A jövő már elkezdődött

Publikálás dátuma
2016.01.18. 06:40
Dubajban a lehetetlen is hamar valósággá válik
Ha valaki meg akarja tudni, milyen milyen lesz a XXII. század, látogasson el Dubajba! Harminc éve még kietlen sivatag állt a mai felhőkarcolók helyén. Az olajnak köszönhetően azonban - a sejkek által pénzelt építészeknek - itt az a legnagyobb gondjuk, milyen világraszóló építészeti remekművet találjanak ki, milyen formai újításokat valósítsanak meg. Ezek segítségével Dubaj már ma is egyedülálló a világon és a folyamatnak még messze nincs vége.

Hajdan a mesésen gazdag, kicsiny arab emirátus szinte mágnesként vonzotta a kereskedőket és a tengerészeket. Manapság a Dubajba látogatók nagy többsége kíváncsi turista. Mindent egy helyen - ez lehetne akár Dubai jelmondata is. Az ottani várostervezők és befektetők több mint tíz éve úgy döntöttek, hogy ideje csodákat alkotni.

Megirigyelték Párizst, Londont, Rómát, hiszen ezek mindegyikében van legalább egy olyan világhírű építmény, amely a város jelképévé vált, és szinte az egész világon ismertté tette. A világ leggazdagabb városában már régóta minden megtalálható, semmi sem hiányzik, régebben is csak egy valami. Mégpedig az olyan jelképek, jellegzetes épületek, melyekről az egész világon Dubajra gondolnak az emberek.

Látnivalók egymás hegyén-hátán

Mivel az olajnak köszönhetően pénz van bőven, ezért eldöntötték, hogy megmutatják a világnak, milyen csodákra képes az arab építészet. Helyszínnek kijelöltek egy kietlen tengeri partszakaszt a várostól néhány kilométernyire délre. Nem volt ott semmi, csak homok és tenger. Megépült többek között a Burdzs Kalifa (magyarul: Kalifa-torony), amely jelenleg a világ legmagasabb épületének számít 828 méteres magasságával. Éppen hat éve, 2010. januárjában adták át.

Az emirátus vonzereje talán éppen abban rejlik, hogy a hihetetlenül változatos vidékek, látnivalók igen kis területen találhatók. Az utazó akár egyetlen nap alatt is ízelítőt kaphat az országból - a sziklás hegységektől kezdve, a sivatag dűnéin keresztül a homokos tengerpartokig vagy a zöldellő ligetekig. A poros falucskáktól a luxusvillákig, a műemlékektől az ultramodern bevásárlóközpontokig.

Dubaj örökké nyüzsgő, színes kikötőjében évszázados kereskedelmi tradíciók elevenednek meg: az ultramodern tengerjárók mellett szinte eltörpülő kis kereskedelmi hajók ma is ugyanazokat az utakat futják be India vagy Kelet-Afrika felé, mint elődeik. A dokkok szomszédságában azonban már nagyon is XXI. századi a világ. A víztükör fölé Dubaj központi üzleti negyedének modern épületei, felhőkarcolói magasodnak. A déli városrészt, Bur Dubait az északival, Deirával két impozáns híd és egy alagút köti össze. Ám ez a kissé rideg, fémesen csillogó külső nagyon is változatos, barátságos "hátországot" takar, míves mecsetekkel és tarka keleti piacokkal, soukokkal.

A városnézést érdemes rögtön a közepén kezdeni: az öbölről igazán pazar kilátás nyílik Dubajra. A két part között egész nap fürge vízitaxik, ún. abrák cikáznak, az öböl bejáratánál található abra-állomáson pedig hajós vállalkozók hada várja a turistákat. Az egy órás út alatt egészen a Maktoum-hídig viszik az utasokat, s a vízről megcsodálható a város sok történelmi és modern látnivalója.

Síelni a homokban

Persze egy sivatagi vagy egy hegyvidéki szafari semmivel nem helyettesíthető. Bár az emirátus területéből a sivatag alig több mint 4000 négyzetkilométert foglal el, homok, szikla, gyér növényzet és oázis szinte végtelen kombinációban található meg e tájon. A Hajar-hegység mentén például természetes vízforrások által éltetett buja datolyaligetek zöldellnek, de néhány kilométerrel távolabb már végtelen homokdűnék uralják a látóhatárt. Szafarira indulhatunk négy lábon, azaz teveháton, de akár négy keréken is. A szokatlan sportok szerelmesei sítalpon is próbát tehetnek - a homoki sízés az utóbbi évek slágere.

A jelöltek speciális sítalpakon siklanak le a magas homokdűnék oldalán - állítólag majdnem olyan, mint az igazi, csak egy kicsit melegebb. Nem lesz gondja az estére sem. Részt vehet a csillagos ég alatt egy sivatagi vacsorán. Egy arab város valamirevaló soukok nélkül olyan, akár a huszár kardja nélkül... Sokak számára a vásárlás egyenesen egy dubaji látogatás alfája és omegája. De az emirátus soukjai még azok számára is kötelező látnivalók, akik nem szenvednek akut vásárlási lázban.

Bár az öböl mindkét partján több piac is található, leginkább Deira területén maradt meg azok hagyományos, labirintus-szerű szerkezete. A látszólagos káoszt nagyon is szigorú tradíciók szervezik renddé - még ha nem is egészen európai értelemben -, az egyes mesterségek, kereskedelmi területek ugyanis egymástól jól elkülönülő tömbökben, soukokban telepedtek meg. A fűszerárusok soukjainak keskeny utcácskáin szinte alig fér el az ember az árusok asztalai között. Hatalmas kupacokban áll a tömjén, a rózsaszirom, a különböző fűszerek és gyógyfüvek. A séta végére az illatok özönétől szinte bódult állapotba kerülhet a látogató.

Intenzív, bár némileg ellentétes szaglószervi élményeket kínál Deira halpiaca, ahol a kora reggeli és az esti órákban helyi halászok fülsüketítő alkudozások közepette kínálják aznapi zsákmányukat. Az aranyművesek, illetve kereskedők soukja nyugodtabb világ, itt viszont az ékszerektől roskadozó kirakatok látványába szédül bele a látogató.

A pénz nem számít

A rengeteg pénz jelenléte szinte tapintható Dubajban. Itt minden 12 év feletti férfi havi 600 ezer forintot kap az államtól, 18 éves kora után pedig könnyedén lakást is, amiért semmit nem kell tennie. Nincsenek adók, ingyenes az oktatás és az orvosi ellátás, a benzin pedig olcsó. A magyar turisták is mind jobban kedvelik az emírséget. Dubaj igazi turista és kereskedelmi központ, és nemcsak a Burj Kalifa vagy a Burjal Arab és a 16 sávos autópályák látványa igazán vonzó. Rengetegen dolgoznak a helyi légitársaságnak és más multinacionális vállalatoknak. Sokan hozzák családjukat is.

A körülbelül hatmillió lakosból csak 330 ezer állampolgár. A többiek vendégmunkásként vannak itt. Egy Bangladesből érkezett munkás bére messze nem éri el a magyar színvonalat, de a jól képzett európai szakemberek megtalálják a számításukat. Igaz, hogy ezért hetente hat napot kell dolgozni. Jelenleg akár 30 ezer honfitársunk is tartózkodhat Dubajban, ahol nemcsak a turistákra, hanem a vállalkozókra is kellemes környezet vár.

Szerző

Elrajtolt a Bamako-rali mezőnye

Publikálás dátuma
2016.01.18. 06:39

Ismét elindult a Budapest-Bamako rally. Természetesen ezúttal is rengeteg felajánlás és adomány jut majd el a karitatív túra célországaiba. Mint az a rajt előtti sajtótájékoztatón kiderült, a terrorfenyegetettség többeket elriasztott az indulástól, de így is népes mezőny vágott neki a gépet és csapatot próbára tevő útnak. A pálya kijelölésekor azt is figyelembe kellett venni, hogy a hagyományos terepeken egyre többször aszfaltozzák az utakat. Így, ha a hagyományokat követve kemény terepre akarják vinni a mezőnyt, akkor többször kell új útvonalat szervezni.

A verseny Európa szívéből indul. Földutakon, arany sárga dűnéken, szavannai szamaras szekércsapásokon és dzsungeleken keresztül jut el fekete Afrika mélyébe. A verseny embert próbáló, de hihetetlenül látványos extrém terep rally. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki csak a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségére számíthat.

Újdonság az idei versenyen, hogy Marokkóban rövidebbek lesznek az etapok. Az útvonal nem gyilkolja annyira az autókat, mint az elmúlt években. A feladatokból több lesz a navigálást és a gondolkodást igénylő. Mauritániában a versenykategória is bemegy a B2 Beachre, de onnan nem a szokásos nouakchotti út vár rájuk, hanem egyből a sivatagon át Atarba mennek. Atarból igazi offroadozás, és majdnem 500 kilométer kemény kaland és navigálás vár a csapatokra. A Tidjikja-Kiffa szakaszon sivatagi krokodilok, nomád falvak és újabb kincskereső feladatok között kell tovább jutni.

A futam minden évben kiemelkedő karitatív esemény Maliban és Mauritániában. A rally résztvevői most is rengeteg adományt, ruhát, gyógyszert, orvosi felszerelést visznek magukkal a világ ötödik és hatodik legszegényebb országába. Ez főképp az egyik fő támogató, a Magyar Afrika Társaság gyűjtőmunkájának köszönhető.

