Bundagyanús meccs az Australian Openen

Publikálás dátuma
2016.01.25 10:08
Illusztráció: Darrian Traynor/Getty Images
Fotó: /
Már közvetlenül az Australian Open megkezdése előtt olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a teniszben nem ritkák a budameccsek, s a mostani tornán is több olyan sportoló vesz részt, aki fogadási csalás főszereplője volt. Maga a világelső Novak Djokovic is megerősítette, hogy egy ízben megkörnyékezte őt a fogadási maffia.

Elképzelhető azonban, hogy a most zajló Australian Openen is voltak „megbeszélt” meccsek. Erre utalhat, hogy az egyik vegyespáros mérkőzésre gyanúsan sok fogadás érkezett. A New York Times értesülései szerint a spanyol duó, Lara Arruabarrena és David Marrero a cseh Andreaa Hlavacková és a lengyel Lukasz Kubot elleni találkozójáról van szó. Rengeteg fogadás érkezett a meccsre a Pinnnacle Sports bukméker irodához, méghozzá annyi, hogy a cég törölte a kínálatból a találkozót, néhány órával a vasárnapi találkozó megrendezése előtt. A fogadók nem kis összegeket tettek a Hlavacková-Kubot-duó diadalára, s e páros simán, 6:0, 6:3 arányban hozta is a találkozót.

Elvileg persze lehet azt mondani, hogy véletlenről van szó, ám azért feltűnő az eset, mert a vegyespárosban megrendezett találkozókra általában rendkívül kevés tét érkezik, mondhatni a fogadókat hidegen hagyja ez a viadal. A Pinnacle SPorts igazgatója, Marco Blume közlése szerint azonban ezőttal olyan magas összegeket raktak a meccsre, hogy az már gyanússá vált. S nemcsak ennél a bukmékerirodánál futottak be komoly összegek. A Betfairnél is azt jelentették, hogy 25 ezer dollárban fogadtak az összecsapás végkimenetelére. Hogy ez mennyire kirívó összeg, jól mutatja: a három másik vasárnapi vegyespáros meccsre összesen mindössze 2000 dollárnyi fogadás futott be.

A nemzetközi teniszszövetség nem erősítette meg, hogy gyanúsat tapasztalt volna a találkozón, közlése szerint semmi erre való utalástnem talált. A két spanyol, Marrero és Arruabarrena pedig visszautasították a New York Timesben leírtakat. Szakértők szerint ne zörög a haraszt… Különösen Marrerónál tapasztaltak időnként gyermeteg hibákat. A spanyol ezt térdfájdalmaival indokolta.

 

Szerző
2016.01.25 10:08

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51

Vízilabda BL – Négygólos győzelmet aratott az Eger a Steaua ellen

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:47
Az egri Angelosz Vlahopulosz és Alexandru Ghiban, a román Steaua Bucuresti játékosa
Fotó: MTI/ Komka Péter
Az együttes a harmadik negyedben eldöntötte a találkozót.
Az Eger a harmadik harmadbeli remeklésének köszönhetően magabiztosan, 13-9-re legyőzte a Steaua Bucuresti együttesét a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában. Az Eger a sorozat nyitókörében 12-7-re kikapott az előző idényben bronzérmes spanyol Barceloneta vendégeként, majd hazai környezetben javított a Dinamo Moszkva ellen. A bukaresti együttes az első két fordulóban egyaránt otthon kapott ki, előbb az olasz Bresciától, majd a Ferencvárostól. Az Eger számára tavaly éppen Bukarestben kezdődött a csoportkör, idegenben 8-3-ra, majd az utolsó fordulóban otthon 12-9-re nyert. Kedden Dabrowski Norbert vezetőedző együttese szerezte meg a vezetést, és bár a bukaresti együttes a nagyszünetig tartotta magát (5-4), a harmadik negyedben eldöntötte a találkozót az Eger, és magabiztosan nyert.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló, A csoport:

ZF-Eger – Steaua Bucuresti (román) 13-9 (2-1, 3-3, 5-1, 3-4) a magyar csapat gólszerzői: Rasovic, Murisic 3-3, Vlahopulosz, Decker Á. 2-2, Hosnyánszky, Gyárfás, Avramovic szerdán játsszák: A csoport: Pro Recco (olasz) – FTC-Telekom Waterpolo 19.00 B csoport: Jug Dubrovnik (horvát) – Szolnoki Dózsa 19.00

Szerző
2018.11.20 20:47
Frissítve: 2018.11.20 20:47