Előfizetés

"Orbán parancsára" ezreket rúgnak ki a közszférából

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz nem a bürokráciát, hanem a munkahelyek számát csökkenti - mondta Varju László alelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus létszámleépítésként és a központosítás újabb állomásaként értékelte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti bejelentését, miszerint a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi.  

Varju László sajtóhírekre utalva hozzátette: a kormány több ezer embert kíván elbocsájtani a közszférából, és mindezt "Orbán Viktor parancsára", lényegében pártpolitikai megrendelésre, minden megelőző tanulmány nélkül teszi, "ész és értelem nélkül".

Hangsúlyozta: a DK által képviselt sokak Magyarországán a kevesek nem szüntethetik meg több ezer család megélhetését, minden előzetes tájékoztatás és elemzés nélkül.

CSOK - "ingatlanpiaci lufi" alakul ki

A Magyar Liberális Párt (MLP) követhetetlennek és kiszámíthatatlannak tartja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatását - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a párt ügyvivője.

Bősz Anett úgy fogalmazott: hetente változnak a kormány elképzelési arról, hogy hogyan szabályoznák a csok rendszerét, ami nem kedvez a hitelfelvételben gondolkozó családoknak. Gyakran előfordul, hogy a kabinet hatástanulmányok híján, találgatásokra alapozva hoz populista döntéseket bizonyos intézkedéscsomagokról, ez történik a csok-kal is - közölte.

Az MLP véleménye szerint az intézkedés nyomán egy "ingatlanpiaci lufi" alakul ki, miközben a makrogazdasági mutatók rövid idő után visszarendeződnek - jelentette ki. Eközben a csok tovább növeli a társadalmi szakadékot a jómódúak és szegények között - tette hozzá.

Ahhoz, hogy a családok több gyermeket vállaljanak, kiszámítható gazdaságpolitikára, a fiatal édesanyák munkaerőpiacra való dinamikus visszailleszkedési lehetőségeinek növelésére, valamint elégséges ellátórendszerre van szükség - jelentette ki. A politikus szemléletváltást is sürgetett, mert megfogalmazása szerint az EU-ban ott születik több gyermek, ahol a nőket megbecsülik és nem diszkriminálják a munkaerőpiacon, miközben ott csökken egyre nagyobb mértékben a népesség, ahol úgy gondolják, hogy a nőnek a bölcső mellett van a helye.

Hármas karambol a József körúton - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.01.26. 13:42
Forrás: BKK
Három személyautó (köztük egy taxi) és egy mikrobusz karambolozott kedden délelőtt a József körút és a Baross utca csomópontjánál. Egy ember megsérült, őt kórházba vitték. A baleset miatt nagy volt a torlódás, a 4-6-os villamos vonalán pótlóbuszok jártak a Blaha Lujza tér és a Corvin-negyed között - mondta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere.

Mivel a körúton a baleset környékén a belső sávot mindkét irányban lezárták, csak egy-egy sávon haladhattak a járművek és jelentősen lelassult a forgalom - tette hozzá Fodor István. A helyszínre érkeztek a mentők és a rendőrség munkatársai, így pótlóbuszok járnak, amíg a helyszínelés tart - mondta a szakember.

Forrás: BKK

Forrás: BKK

Frissítés: Ismét a teljes vonalon közlekedik a 4-es és a 6-os villamos a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán kedd délután. 

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán