Előfizetés

A netet is lekapcsolhatják -Tüntetést szervez a MOMA

Publikálás dátuma
2016.01.20. 06:06
Fotó: TÓTH GERGŐ, Népszava
Már csaknem kétezren jelezték, hogy részt vesznek a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) alaptörvény-módosítás ellen tiltakozó demonstrációján vasárnap délután 3-kor, a Kossuth téren.

Bokros Lajos pártelnök felhívásában közölte: felháborító, hogy az alaptörvény legújabb, terrorveszély-helyzettel kapcsolatos tervezett módosítása miatt a kormánynak többek közt lehetősége lesz arra is, hogy parlamenti hozzájárulás nélkül akár az internetet is lekapcsolja Magyarországon. Bokros hozzátette, ha az Országgyűlés kétharmaddal elfogadja a javaslatot, akkor mindehhez elegendő annyi, hogy a kormány kijelentse, "terrorveszély" van. A MOMA elnöke szerint a Fidesz módosítási tervezete csak akkor működhetne, ha lennének fékek és ellensúlyok, pártatlan szervek, amelyek megakadályoznák a visszaélést, ám "ezeket a Fidesz-rendszer már réges-rég megszüntette" - vélekedett.

Eb-elődöntőben a pólósok

Publikálás dátuma
2016.01.19. 22:28
Erdélyi Balázs (b) és Sandro Sukno a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország - Horvátország
Görögország, a házigazda Szerbia, illetve Montenegró után a horvátokat 8-5-re legyőző magyar válogatott jutott be a legjobb négy közé a belgrádi férfi vízilabda Európa-bajnokságon.

Benedek Tibor együttesére holnap este az olaszokat 10-7-re elintéző montenegróiak várnak az elődöntőben. Nagyszerűen kezdték a meccset a magyarok: Hárai Balázst az sem nagyon zavarta, hogy három horvát védő gyűrűjében kellett boldogulnia, a kapuba csavarta a labdát, majd Hosnyánszky lőtte ki jobbról a rövid felső sarkot. Mindeközben a magyar kapuban Nagy Viktor mutatott be bravúrokat, vagyis az első percekben minden a tervek szerint alakult. Az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes riválisnál Petkovic törte meg a jeget, majd öt perc múlva Vukicevic egyenlített. Még szerencse, hogy a mieink nem hagyták, hogy a horvátok belelendüljenek, s Hárai második találatával ismét megszerezték a vezetést. A második negyed végén pedig már újra két góllal tartott előbbre Magyarország, melynek szövetségi kapitánya nem győzte hangsúlyozni, dinamikus játékot, és győzelmet vár, merthogy Magyarországot erősebbnek tartja a horvát alakulatnál.

A harmadik etap nem hozott gólzuhatagot – Vukicevic szépítő találatára Varga Dénes óriási bombája volt a felelet -, ami a mieinknek kedvezett, hiszen kétgólos előnyről indult a záró felvonás. Mi több, Kis Gábor centerből ötméterest harcolt ki, melyet Varga Dénes váltott gólra. Nagy Viktor továbbra is pazarul védett, így hiába kapta az emberelőnyöket a horvát csapat, „lőtávolon” belülre nem tudott kerülni. A vége 8-5 lett, és így kijelenthető: a cél teljesítve.

Rosszul lett, összeesett a bajor kormányfő a frakcióülésen

Publikálás dátuma
2016.01.19. 17:26
Seehofer bajor és Orbán magyar miniszterelnök - Fotók: Sean Gallup/Getty Images
Kevéssel azután, hogy Seehofer megérkezett a frakcióülésére, rosszul lett - írja "egy helyi lap"-ra hivatkozva a hvg.hu. Horst Seehofer bajor miniszterelnök esetéről a Tegernseer Stimme alapján több német médium is beszámolt, ám azóta a hírt elsőként közlő lap weboldala elérhetetlen. A Focus Online a lapot idézve azt írja, hogy a politikus a CSU frakció ülésére érkezett, nem sokkal ezután összeesett, riasztották a mentőket.  Az Augsburger Zeitung információi szerint Seehofernek enyhe rosszulléte van.

Seehofer volt az, aki tavaly ősszel a Banz kolostorban tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktorral - a kormányfő kis, az EU-csúcs előtti kitérőn jár Bajorországban -  és ekkor azt is mondta, hogy a magyar miniszterelnök nem bírálatot, hanem támogatást érdemel tevékenységéért.


A nagy egyetértés a menekültügy kezelése - és Merkel kancellár bírálata - kapcsán alakult ki, a bajor kormányfő akkori helyzetértékelése szerint történelmi jelentőségű, de kaotikus helyzet alakult ki a migránsválság következtében, a szabályokat pedig "német döntésre" helyezték hatályon kívül. A német döntés miatt pedig "rendszer, rend és szabályok nélküli" helyzet alakult ki, és emiatt "minden nap rögtönözni kell" - tette hozzá akkor Seehofer. Igaz amellett, hogy "korlátozni kell a bevándorlást" azt is mondta, hogy és gondoskodni kell a védelemre szoruló emberek integrációjáról. Arról nem szóltak a hírek, hogy Orbán Viktor ekkor bólogatott-e.

Seehofer bajor és Orbán magyar miniszterelnök - Fotók: Sean Gallup/Getty Images

Seehofer bajor és Orbán magyar miniszterelnök - Fotók: Sean Gallup/Getty Images