Miskolc;romák;számozott utcák;telepfelszámolások;

Jogszerűtlen volt a miskolci telepfelszámolás

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) kérelmei és panaszbeadványai alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn jogerős határozatában elutasította a miskolci önkormányzat felülvizsgálati kérelmét, amelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztaló döntése ellen nyújtott be a borsodi megyeszékhely önkormányzata - közölte a jogvédő szervezet.

A tájékoztatás szerint "már minden létező fórumon elmarasztalták a magyar hatóságok Miskolc önkormányzatát az úgynevezett számozott utcákban történt diszkriminatív intézkedései miatt".

A NEKI közleményében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt év július 23-án az Egyelő Bánásmód Hatóság (EBH) a vizsgálatának eredményeként ötszázezer forintra bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, mert az hátrányosan megkülönböztette a diósgyőri labdarúgó-stadion környékén lévő számozott utcákban élő embereket a városrész telepfelszámolási programjában.

A hatóság ugyanakkor arra is kötelezte az önkormányzatot: az érintetteknek biztosítson megfelelő lakhatási körülményeket, és 2015. szeptember 30-ig dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy "a telepfelszámolást következtében korábban már hajléktalanná vált vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében" milyen konkrét lépéseket kíván tenni - írták.

Miskolc önkormányzata felülvizsgálatot kért az EBH döntése ellen és a határozat felfüggesztését kérte. Hozzátették, a hétfőn kihirdetett határozatban a bíróság helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábbi határozatát, így Miskolc önkormányzatának ki kell dolgoznia az intézkedési terveket azok tekintetében is, akik már elköltöztek a számozott utcákból, és a kiköltöztetés előtt álló embereknek is megfelelő lakhatást kell biztosítania.

A jogvédő iroda közleményében az olvasható: a NEKI elvárja, hogy az önkormányzat és Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester a bírósági és hatósági döntések értelmében tegyen eleget törvényi kötelezettségeinek. Arra is kitértek, hogy a számozott utcák ügyében a város önkormányzatának diszkriminatív tevékenységét a kormányhivatal, az alapvető jogok biztosa, a Kúria, és most a közigazgatási bíróság is kimondta, illetve megállapította.

"Elvárjuk azt is, hogy Miskolc önkormányzata az intézkedési tervek kidolgozásába vonja be a helyi civil szervezeteket, a város roma nemzetiségi önkormányzatát és szakértőket, hogy közreműködésükkel az szakmailag is kellő megalapozottságú legyen" - áll a közleményben.