Előfizetés

Didergő betegek

Többrétegnyi takaró alatt is dideregnek a betegek az óbudai Szent Margit Kórház sebészeti osztályán, elmondásuk szerint a radiátorok langyosak, az ablakok szigetelése is rossz. A nővérek egy olajradiátorral próbálnak javítani a helyzeten.

"Egyszerűen érthetetlen, hogyan lehetséges az, hogy frissen műtött betegeket épphogy csak langyos radiátorok mellett, hűvös betegszobákban ápoljanak" - panaszolta lapunknak Móczár Béláné, akinek egyik barátnője fekszik az óbudai Szent Margit Kórház sebészeti osztályán. Elmondása szerint a kórtermekben maximum 18 fok lehet, s bár a nővérek és az orvosok minden tőlük telhetőt megtesznek, a betegek fáznak, többüknek a hozzátartozóik hoznak be melegebb takarókat.

Kutasiné Szőke Erzsébet is a kórház ápoltja, őt telefonon sikerült elérnünk. "Múlt csütörtökön jöttem be, rákkal operáltak, egy mell-levételen vagyok túl. Az operációt követő reggelre hólyaggyulladást kaptam a hideg miatt" - mesélte az asszony, aki szerint a főtőrendszernek van valami olyan nyavalyája, ami miatt nem egyenlően osztja el a meleget. De nem csak a betegek panaszkodnak: Kutasiné szerint az ápolók és az orvosok is fáznak. Úgy tudjuk, az egyik főorvos már többször jelezte a problémákat a vezetőség felé, s arra bátorította a betegeket is, tegyenek panaszt minél többen, hátha úgy hamarabb történik előrelépés az ügyben.

Nem most hallunk ilyet először: emlékezetes, a fővárosi Szent László kórházban karácsony előtt egy nappal hibásodott meg a fűtésrendszer. S bár a hibát másnapra elhárították, a hálózat december 30-ra ismét megadta magát. Még 2014 októberében számoltunk be arról, hogy a Szent István kórházban is gondok adódtak a fűtéssel: az intézmény II. belgyógyászati osztályán hetekig nem működtek a radiátorok, meleg víz sem mindig volt.

A Szent Margitban a nővérek egy olajradiátorral próbálnak javítani a helyzeten, ám Kutasiné szerint ez nem sokat segít, ráadásul ha kikapcsolják az egyébként ugyancsak öregecske, hangosan búgó fűtőtestet, a szoba negyed óra alatt ismét lehűl. "Azt mondták nekünk, hogy akinek van otthon olajradiátora, hozza be azt is. De tényleg nem sokat segít, az ablakszigetelés is elavult, amit itt fönt az ötödik emeleten igencsak megérzünk" - mondta Kutasiné. 

Kerestük a kórházat is, tájékoztatásuk szerint a fűtési rendszer működését korábban egy épületfelügyeleti rendszer irányította, ami meghibásodott, és már nem lehetett megjavítani. „Ezért január 13-án megrendelés feladására került sor BMS felügyeleti automatika rendszer telepítésére, konfigurálására és a rendszer egyszeri átvizsgálására. A program telepítése már megtörtént, jelenleg a fűtési rendszer programmal támogatott elemeinek átvizsgálása folyik. A megrendelt szolgáltatás teljesítésének határideje: 2016. 01. 29” - írták.

A munka befejezéséig a kórház szerint a központi fűtés-szerelők kézzel állítják a szabályozó szelepeket, felügyelik a szivattyúk működését, végzik a folyamatos légtelenítéseket, feltöltéseket, ám ennek hátránya, hogy „a finom beállítások nem követhetők, a rendszer csak időeltolódással képes reagálni a beállításokra, figyelembe véve a hőmennyiség tehetetlenségét is”. Állítják: a fekvőbeteg osztályokon, az ambulanciákon, a gazdasági területeken folyamatos a "műszak" jelenléte, „a rendszer hibáinak korrigálására azonnali hatállyal sor kerül”.

