Előfizetés

Pártállamot épít, "kínozza" a közalkalmazottakat a Fidesz

Az MSZP szerint a Fidesz bürokráciacsökkentés helyett valójában "pártállamot" épít a háttérintézmények átszervezésével - erről Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azzal kapcsolatban fejtette ki pártja álláspontját, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti bejelentése szerint a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi.    

Beke Károly egy rossz kormány, rossz politikájának nevezte a független, szakmai alapú államigazgatás megszüntetését, és arra figyelmeztetett, hogy a miniszterek, az államtitkárok vagy a kormányhivatalok vezetői alá sorolt intézményekben sokkal könnyebb lesz majd a Fidesz pártpolitikáját végrehajtani.  

Ötvenezer ember munkahelyének a megszüntetése, a politikai függés rendszerének kialakítása nem bürokráciacsökkentés, ettől nem lesz kevesebb a tanárok vagy a vállalkozások adminisztrációs terhe - jelentette ki az MSZP-s politikus.

Szerinte ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány megint nem magán spórol, hiszen nem a felesleges és drága politikai vezetők, államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok, miniszteri biztosok létszámán csökkent, hanem "kínozza" az alacsony fizetésből élő dolgozókat, közalkalmazottakat.

Tóbiás József MSZP-elnök családjáról szóló, a 888.hu-n megjelent cikkre vonatkozó kérdésre Beke Károly azt mondta: ezt magánemberként felháborítónak tartja, szerinte ez a közéletiségnek annyira az alja, amit nem lehet tűrni. 

"Felháborító" - Az MSZP reagált a 888.hu cikkére

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Habony Árpádhoz köthető, G. Fodor Gábor vezette portál meztelen képeket közölt Tóbiás József feleségéről, Rába Tímeáról. A botrányos cikket Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke is elítélte. Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja úgy reagált a történtekre, hogy ezt magánemberként felháborítónak tartja.

"A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet. Teljes szolidaritásom az MSZP elnökének családjáé" - így reagált közösségi oldalán Gulyás Gergely. Az ügyben Tényi István is bejelentést tett, személyes adattal való visszaélés gyanújával.

Beke Károly hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: ezt magánemberként felháborítónak tartja, szerinte ez a közéletiségnek annyira az alja, amit nem lehet tűrni. 

Lásd még: Habony lapja kiverte a biztosítékot - Kiakadt egy fideszes is

Együtt: nem fognak működni ezek a csúcsminisztériumok

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja semmiféle logikát nem lát abban, a bürokráciacsökkentés jegyében bejelentett átalakításban, amelynek során a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi - mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Szabolcs.

A független képviselő teljes mértékben érthetetlennek nevezte, hogy miért pont a listán lévő intézmények szűnnek meg vagy olvadnak be.  Azt mondta, amikor majd egy-egy hatóságot vagy intézményt egy minisztérium alá rendelnek, újabb államtitkárokat vagy helyettes államtitkárokat kell majd kinevezni az új minisztériumi egységek élére. Így azok a fideszes képviselők is új poszthoz jutnak, akik eddig nem voltak államtitkárok, és még nagyobbra nő a kormány - vélekedett. Hozzátette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ példáján is látszik, hogy ez a fajta centralizáció nem működik, ezért az Együtt úgy gondolja, hogy ezek a csúcsminisztériumok sem fognak működni.