Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa. A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is. A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.
Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei( fül, orr), köröm és a láb sem, mely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik . Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre ( májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály.
Nade okosodjunk is, bár lehet, hogy a cseplesszel megismerkedve, többen elgondolkodnak az állatok mindenféle részeinek felfalásán, mint olyanon.
Cseplesznek (omentum) nevezik a hashártyának a gyomorhoz menő lemezeit. Van kettő: a kis cseplesz (omentum minus) a májkaputól a gyomor kis görbületéhez megy; a nagy cseplesz (omentum majus) a gyomor nagy görbületéről lóg le a vékonybelek előtt. A kis cseplesz jobb vége mögött egy lyuk (foramen Winslowii) vezet be a kis cseplesz és gyomor mögött elterjedő csepleszttömlőbe (bursa omentalis). A nagy cseplesznek nagy hajlandósága van sérvekbe benyomulni; az ilyen csepleszsérvek lágyak, hengerdek, lassan keletkeznek s nehezen helyezhetők vissza. (Wikipédia)