Hozzátették: tisztában vannak azzal, hogy hosszú távon is biztonságos megoldást csak a kórház teljes energetikai rendszerének megújítása jelenthet. „Ennek érdekében az elmúlt két évben a Szent Margit Kórház saját költségére elvégeztette az intézmény energetikai felmérését és elkészíttette a panelépületek energiahatékonysági felújításának tervdokumentációját, annak érdekében, hogy EU források bevonásával a lehető leghamarabb tudjuk a szükséges fejlesztéseket megvalósítani”.

Tarlós még ütközhet a kormánnyal

Megnyugodhatnak az ingázók, a főváros határán kívüli is zavartalanul közlekednek az agglomerációs járatok - legalábbis a hivatalos közlés szerint. Seszták Miklós, a nemzeti fejlesztési tárca vezetője a szombati egyeztetésen Tarlós István főpolgármesternek azt ígérte, az elővárosi közlekedés költségeit január elsejétől kész viselni a kormány. A tárgyalásról kiadott közlemény szerint az egyeztetések hamarosan folytatódnak.

A Főváros Közgyűlésnek ugyanakkor holnap kellene rábólintania a megállapodásra, ám az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatásokkal kapcsolatos egyes kérdések kezeléséről szóló előterjesztést tegnap még nem kapták meg a képviselők. Forrásaink szerint ebben Tarlósék azt javasolják majd, hogy az agglomerációs járatok működtetéséről szóló vitát február 17-ig zárják le és ezt legfeljebb március végéig finanszírozza a főváros.

Megírtuk: Tarlós január 8-án jelentette be, visszaadják a kormánynak az elővárosi közösségi közlekedés üzemeltetését, a járatok azonban február 17-ig, a főváros költségvetésének elfogadásáig biztosan közlekednek. A főpolgármester akkor arra is emlékeztetett, hogy az Orbán Viktorral folytatott decemberi egyeztetésen ígéretet kapott az agglomerációs járatok visszavételére, a finanszírozás ugyanis az állam feladata, Budapestnek erre már nincs pénze. A BKV finanszírozása, illetve a decemberben elfogadott "salátatörvény" kapcsán Tarlóst elgondolkodtatta, hogy ott volt a Fidesz kongresszusán, együttműködő beszédet mondott és tudták, hogy másnap külföldre utazik, mégsem szólt neki senki, hogy két nap múlva "a hátába fogják vágni a kést". Kiderült ugyanis, az állam 2015-ben egy fillért sem utalt át a fővárosnak az agglomerációs közlekedés finanszírozására, ezért a BKK felszólító levelet küldött a fejlesztési minisztériumnak, amiben a szolgáltatás lehetséges rendkívüli felmondásáról is írtak. Lázár János ezután jelentette be, hogy a kormány átveszik az agglomerációs közlekedést, melyet a MÁV, illetve a Volán fog üzemeltetni. Bár Tarlós akkor még abban bízott, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásáról a miniszterelnökkel egyeztethet, a kancelláriaminiszter tudatta, hogy a főpolgármesternek Sesztákkal kell tárgyaló asztalhoz ülnie.

Tarlós - aki legutóbb épp Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert cáfolta tételesen a tárgyalások ügyében - azt szeretné, ha a buszok közlekedését továbbra is a BKK bonyolítaná, a szolgáltatási díjat viszont az üzemeltető Volánnak fizetné az állam. A fővárosi bérleteknek várhatóan két változata lesz, az egyikkel a HÉV-en is lehet majd utazni, és ennek nyilván más lesz a díjszabása. A főpolgármester a legutóbbi Budapestinfón arról is beszélt, hogy a BKV-nál 200 fős létszámleépítésben gondolkodnak. A társaság tegnap be is jelentette, 96 embertől megválnak, de 2016-ban további költség-racionalizálások várhatók.