Szerző
Frissítve: 2016.01.17. 20:41

Felszámolódik a harmadik legnagyobb zsidó közösség?

Publikálás dátuma
2016.01.18. 06:38
Együtt imádkoztak a terrormerényletek áldozataiért a zsidó és a muszlim elöljárók Párizsban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARC PI
Felszámolódhat a világ harmadik legnagyobb zsidó közössége, tavaly ugyanis minden rekordot megdöntött a Nyugat-Európából, és mindenekelőtt Franciaországból Izraelbe áttelepülők száma. Iránban Holokauszttagadó karikatúra pályázatot hirdettek.

A Zsidó Ügynökség (Jewish Agency) a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli újságban hétvégén közzétett 2015-ös adatai szerint tavaly 9880-an döntöttek a zsidó államba költözésről Nyugat-Európában. Ez a valaha mért legmagasabb szám az ügynökség szerint. A túlnyomó többség, mintegy nyolcezer ember, Franciaországból érkezett Izraelbe, 800 körüli azok száma, akik Nagy-Britanniát hagyták el. A többiek leginkább olasz, belga és dán területről érkeztek a zsidó államba.

A rekordméretű nyugat-európai zsidó kivándorlás oka az antiszemita támadások számának ugrásszerű megemelkedése és a közösségek fenyegetettség-érzetének növekedése, biztonságérzetének csökkenése. Az adatok is azt mutatják, hogy az antiszemita támadások gyakorisága és a kivándorlás mértéke szorosan összefügg. Nem véletlen, hogy a világ harmadik legnépesebb, mintegy hatszázezer főt számláló franciaországi zsidó közösséget hagyták el legtöbben, hiszen őket érte a legtöbb támadás Nyugat-Európában, rendszerint szélsőséges iszlamisták részéről. (Az első természetesen az izraeli, második legnagyobb zsidó közösség az Egyesült Államokban él.)

Már a 2015-ös év durva antiszemita terrorcselekménnyel indult, amikor a Kouachi-fivéreknek a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadása után két nappal egy kóser élelmiszerboltot rohant le egy harmadik terrorista, Amedy Coulibaly foglyokat ejtett és négy személyt ki is végzett. De korábban is történtek nagyobb visszhangot kapó antiszemita támadások. 2014 májusában négy embert ölt meg egy algériai származású francia támadó a brüsszeli Zsidó Múzeumnál. Egyre gyakoribbak a zsidó iskolák elleni támadások is a toulouse-i iskola előtt elkövetett, 2012-es szörnyű mészárlás óta.

A tavaly novemberi párizsi terrortámadás után öt nappal, november 18-án zsidó tanárt késeltek meg ugyanannál a zsidó iskolánál, mint ahol egy hónappal azelőtt is próbálkoztak szélsőséges iszlamisták. Hasonlóan indult a 2016-os év is Marseilles-ben, egy zsidó származású tanárra késsel támadt a magát az Iszlám Állam hívének tartó diák, aki később úgy nyilatkozott, sajnálja, hogy nem tudta lefejezni tanárát.

Francois Hollande elnök utasítására a franciaországi zsidó intézményeket – zsinagógákat, iskolákat, művelődési központokat – rendőrök védelmezik. A franciaországi zsidóság a lakosság kevesebb, mint egy százalékát adja, a regisztrált rasszista támadások több mint fele mégis e közösséget érte 2014-ben a hivatalos adatok szerint. Natan Sharansky, a Zsidó Ügynökség elnöke a 2015-ös adatok ismeretében kiemelte: "Az, hogy rekordszámú európai zsidó már nem érzi otthonának Európát, meg kellene, hogy riassza az európai vezetőket, és fel kellene, hogy ébressze azokat, akik aggódnak Európa jövőjéért".

A franciaországi zsidók kivándorlása feszültséget szült a francia-izraeli kapcsolatokban, miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az európai zsidók fenyegetettségére hivatkozva Izraelbe hívta e közösségek tagjait. A kimutatást közlő The Times of Israel szakértőkre hivatkozva közölte, a második világháború óta nem éreztek ilyen mértékű fenyegetést az európai, mindenekelőtt a franciaországi zsidók.

Holokauszttagadó karikatúra verseny

Két héttel a Holokauszt nemzetközi emléknapja (január 27) előtt, Holokauszt tagadó és gúnyoló karikatúra pályázatot írt ki az iráni főváros, Teherán önkormányzata. Az ynews izraeli portál szerint nem ez az első ilyen verseny, de ez az első alkalom, hogy a teheráni városvezetés hivatalosan hirdeti meg. A korábbi 12 ezer dolláros fődíjat 50 ezerre emelték és nemzetközivé tették a versenyt, a világ minden pontjáról várják a pályamunkákat.Szerző