Előfizetés

"Lázadnak" a középiskolások

Közleményt adtak ki a budapesti XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium diákjai, amiben kiállnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított mozgalom mellett és buzdítják a többi iskola diákságát is, hogy fejezzék ki a véleményüket. A közleményt a 444.hu  oldalán is olvashatja.

A gimnázium diákjai 12 pontban foglalták össze követeléseiket:

1. Kívánjuk a kerettanterv szakmai bizottság által való átdolgozását, korszerűsítését. Emeljék be az élethez szükséges ismereteket ebbe a rendszerbe! (gazdasági alapfogalmak, hivatalos ügyek intézésének módjai… stb.)

2. Kívánjuk, hogy a tanórákhoz biztosítva legyen a megfelelő felszerelés, mind minőségben mind mennyiségben! (Szemléltető eszközöket, krétát és táblát, jól ellenőrzött, NEM kísérleti tankönyveket.)

3. Kívánjuk a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítását.

4. Kívánjuk, hogy szüntessék meg a tankönyvcsomagok árának maximalizálását, állítsák vissza a szabad tankönyvválasztást!

5. Kívánjuk, hogy az egyetemeken több államilag finanszírozott hely legyen, továbbá a kormány több pénzt fektessen az oktatásba.

6. Kívánjuk a heti óraszám csökkentését, hiszen a diákok túlterheltek.

7. Kívánjuk, hogy nagyobb figyelmet fordítson a kormány a tanárképzésre, a tanári szakma szellemi megbecsülésére.

8. Kívánjuk, hogy 12. osztályban ugyanolyan érettségi követelményeknek kelljen megfelelnünk, mint amilyenek azok közoktatásba lépésünkkor voltak.

9. Kívánjuk tanáraink terheinek csökkentését, kiegyensúlyozottságuk érdekében. Állítsák vissza a programszervezői státuszt minden intézményben!

10. Továbbá szükségesnek érezzük, hogy minden tanításra szolgáló, köztulajdonban lévő intézmény épülete egy éves időkereten túl ne lehessen balesetveszélyes állapotban akár műemlékvédelem alatt áll, akár nem.

11. Kívánjuk az Országos Diákparlament három helyett évenkénti megrendezését, hogy a jogszabályok változása előtt mi is véleményezhessük azokat.

12. Kívánjuk, hogy az iskolák vezetőségének hatásköre bővüljön, hogy az intézmények irányítása hatékonyabbá váljon!

MSZP: nem azon múlik egy város sorsa, hogy "milyen színű"

Gőgös Zoltán, az MSZP országos elnökhelyettese szerint nem azon múlik egy város sorsa, hogy "milyen színű" vezetése van, hanem azon, hogyan él az uniós pályázati lehetőségekkel.

A szocialista politikus szerdán Salgótarjánban, a baloldali összefogás polgármesterjelöltjével, Fekete Zsolttal tartott sajtótájékoztatón a Veszprém megyei Ajka példáját állította modellként a nógrádi megyeszékhely választói elé.
Közölte: a salgótarjánihoz hasonló adottságú Ajkát negyedik ciklusban irányító szocialista városvezetés dinamikus fejlesztésbe kezdett, és a városban ma már három százalék alatti a munkanélküliség.

Nem engednek a taxisok

Publikálás dátuma
2016.01.20. 13:24
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke szerint a taxisok kénytelenek folytatni demonstrációjukat, ha szerdán sem javítanak a helyzetükön.

Czifery Csaba, a taxistüntetés egyik szervezője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában hozzátette: ha jövő hétig sem döntenek számukra kedvezően, Budapest több pontján is demonstrálnak majd.

Kiemelte, hogy a taxik ellenőrizhetőek: ha valakinek problémája adódott a szolgáltatással, reklamálni tud a fogyasztóvédelmi hatóságnál, a Budapesti Közlekedési Központnál vagy az adóhatóságnál, ha pedig valamit az autóban hagyott, azt vissza lehet keresni. Czifery Csaba azt is mondta, hogy az Ubernek nincs diszpécserközpontja, ami szabályellenes.