Rendkívüli közgyűlés - Államosítják a HÉV-et?

Publikálás dátuma
2016.01.21. 10:03
Korábbi felvétel. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Rendkívüli ülésre hívták össze ma reggelre a Fővárosi Közgyűlést ellenzéki indítványra. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a testület tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről.

A napirendi pontok között szerepel a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása is.

A január 6-ai kezdeményező indítványban a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházak működése.

Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást - írták.

Szerző

"Nincs e-mail, nincs Facebook" - Tüntetés a Fidesz terve ellen

Publikálás dátuma
2016.01.21. 09:24
Veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány arról is dönthet, hogy az ország meghatározott területeit lezárja s a ki- és beutazást kor
Ébresztő! Nincs tovább! A kormány egyetlen mozdulattal, parlamenti hozzájárulás nélkül egyszerűen lekapcsolhatja az egész internetet. Nincs e-mail, nincs Facebook, nincs semmi. Betilthatják a postát, a telefonotokat nem csak ellenőrizhetik, de ki is kapcsolhatják - írta felhívásában Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMA) elnöke, amelyben Szükségállapot címmel vasárnap délután 3 órakor tiltakozó nagygyűlést szervez a Kossuth térre a szabadságjogok korlátozásának terve ellen. A Népszava összegyűjtötte, mi mindent korlátozhatna a kormány szükségállapot esetén.

"Elhallgathatnak a tévék, a rádiók, a nyomtatott és internetes sajtó, vagy ha nem, akkor csak kormányközleményeket közöl! Nincs utazás, a határok zárva. Se ki, se be. Behatolhatnak az otthonaitokba, átkutathatják, és már egy egyszerű „gyanú” alapján letartóztathatnak! És ki nem „gyanús”? Többek között ez vár rátok, ha az Országgyűlés megszavazza az „alaptörvény” legújabb módosítását - írja Bokros a felhívásban, majd folytatja: Azt mondjátok, túlzás? Nem az. Ha az Országgyűlés kétharmaddal elfogadja a javaslatot, akkor mindehhez elegendő annyi, hogy a kormány kijelentse, „terrorveszély” van. Onnantól pedig bármikor bevezethetik ezeket az intézkedéseket, és még egy sor mást, amelyek alapvető és alkotmányos szabadságjogaitokat korlátozzák, külön parlamenti felhatalmazás nélkül, egyszerű bemondásra. És hol nincs ma terrorveszély? - teszi fel a kérdést a MoMA elnöke. 

A Modern Magyarország Mozgalom felhívásában felszólít minden civil szervezetet, társaságot, klubot és kört, minden szabadságát szerető és tisztelő állampolgárt, és minden demokratikus pártot, hogy "haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket egy nagy átfogó tiltakozó mozgalom szervezéséhez! Mi már hozzákezdtünk" - írták. A tüntetést vasárnap délután 3 órára szervezték a Kossuth térre.

A Népszava összefoglalta, mi az a "sor más", amit korlátozhat a kormány szükségállapot esetén. 

A módosító javaslat egyáltalán nem csupán a katonaság bevetésének lehetőségét bízná a kormány rendeletalkotási jogkörébe, hanem például "más államokkal egyeztetett és összehangolt információk, hivatalos állásfoglalások kötelező kiadását a közszolgálati műsorszórók részére", vagy éppenséggel "az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek készletezését, forgalmuk szabályozását, illetve korlátozását". De a kormány kontroll nélkül dönthetne "túlmunka, túlszolgálat" elrendeléséről is a teljes közszférában, ahogyan "az ügyintézési határidők, hatáskör, illetékesség megváltoztatásáról", "a frekvenciagazdálkodás és a műsorszórás terén korlátozó rendszabályok bevezetéséről", "a magyar légtérben és a repülőtereken a légi forgalom szükséges mértékű korlátozásáról".

Sőt, a kormányjavaslat rendeleti jogkört adna arra is a kormánynak, hogy "az ország biztonságát veszélyeztető államok, természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek érdekeltségeinek zárolására, tulajdonjoguk korlátozására", de dönthetnének "speciális tartalékok képzéséről, az importból történő beszerzések felgyorsításáról, exportkorlátozásról, kereskedelmi kvóták bevezetéséről, a közbeszerzési eljárás felfüggesztéséről".

Ugyanígy rendeletben mondhatnák ki a közelebbről nem meghatározott "speciális terrorelhárító intézkedések bevezetését", "az államhatár forgalma ellenőrzésének nemzetközi előírásoktól és egyezményektől eltérő szigorítását", "az állampolgárokat is érintő riasztási fokozatok alkalmazását", "a közintézményekben és a közforgalmú helyeken különleges beléptető eljárások és technikai ellenőrzések alkalmazását".

Veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány arról is dönthet, hogy az ország meghatározott területeit lezárja s a ki- és beutazást korlátozza. FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images

Veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány arról is dönthet, hogy az ország meghatározott területeit lezárja s a ki- és beutazást korlátozza. FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images

Pórul járhatna a média is, hiszen terrorveszélyhelyzetben a kormány rendeletben szabályozhatná "a rádió, televízió és egyéb tömegkommunikációs intézmény helyiségeinek, stúdióinak, műsorszóró adóinak, berendezéseinek és létesítményeinek igénybevételét, használatra való átengedését vagy ezek használatának mellőzését".

Önkényuralmat kapna a kabinet az internet fölött is: hiszen rendeleti úton lehetne dönteni "a postai, az elektronikus hírközlési szolgáltatások szüneteltetéséről, korlátozásáról és ellenőrzéséről, továbbá a távközlési és informatikai hálózatok és berendezések igénybevételéről, az elektronikus hírközlő berendezés használatra való átengedéséről, illetve használatának mellőzéséről is.

Együtt: fél a Fidesz

A hatodik alkotmánymódosításról eddig nyilvánosságra került sajtóértesülések arra utalnak, hogy a Fidesz fél. A kiszivárgott javaslat szerint Orbán Viktor miniszterelnök bármikor, akár a módosítást elfogadását követő nap bejelenthetné a terrorveszélyt, amivel gyakorlatilag szükségállapotot vezetne be Magyarországon - írja Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője közleményében.

A párt szerint alkotmánymódosításra semmi szükség, ugyanis az Alaptörvény most is lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy veszélyhelyzetben azonnal lépjen, azt azonban a parlament hozzájárulásához köti – mint minden jogállam. Tehát Orbán Viktor és kormánya mástól fél. Orbán Viktor arra készül, hogy homályos jogi kategóriák megalkotásával és alkotmányos szintre emelésével bármikor felfüggeszthesse Magyarországon az alkotmányosságot és az Országgyűlés működését.

Ugyanakkor azt is botrányosnak tartjuk, hogy az erről szóló javaslatot a kormány napok óta titokban tartja ahelyett, hogy nyilvánosságra hozná tervét. Az Együtt felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy azonnal tegye elérhetővé elképesztő javaslatát! Magyarország polgárainak joguk van megtudni, hogy a kormány mit forral a fejében - írta az Együtt képviselője.

Szerző
Frissítve: 2016.01.21. 10:10

"Fél a Fidesz" - Orbán bármikor bejelentheti a terrorveszélyt?

A hatodik alkotmánymódosításról eddig nyilvánosságra került sajtóértesülések arra utalnak, hogy a Fidesz fél. A kiszivárgott javaslat szerint Orbán Viktor miniszterelnök bármikor, akár a módosítást elfogadását követő nap bejelenthetné a terrorveszélyt, amivel gyakorlatilag szükségállapotot vezetne be Magyarországon - írja Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője közleményében.

Ez esetben a kormánynak nem kellene betartania a törvényeket, leállíthatná az internet, a posta és a média működését, számlákat zárolhatna, megtilthatná a gyülekezést és lezárhatná az államhatárt. Bármit megtehetne és bármit elvehetne. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz fél, ezért akarja saját kezében tudni a szükséghelyzet bevezetésének kizárólagos lehetőségét.

Alkotmánymódosításra azonban semmi szükség, ugyanis az Alaptörvény most is lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy veszélyhelyzetben azonnal lépjen, azt azonban a parlament hozzájárulásához köti – mint minden jogállam. Tehát Orbán Viktor és kormánya mástól fél. Orbán Viktor arra készül, hogy homályos jogi kategóriák megalkotásával és alkotmányos szintre emelésével bármikor felfüggeszthesse Magyarországon az alkotmányosságot és az Országgyűlés működését.

Ugyanakkor azt is botrányosnak tartjuk, hogy az erről szóló javaslatot a kormány napok óta titokban tartja ahelyett, hogy nyilvánosságra hozná tervét. Az Együtt felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy azonnal tegye elérhetővé elképesztő javaslatát! Magyarország polgárainak joguk van megtudni, hogy a kormány mit forral a fejében - írta a képviselő.

Népszava összefoglalta, mit korlátozhat a kormány szükségállapot esetén, kattintson!

Szerző