Előfizetés

Botrány a focipályán

R. T., ZS. J. K.
Publikálás dátuma
2016.01.21. 07:00
Roberto Mancini csúnyán összeszólalkozott a Napoli vezetőedzőjével Fotó: Europress Getty Images/ Francesco Pecoraro
Az Olasz Kupa elődöntőjébe jutott az Internazionale, miután 2-0-ra nyert a Napoli otthonában. A találkozó mégsem a meccsről marad emlékezetes. Maurizio Sarri, a nápolyiak trénere minősíthetetlen hangnemben becsmérelte a milánóiak edzőjét, Roberto Mancinit, aki homofóbnak és rasszistának nevezte kollégáját. A sportban sajnos nem ritkák a rasszista, szélsőséges megnyilvánulások.

Botrányos jelenetek játszódtak le kedden este, a Napoli-Inter kupanegyeddöntőn. Maurizio Sarri, a Napoli trénere a meleg szó vulgárisabb változatával illette Roberto Mancinit, s ebbéli meggyőződését meglehetősen nagy hangerővel adta a tréner tudtára. „Angliában az olyanokat, mint ő, az oldalvonal közelébe se engednék” – fogalmazott Mancini a meccs után a Rai Sport riporterének. Hozzátette, az ilyen figuráknak a labdarúgásban sem lehetne helye. Mancini rasszistának és homofóbnak nevezte Sarrit. Utóbbi azzal válaszolt, bocsánatot kért kollégájától, de ugyanezt ő is elvárja Mancinitől, aki inzultálta őt. A nápolyi edző egyébként az olaszországi melegek közösségétől is bocsánatot kért.

A rasszizmus, illetve a homofóbia egyáltalán nem ritka a sportéletben. Még az Egyesült Államokban is általános vélemény, megbélyegzik azt, aki bevallja, hogy a saját neméhez vonzódik: mindössze egy játékos, Jason Collins állt elő aktív profiként a nagy bejelentéssel, 2013-ban. Nyolcan már csak pályafutásuk után „coming outoltak”. Homofób kijelentések akadtak az európai fociban is. Az olasz Federico Macheda, a Cardiff City játékosa 2012-ben egy nézőt minősített melegnek nem éppen úriemberi stílusban, amiért 15 ezer fontra büntették. Hasonlóan megnyilvánulás fűződik az angol középpályás, Ravel Morrison nevéhez is, ő 2012-ben a Twitteren adott hangot az azonos neműeket nem éppen kedvelő nézeteinek.

Az amerikai kosaras sztár, Kobe Bryant sem tesz lakatot a szájára, ha a melegek bírálatáról van szó, 2011-ben ezért 100 ezer dolláros büntetésre és bocsánatkérésre kötelezték. Az egykor az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) játszó Tim Hardaway ugyan ma már az egyik legnagyobb melegjogi harcos, 2014-ben elsőként írt alá egy petíciót, amelyben azt követelték, hogy Floridában engedélyezzék az azonos neműek házasságát, hét évvel korábban azonban még egészen máshogy vélekedett a kérdésről. „Gyűlölöm a melegeket, utálok közöttük lenni. Nem fordulhatna ilyen elő a világban, vagy az Egyesült Államokban” – jelentette ki.

Mancini nemcsak homofóbnak, rasszistának is nevezte kollégáját, Sarrit, s sajnos ez a jelenség sem idegen a sportélettől. Kétségkívül a legjobban a Barcelona sztárja, Dani Alves kezelte ezeket a megnyilvánulásokat. A brazil jobbhátvédet 2014-ben egy Villarreal elleni idegenbeli bajnoki mérkőzésen dobták meg banánnal a szurkolók: az eset a 75. percben történt, Alves éppen szögletrúgást végzett volna el, amikor inkább felvette a déli gyümölcsöt, és megette. „Tizenegy éve játszom Spanyolországban, és tizenegy éve ugyanaz történik. Csak nevetni lehet ezeken az elmaradott embereken" – magyarázta az eset után a katalánok 6-osa.

Kevésbé tudta humorral elhessegetni a szidalmazásokat a labdarúgás fekete báránya, Mario Balotelli. Az olasz csatár hozzászokhatott, hogy mindig a vendégszurkolók figyelmének középpontjába kerül, a 2012-es Európa-bajnokság előtt azonban ezt nagyon megelégelte: kijelentette, „megöli”, aki banánnal dobálja, vagy levonul a pályáról, ha rasszista bekiabálásokkal sértegetik. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azóta eltiltott elnöke, Michel Platini büntetéssel fenyegette meg a ghánai származású játékost, ha idő előtt elhagyja a pályát az Eb-n. Végül nem kellett szankcionálni Balotellit. 2013-ban az AC Milan futballistájaként az AS Roma szurkolóitól kapott durva kijelentéseket, valamint a Pro Patria elleni edzőmeccsen az egész csapat levonult, miután Kevin-Prince Boatenget inzultálták.

