Páneurópai mozgalmat alapít Varufákisz

Publikálás dátuma
2016.01.20. 09:28
FOTÓ: Getty Images, Milos Bicanski
Az Európai Unió demokratizálását célul kitűző mozgalmat alapít az első Ciprasz-kormány pénzügyminisztere. Varufakisz kedden este jelentette be, hogy február 9-én Berlinben indítja útnak páneurópai mozgalmát, közölte az AFP hírügynökség.

A volt pénzügyminiszter válaszokat és megoldásokat keres az Európát őrlő válságra.

Álláspontja szerint a görög válság is az általános európai válságban gyökerezik és nem oldható meg pusztán Athén és a hitelezők közötti tárgyalások révén, mint fogalmazott, „akkor sem, ha maga az Úristen lenne a miniszterelnök”.

A mozgalom neve DiEM (Democracy in Europe — Movement) lesz, hivatalos bemutatkozása színhelyéül azért Berlint választotta Varufakisz, mert mint blogján fogalmazott, ez a város Európa szíve.

Szerző

Mélyül a vajdasági magyar politikai ellentét

Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom alapító tagja szerint Pásztor István döntése, miszerint a Magyar Mozgalom VMSZ-es tagjai ellen fegyelmi eljárás indul a párton belül, meg fogja osztani a vajdasági magyarságot, közölte a vajma.com délvidéki hírportál.

Korhecz a vajdasági magyarság egyik vezető politikusa, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt. Tavaly megalapította a Magyar Mozgalmat, amely nem kíván pártként fellépni. Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke fegyelmi eljárást indítványozott hétfőn azok a párttagok ellen, akik a Magyar Mozgalom (MM) alapítói, illetve aktív tagjai, mert ‒ amint fogalmazott ‒ nem lehet egy fenékkel két széken ülni, különösen nem a választások idején, írja a portá..

Korhecz Tamás az RTV-nek nyilatkozva elmondta, az MM alapításától fogva folyamatosan a magyar közösségen belüli párbeszéd fontosságát hangsúlyozza a minél szélesebb társadalmi konszenzus elérése érdekében abban a válsághelyzetben, amelybe a vajdasági magyar közösség került.

"Sajnos a legújabb döntés számunkra nem meglepő, csak elszomorító, mert ismételten a közösségen belüli széthúzás a célja. Nehezíti a kommunikációt és hasonló Pásztor István eddigi intézkedéseihez, mint amilyen a pártból való kizárás, a párbeszédtől való elzárkózás és az MM tagjaira gyakorolt nyomásgyakorlás", fogalmazott Korhecz az RTV-nek adott nyilatkozatában.

A vajdasági magyarságon belüli feszültségek veszélyeztetik a közösség képviseletét. Szerbiában az idén tartományi és köztársasági választásokra kerül sor.

Szerző
Témák
Vajdaság VMSZ

Támadás egy pakisztáni egyetem ellen

Harcok folynak egy pakisztáni egyetemen, amelyre ismeretlen fegyveresek támadtak ma reggel. Az AFP és a Reuters hírügynökségek jelentése szerint a Pesavar tartomány székhelyétől mintegy 50 kilométerre található Csárszada városban történt a támadás.

Az észak-nyugat pakisztáni város egyetemét akkor érte a rajtaütés, amikor a diákok és tanárok zöme már az intézményben tartózkodott. A fegyveresek tüzet nyitottak az épületben lévőkre, meg nem erősített jelentések szerint a támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak.

Pakisztánban nem ez az első alkalom, hogy tanintézményre támadnak szélsőséges iszlamisták. 2014 decemberében tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. Ugyancsak Pakisztánban, tálibok lőtték fejbe 2013-ban, az azóta a Nobel-békedíjas emberjogi aktivistát, az akkor még 15 éves Malala Juszufzait, aki a nők oktatáshoz való jogáért küzdött.

Szerző