Tóbiás családját gyalázta Habony szennylapja

A szükséges jogi lépéseket megtette, a cikkel kapcsolatban pedig nincs további mondanivalójuk - közölte tömören Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője az őt és családját gyalázó 888.hu-cikkre reagálva.

"Az ominózus írás nem Tóbiás Józsefről vagy a MSZP-ről, a magyar viszonyokról szól. Arról, hogy ha ma következmények nélkül jelenhet meg egy ilyen cikk, és egy 13 éves kislányt meg lehet alázni egy hírportálon, akkor holnap ugyanezt meg lehet tenni bárkivel" - közölte Lukács Zoltán, miután a G. Fodor Gábor vezette 888.hu évtizedekkel ezelőtti aktfotókat hozott le az MSZP-elnök feleségéről, Rába Tímeáról, akit többek között "maszturbációs segédeszköznek" titulált, később pedig Tóbiásék lányát is belekeverte a sztoriba, akiről megállapítja, hogy "Isten kegyelméből édesanyja bájait és nem apja kopasz fejét örökölte". A szocialisták alelnöke felszólította a Fideszt, hogy reagáljanak az ügyre, "G. Fodorék kenyéradó gazdáit" pedig arra, hogy takarítsák el a közéletből ezt a mocskot.

"A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jóízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet" - ezt még Lukács kérése előtt Gulyás Gergely írta a Facebookon. A Fidesz alelnöke, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke hozzátette: "teljes szolidaritásom az MSZP elnökének családjáé". Hasonlóképp reagált az egyébként vulágris stílusáról ismert Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is, aki szintén elítélte a félig a Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó tulajdonában lévő 888.hu-t. De a cikk nemcsak Gulyásnál verte ki a biztosítékot, hanem a Fidesz- és a kormány lapjánál, a Magyar Időknél is, mely tegnap délután már az egész 888-jelenségtől is elhatárolódott, Szikszai Péter társ-főszerkesztő által jegyzett állásfoglalás szerint: G. Fodor Gábornak nem erőssége sem az ízlés, sem az önkritika. Utalva a 888.hu főszerkesztőjének "konzervatív újságírásról" szóló bejegyzésére - melyben még rá is kontrázott portálja ízléstelenségére -, a Magyar Idők szerzője úgy fogalmazott: "Az alávalót speciel én is lenézem, a tehetségtelenséget viszont nem biztatnám. Ribancnak nevezni bárkinek a feleségét pedig nem konzervatív erény, hanem primitívség. Ha a 888 mindenkinek megadja, ami jár, akkor Tóbiás családjának most jönnek egy bocsánatkéréssel."

TV2: Simicskáék nem adják fel
Ez csupán egy, ám kétség kívül nem lényegtelen esemény a TV2 tulajdonlásának történetében - közölte Óvári Győző ügyvéd, miután a csatorna korábbi tulajdonosai, Yvonne Dederick és Simon Zsolt bejelentette, az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék Cégbírósága elutasította a Megapolis Media Zrt. azon kérelmét, hogy jegyezzék be a TV2 Media Group Holdings Kft. tagjaként. A Fonyó Károlyhoz tartozó cég jogi képviselője azt is hozzátette, fellebbezni fognak, s emlékeztet: Simonék Zsolt két év alatt eddig háromszor adták el a csatornát. Először 2013. december 23-án a Megapolis Media Zrt-nek, aztán 2014. október 20-án saját maguknak, végül 2015. október 15-én az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft-nek. Ezek közül csak a magukkal kötött szerződés volt nyilvános, amiből kiderült, hogy fejenként 250-250 ezer forintot fizettek saját maguknak a TV2 feléért, azaz 500 ezer forintot adtak az egészért. Óvári szerint ennél a Megapolis biztosan, Vajna pedig valószínűleg többet fizetett, s az ügyben még folyamatban van a per.