állami támogatás;Paks II.;

2016-01-22 06:22:00

Újabb kérdések Paks II. kapcsán - Valóban nem kell állami támogatás?

Nincs állami támogatás a paksi beruházásban, erre nem is lenne szükség, mivel a beruházás piaci körülmények között is megtérülne - szögezte le Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos egy tegnapi háttérbeszélgetésen.

Az Európai Bizottság a Paks II.-vel kapcsolatos mostani vizsgálatában egyszerre négy feltétel teljesülése esetén állapíthatja meg azt, hogy az adott beruházásban van-e állami támogatás, de a Rothschild-tanulmány alapján csak kettő feltétel teljesül – tette hozzá. Az egyik teljesülő feltétel, hogy az előkészítési fázisban a Paks II projekttársaság éves költségvetését a magyar állam valóban forrásokkal látja el. A másik pedig a szelektivitás a nyújtott állami támogatásban, ami szintén fennáll, hiszen a támogatást a Paks II. Zrt. kapja. Aszódi szerint az a feltétel nem teljesül, hogy a tagállamok közötti villamosenergia-kereskedelmet és versenyt torzítja a támogatás. Szintén nem teljesül az a feltétel, miszerint a beruházás gazdasági előnyt nyújt egy adott támogatott szereplőnek, hiszen olyan megtérülést generál, ami alapján egy piaci befektető is megvalósítaná azt - állítja a paksi kapacitásfenntartásért felelős kormánybiztos.

A paksi beruházást kritikus szemmel szemlélő szakértők szerint a kormány megrendelésére készült Rothschild-tanulmány megállapításai túlzottan optimisták az új erőművi blokkok kapacitáskihasználtsága tekintetében és az áramár előrejelzés is bizonytalan. Az Európai Bizottság az egy hónapig tartó társadalmi vita után értékeli a magyar kormány válaszait és dönt arról, hogy a fenti négy feltétel teljesül-e az állami támogatásról.

Lázár János kancelláriaminiszter is érintette az atomerőmű-bővítés kérdését a tegnapi Kormányinfón, ahol elmondta, hogy a nyílt tender elmaradása miatti kötelezettségeljárás kapcsán a héten elküldték Brüsszelnek a válaszaikat, amit hamarosan megvitat a kormány és az Európai Bizottság.

A napokban felröppent, hogy az olajválság miatt Oroszország leállíthatja egyes külföldi országoknak nyújtott hitelek folyósítását, és nem volt egyértelmű, hogy ez érinti-e a paksi beruházást. "Oroszország Paks II.-vel kapcsolatos hitelkötelezettségeit teljes terjedelmében a korábban aláírt kormányközi megállapodásnak megfelelően teljesíti" – áll az atomenergiainfo.hu-nak küldött orosz pénzügyminisztériumi válaszban.