A hazai futballvilágban az egyik legnagyobb felháborodást a korábbi világklasszis középhátvéd, Mészöly Kálmán kijelentése keltette. A „Szőke Szikla” a Sport Tv-nek úgy nyilatkozott 2007-ben az afrikai játékosok hazánkba igazolásával kapcsolatban, hogy "épphogy lejöttek a fáról Afrikában”, és már hozzák is őket. Az egykor magyar szövetségi kapitányként is dolgozó Mészöly az eset után elnézést kért a meggondolatlan kijelentéséért, egyúttal pedig lemondott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöki tanácsadói posztjáról. Mészöly botrányos kijelentését 2014-ben élő adásban idézte fel Zombori Sándor, és bár viccnek szánta az egészet, végül öt hónapos eltiltást kapott.

Az NBA évtizedekig küzdött a rasszizmussal, nem volt könnyű elfogadtatni a szurkolókkal és a játékosokkal az afroamerikai kosárlabdázók jelenlétét. Az első NBA-meccset 1946. november 1-én játszották, de az első fekete sportoló, a tavaly 86 éves korában elhunyt Earl Llyod csak 1950-ben mutatkozott be a ligában. Az egyszeres bajnok játékosnak eleinte a szurkolók azt kiabálták, "takarodjon vissza Afrikába", amikor pedig a kispadon foglalt helyet, a hozzá közel ülőktől kapott. A 21. századra persze már elfogadták a szurkolók a színesbőrű kosárlabdázókat, sőt, rajonganak értük.

Éppen ezért meglepő, hogy a Los Angeles Clipperst 33 évig irányító Donald Sterling mekkora botrányt kavart 2014-ben: egy nyilvánosság elé került telefonbeszélgetésben azért szidta le csúnyán a barátnőjét, V. Stivianót, mert sötétbőrűekkel barátkozott. Az akkor 80 éves Sterling kedvese konkrétan egy olyan képet töltött fel az egyik közösségi oldalra, melyen az NBA-legendával, Magic Johnsonnal mutatkozik. Az eset után a Clippers-játékosok tüntetni kezdtek, még az Egyesült Államok közismerten nagy kosárlabda-rajongó elnöke, Barack Obama is megszólalt, és elítélte a klubtulajdonos szavait. Végül Sterlinget eltiltották mindennemű NBA-rendezvénytől, valamint a maximális pénzbüntetést, 2,5 millió dollárt kapta. A klubot végül a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer vásárolta meg 2 milliárd dollárért.

Fábián László a riói csapatvezető

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége Fábián László sportigazgatót választotta a riói játékokra utazó magyar csapat vezetőjévé. „Az olimpiai bajnok Fábián László már többszörösen letette névjegyét sportolóként és sportvezetőként egyaránt. Az elmúlt években szoros, jó kapcsolatot épített ki a sportági szakszövetségekkel, a MOB sportigazgatójaként is bizonyította szakmai hozzáértését. Biztos vagyok benne, hogy jól tudja majd vezetni Rióban a magyar olimpiai csapatot” - mondta Borkai Zsolt elnök.

A többszörös világ- és Európa-bajnok volt öttusázó már bizonyított csapatvezetőként multisporteseményen, mégpedig a tavalyi, bakui I. Európa Játékok alkalmával, ahol 20 sportágban összesen 196 magyar sportoló állt rajthoz. Az elnökség a keddi ülésen tárgyalta és jóváhagyta a 2016-os költségvetést - melynek főösszege 14 milliárd 561 720 forint -, és azt a közgyűlésnek elfogadásra javasolta.

A MOB vezető testülete elfogadta a Kiemelt Edző Program (KEP) negyedik periódusának személyi összetételét, amely február 1-jétől 2017. január 31-ig lesz hatályos. Ebben a szakaszban 181-en vesznek részt. A KEP-be kerülő sportszakemberek személyére és díjazására a sportszövetségek tettek - elnökségi döntéssel alátámasztott - javaslatot a program szabályainak figyelembevételével. A MOB elnöksége 2013-ban hozta létre a programot a MOB által kiemelt sportágak 2013. évi sportfejlesztési elképzeléseinek támogatásáról, továbbá a 2014-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozó sportágfejlesztési igények bemutatásáról szóló kormányhatározattal biztosított forrásból, az érintett sportszövetségekkel és sportszervezetekkel együttműködésben.

Az elnökség utánpótlás-nevelési - Sport XXI. programot - és különféle tagozati - szabadidősportot, nem olimpiai sportágakat érintő - támogatásokról, valamint Gerevich-ösztöndíjakról is döntött. Borkai zárásként felhívta a figyelmet a február 2-ai MOB-közgyűlésre, melyen többek között beszámoló hangzik majd el a riói felkészülésről és esküt tesz a II. téli ifjúsági olimpiára utazó magyar csapat.

