clive Rose/Getty Images
Csoportját megnyerve jutott tovább a magyar férfi vízilabda-válogatott a nyolcaddöntőbe a belgrádi Európa-bajnokságon. Csapatunk – előzetesen úgy tűnt – a minimum célkitűzést teljesítette azzal, hogy 20-5-re győzte le Törökországot az utolsó csoportmeccsen. 

A tizenöt gólos sikernél azért lehetett volna többet várni, mert legnagyobb riválisunk, a görög nemzeti együttes – mellyel az első fordulóban 8-8-s döntetlent játszottak Benedek Tibor szövetségi kapitány legényei – szintén tizenöt góllal, 21-6-ra nyert a törökök ellen. Így a magyarok csoportelsősége a kvartett utolsó meccsén, a Görögország-Oroszország találkozón múlt. A görögöknek legalább hat góllal kellett volna győzniük, hogy megelőzzék a magyarokat, de végül 9-8-ra kikaptak, így az oroszok végeztek mögöttünk a csoport második helyén.

A magyar-török mérkőzés első öt támadásából négy gólt szerzett a magyar válogatott, ezt követően azonban kissé megtorpant. Védekezésben ugyanakkor tökéleteset nyújtott a gárda, a törökök három emberelőnyükből egyet sem tudtak gólra váltani. Az ellenfél arra figyelt, hogy ne nagyon tudjanak lefordulni a magyarok, azonban a taktikájuk csak addig működött, amíg el nem fáradtak. Manhercz Krisztián és Kis Gábor megszerezte az első gólját a kontinensviadalon, míg a kapus Bisztritsányi Dávid a nagyszünet után – 8-1-es állásnál – bemutatkozhatott első felnőtt nagy nemzetközi tornáján a válogatottban. A mérkőzésen a legtöbb gólt Varga Dénes szerezte, aki hatszor volt eredményes, míg Hárai Balázs, Vámos Márton és Bátori Bence egyaránt háromszor talált be.

"Többet akartunk, szerettünk volna húsz góllal nyerni. Arra számítottunk, hogy több lefordulást tudunk kialakítani. Voltak azért ebből helyzetek, amiket kihagytunk, de többször kellett volna megúsznunk" - magyarázta Varga Dániel a Nemzeti Sportnak, még nem tudva, hogy ez az eredmény is elég a csoportelsőséghez. – "Egy ilyen meccsen, amikor patikamérlegen mérik a találatok számát, akkor minden kapott találat bosszantó.

A válogatott első számú hálóőre, Nagy Viktor előre tudta, hogy a nagyszünetben beáll a helyére Bisztritsányi. Ugyan a zárófelvonás első perceiben futószalagon érkeztek a magyar gólok, de a világbajnok kapus szerint a alábbhagyott a csapat lendülete. "Nem lehetünk elégedettek. Kimondva, kimondatlanul, de ennél azért több góllal szerettünk volna nyerni" – jelentette ki Nagy. – "Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, figyeltünk is erre, de sajnos amennyire megvolt a lendület az elején, a második félidőben annyira hiányzott."

Az eredménytől nem volt elragadtatva a játékosként háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány sem. Benedek szerint legalább két magyar góllal több volt a mérkőzésben. "Apró dolgok döntöttek, például a kiállítási arány. Kis Gáborról centerben két ötméterest nem kaptunk meg. De mi is hibáztunk, kihagytunk egy-két ziccert" – mondta a találkozót követően az M4 Sportnak Benedek. – "Összességében a végén ez a három-négy gól kellett volna a még nagyobb különbségű győzelemhez."

Köszönhetően annak, hogy a magyar válogatott a D jelű kvartett élén végzett, a nyolcaddöntőben a C csoport negyedik helyezettjével, Grúziával találkozik vasárnap 17.15 órakor, mely találkozót élőben közvetíti az M4 Sport. Ráadásul így nemzeti csapatunk nem arra az ágra került, melyen a torna toronymagas esélyese és házigazdája, Szerbia szerepel. Legkorábban a döntőben találkozhatunk déli szomszédainkkal.

Kézilabda Eb - Horvát siker a nyitómeccsen

Horvátország hat góllal legyőzte Fehéroroszországot a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság pénteki nyitómérkőzésén.

Az előző Európa-bajnokságon negyedik, a legutóbbi világbajnokságon pedig hatodik helyezett horvátok második félidei jó teljesítményükkel szerezték meg a győzelmet. A D csoportban szereplő magyar válogatott szombaton 18 órakor Montenegró ellen kezdi meg szereplését a tornán.

Eredmény (az Eb honlapjáról), 1. forduló:
B csoport (Katowice):
Horvátország-Fehéroroszország 27-21 (15-15)
később:
Izland-Norvégia 18.15

A csoport (Krakkó):
később:
Franciaország-Macedónia 18.00
Lengyelország-Szerbia 20.30

Szerző