Előfizetés

Ha nagy leszek, vasutas leszek!

Publikálás dátuma
2016.01.19. 06:48
Fotó: Vajda József
Felavatták a Magyar Vasúttörténeti Parkban azt a mozdonyt, melyet a „Ha nagy leszek, vasutas leszek!” című gyermekrajzpályázat nyertesinek pályaművei díszítenek. A pályázatot a MÁV-csoport 2015 őszén hirdette meg a vonatokat és a vonatozást kedvelő, 8 és 12 év közötti gyermekeknek. A pályázatra több mint ötszáz pályamű érkezett. A szakmai zsűri értékelése szerint holtversenyben két pályázó – a 9 éves Haidekker Zsófia és a 12 éves Farkas András – alkotása bizonyult a legjobbnak. A mozdony felavatását követően részt vesz a forgalomban, így országszerte találkozhatnak vele az utasok.

Az oroszok pénzelik a Jobbikot?

Az Egyesült Államok kongresszusa felszólította a hírszerzést, hogy derítse ki, Oroszország az elmúlt évtizedben nyújtott-e titkos anyagi támogatást európai pártoknak.

A brit The Telegraph szerint a korábbi vizsgálatok orosz befolyás növelését célzó műveleteket tártak fel többek között Magyarországon is: így került képbe például a Jobbik is. A szélsőjobboldali párt felkérte a hatóságokat, hogy mielőbb hozzák nyilvánosságra a vizsgálatok eredményét. Emellett az oroszokat arra kérték, hogy szintén tegyék közzé hírszerzésük eredményeit az európai pártok esetleges amerikai támogatásáról. Az MSZP közölte, eljött az ideje, hogy kiderüljön, mit kapott a Jobbik Oroszországtól azért, hogy gyengítse az Európai Uniót és ezzel együtt a NATO-t. Hozzátették: tény, hogy a Jobbik gazdálkodásában éveken át több szabálytalanságot is talált az Állami Számvevőszék, ezért felszólították Vona Gábor pártelnököt, számoljon el azokkal a kiadásaikkal, amelyek mögött most nem látszik semmilyen legálisan igazolható forrás.

Szijjártó: önveszélyes a politikai korrektség

Az Európai Uniót érő bevándorlási nyomás folyamatos és nagymértékű növekedésével kell számolni a közel-keleti válságok mélyülése miatt - mondta ismét Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter ezúttal Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után szította a feszültséget azzal: a tanácskozás résztvevői egyetértenek abban, hogy az Európa déli szomszédságában dúló válságok mélyülni látszanak. Mint mondta, fontos látni, hogy a humanitárius helyzet nem javult, Szíriában 6,5 millió, Irakban több mint hárommillió belső menekültet tartanak számon. A humanitárius segélyre szorulók száma egyedül Szíriában meghaladja a 13 milliót. Ennek kapcsán Szijjártó üdvözölte a Szíria támogatására megrendezendő februári londoni donorkonferenciát és közölte, hogy Magyarország komoly egészségügyi felajánlást készül tenni. Hozzátette, a kormány szerint a legnagyobb segítség, ha a menekültek otthon vagy az otthonuk közelében tudnak maradni.

Szijjártó úgy vélekedett, hogy önveszélyes, ha Európa a politikai korrektség foglya marad, szerinte ugyanis ki kell mondani az igazat: "déli irányból meg kell védeni magunkat, mert jelenleg az Európai Unió déli irányból védtelen". A politikus hangsúlyozta, amennyiben Athén továbbra sem fog eleget tenni kötelezettségeinek, akkor az EU-nak forgatókönyvvel kell rendelkeznie arra az esetre, hogy a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet déli határa áttevődik Görögország északi határára. Mint mondta, ezért is tárgyaltak tegnap a macedón külügyminiszterrel az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozása keretében megrendezett informális munkareggelin. A magyar diplomácia vezetője kiemelte, Macedónia az elmúlt időszakban sokkal konstruktívabb és pozitívabb szerepet töltött be az Európára háruló bevándorlási nyomás csökkentésében, mint néhány uniós tagország. A tanács hétfői ülésének ülésén elsősorban a szíriai és az iraki helyzet állt a figyelem homlokterében, de a tárcavezetők egyeztettek az ukrajnai és a líbiai válságról is. Az informális munkareggelin a macedón és az ukrán, a munkaebéden pedig a jordániai diplomácia vezetője vett részt.