Karnyújtásnyira Rio

Publikálás dátuma
2016.01.21. 06:57
Varga Dénes (jobbra) három góllal vette ki a részét a sikerből FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
A magyar férfi vízilabda-válogatott egy lépésre került az olimpiától, miután kedd este remek játékot bemutatva, 8-5-re legyőzte Horvátországot a belgrádi Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A fináléba jutásért Montenegró ellen kell diadalmaskodniuk Varga Dánieléknek. Benedek Tibor szövetségi kapitány a mérkőzés után elmondta: ott lesz a csapat a döntőben.

Egy győzelem. Ennyi kell a magyar férfi vízilabda-válogatott számára, hogy elérje célját: kiharcolja a riói indulást. A „főpróba” meglehetősen jól sikerült, a csapat elsősorban a kiváló védekezésnek, illetve Nagy Viktor fantasztikus kapusteljesítményének köszönhetően 8-5-re legyőzte az olimpiai címvédő Horvátországot a belgrádi Európa-bajnokság, ezzel bejutott az elődöntőbe.

„Fegyelmezetten védekeztünk, összesen öt gólt kaptunk, ez volt a döntő" – kezdte a szövetség honlapján Benedek Tibor, a magyar csapat szövetségi kapitánya. – "Ehhez hozzátartozik a jó kapusteljesítmény, a jó blokkok, a határozott keménység, a részfeladatok végrehajtása. Még az is belefért, hogy volt egy-két hibánk támadásban, ugyanakkor a megfelelő emberelőny-kihasználással mérkőzést lehet nyerni. Minden összecsapáson van hiba, a következőn is biztosan lesz, viszont a játékosok hozzáállása, az, hogy egymásért küzdenek a vízben, akkor is döntő lesz. Egy csapat erőssége a kiélezett szituációkban mutatkozik meg, erre láttunk már jó sok példát ezen az Eb-n. Egyre magabiztosabbak és egységesek vagyunk, jó ránézni erre az együttesre, és úgy érzem, a játékosok is jól érzik magukat benne.”

A mérkőzés egyik hőse a kapus Nagy Viktor volt, aki elképesztő, 72,2 százalékos védési hatékonysággal zárt. „Úgy jöttünk ide, hogy ma győzni fogunk. Óriási akarattal és küzdéssel csobbantunk a medencébe és bármikor hibáztunk, láttam a szemekben azt, hogy nincs baj” – fogalmazott a vlv.hu-nak Nagy. A fináléba kerüléséért a magyarok Montenegróval csapnak össze. Benedek tanítványainak szép emlékei vannak a balkán országról, ugyanis 2013-ban a barcelonai világbajnokságon épp riválisunkat győztük le a döntőben, s lettünk tíz év után ismét vb-győztesek. Igaz, legutóbb a tavalyi kazanyi vb-n 10-9-es vereséget szenvedtek Nagy Viktorék, az a találkozó az ötödik helyről döntött. Az örökmérleg ugyanakkor a magyarok mellett szól. Eddig hatszor találkozott egymással a két csapat, ebből ötször hazánk diadalmaskodott.

„Ugyanilyen szellemiséggel kell Montenegróval játszani, mint ahogyan a horvátok ellen tettük. Csak a mai összecsapásra kell koncentrálnunk, hogy abban a másfél órában a legeslegjobbat nyújtsa mindenki. Ha ez sikerül, akkor egy jó meccset játszunk majd” – mondta Nagy Viktor. Benedek elmondta: csapata ott lesz a fináléban, ehhez pedig remek csapategységre és jó egyéni teljesítményekre lesz szükség. A szövetségi kapitány kiemelte az emberelőnyök fontosságát, szerinte a montenegróiak – bízva saját emberhátrányos teljesítményükben – előszeretettel mennek bele a kemény játékba.

A tét tehát óriási: győzelem esetén biztos érem és olimpiai kvóta, ám akkor sincs veszve minden, ha vereséget szenvedünk Montenegrótól. Az áprilisi Triesztben megrendezendő olimpiai kvalifikációs tornán már biztos részvevő hazánk. Az olasz városban 12 csapat küzd majd négy helyért. Azon a viadalon öt, vagy ha az óceániai térség nem képviselteti magát, akkor hat európai válogatott vehet majd részt, mégpedig a kontinensviadalon elért helyezése alapján. Ebben a sorrendben már nem szerepelnek majd azok a csapatok, amelyek előzőleg kvótát szereztek. A Montenegró–Magyarország találkozót 20.15 órától élőben közvetíti az M4 csatornája.

Elődöntőben a lányok

A magyar női válogatott 18-6-ra legyőzte a francia csapatot a belgrádi Európa-bajnokság tegnapi negyeddöntőjében, a négy közé jutással pedig biztosította helyét az olimpiai kvalifikációs tornára. Bíró Attila együttese ma 17.15-től az olaszokkal találkozik a fináléba kerülésért.