Visszatért a miniszterelnök és kabinetje Ádenbe

Több hónapos száműzetés után visszatért Ádenbe Háled Bahah jemeni miniszterelnök és kabinetje – jelentette a Xinhua kínai hírügynökség. 

Az Öböl-parti város tavaly ősz óta heves harcok színhelye, maga Háled pedig akkor távozott az országból a szomszédos Szaúd-Arábiába, amikor csaknem életét vesztette egy októberi öngyilkos robbantásban. Az elmúlt hetekben végrehajtott merényletek pedig csak tovább súlyosbították a helyzetet. Támadásnak esett áldozatul például Áden korábbi kormányzója, több bíró és magas rangú katonatiszt is.

Szaúd-Arábia nemcsak azzal segítette a kormányfőt, hogy tartós menedéket nyújtott neki és számos miniszterének, hanem a Jemen jelentős területeit elfoglaló, huti lázadók elleni légicsapásokkal is. A szunnita iszlám fő egyik fő erőközpontjának tekinthető Rijád sorozatos légitámadásokat rendelt el déli szomszédja ellen, mivel a síita felkelőktől fenyegetve érezte magát, s attól tartott, hogy a síita ellenlábas, Irán stratégiai pozíciókat szerez Jemenben. Az ország északi zónája, valamint fővárosa, Sanaa azonban továbbra is huti kézen van.

Szerző
Témák
Jemen Áden

Bojkottal fenyegetik a szíriai békekonferenciát

Pénteken kezdődik meg végül Genfben az ENSZ szervezésében a szíriai békekonferencia, amelynek eredetileg hétfőn kellett volna megnyílnia. A világszervezet megbízottja, Staffan de Mistura genfi sajtótájékoztatóján közölte: a tervek szerint ma kezdi kiküldeni a formális meghívókat, de egyes ellenzéki csoportok rögvest távolmaradásukkal fenyegetőztek, ha nem az ő szája ízük szerint történik a delegátusok kiválogatása.

A vita korántsem apró, személyi ellentéteket takar, hanem olyan elvi és alapvető konfliktusokból származik, mint például a szír államfő, Bassár el-Aszad politikai jövője, vagyis hogy a remélt kibontakozás feltétele az ő távozása legyen, vagy pedig épp pozícióban maradása szolgálhatja leginkább a tűzszünet kihirdetését.

A tárgyalások első szakaszában csupán a fegyvernyugvás elérése lehet a reális célkitűzés, a hosszabb távú megállapodások felvázolására ezt követően kerülhet sor. Gyors haladást egyetlen megfigyelő sem remél, becslések szerint a békekonferencia legalább hat hónapig tart majd – jelentette a Reuters hírügynökség. Ami nem is csoda, hiszen kezdetben közvetítők útján folyik majd az eszmecsere, az egyes delegációk ugyanis nem hajlandók közvetlenül egymással tárgyalni, ezért a külön termekben elhelyezendő küldöttségek között külföldi diplomaták fognak majd ingázni.

A tét viszont hatalmas. A fél évtizede tartó szír polgárháborúban több mint 250 ezer ember halt meg, s több mint 10 millióan kényszerültek menekülésre. Ha nem sikerül megoldást találni az elhúzódó válságra, akkor az Európát fenyegető menekültkrízis enyhülésére sem lehet számítani.

Szerző

Putyint korrupcióval vádolják - Titkos vagyona is van?

Publikálás dátuma
2016.01.26. 09:24
FOTÓ: Getty Images
Vlagyimir Putyin orosz elnök korrupt és titkos vagyona van - jelentette ki Adam Szubin, az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetője a BBC brit közszolgálati adó Panorama nevű műsorában.

Szubin szerint az Egyesült Államok kormánya ezt már "hosszú évek óta" tudja.  Szubin arról beszélt, hogy Putyin a barátait és közeli szövetségeseit gazdagítja, és állami eszközökkel ellehetetleníti azokat, akiket nem tart barátainak. Oroszország erőforrásait vagy az állami megbízásokat azoknak adja, akik szerinte hasznára lesznek, és kihagyja azokat, akikről nem ezt gondolja - mondta Szubin, hozzátéve, hogy szerinte ez korrupció.

Az Egyesült Államok kormánya a kelet-ukrajnai konfliktus és a Krím bekebelezése miatt több Kremlhez közeli személy ellen hozott szankciókat, és közölte, hogy Putyinnak titkos befektetései vannak az orosz energiaszektorban. Washington akkor azonban közvetlenül nem vádolta meg az orosz államfőt korrupcióval.

Szubin nem kommentálta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) azt a 2007-es jelentését, amely Putyin személyes vagyonát mintegy 40 milliárd dollárra becsülte, de utalt arra, hogy az orosz elnök titkos vagyont halmozott fel. Felidézte, hogy Putyin állítólag az állami fizetéséből él, ami évi mintegy 110 ezer dollárnak felel meg. Szubin véleménye szerint ez nem egészen így van, az orosz elnöknek pedig megvan a gyakorlata abban, hogy elrejtse aktuális vagyonát.

A Putyin pénzügyeire korábban rálátó Dmitrij Szkarga, a Szovkomflot orosz állami hajózási vállalat volt igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy ő felügyelte annak a 35 millió dolláros, 57 méteres jachtnak az átszállítását Putyin elnöknek, amelyet Roman Abramovics orosz iparmágnás ajándékozott neki még 2002-ben. A hajót egy offshore cégen keresztül továbbították Putyinnak, a jacht fenntartását pedig, amit állami pénzekből fedeztek, Szkarga felügyelte.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az amerikai illetékes nyilatkozatára a BBC-nek úgy reagált: ezeket az állításokat nem szükséges kommentálni, mivel azok "a képzelet szüleményei". 

Szerző