Paks II. - Orbánhoz fordul az Együtt

Publikálás dátuma
2016.01.26. 15:32
FOTÓ: Népszava
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja kedden felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul hátráljon ki a "kockázatossá és bizonytalanná vált" paksi bővítésből.

Szelényi Zsuzsanna, az ellenzéki párt független országgyűlési képviselője Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a beruházás súlyos gepolitikai kockázatának nevezte Vlagyimir Putyin terjeszkedő politikáját, valamint az orosz elnök azon korábbi kijelentését, amelyben helytelennek nevezte Kelet-Közép-Európa országainak nyugati szövetségesekhez történt csatlakozását.

Az Együtt politikusa kiemelte, a paksi bővítés - az uniós vizsgálatok mellett - az orosz gazdaság recessziója miatt is kockázatossá vált, ami miatt elképzelhető, hogy a beruházást finanszírozó orosz bank nem tud a megállapodásban szereplő nagyságú hitelt nyújtani Magyarországnak.

Az Együtt ezért írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak kiderítésére, hogy egy ilyen helyzetben Magyarország hajlandó lenne-e nagyobb anyagi áldozatot vállalni a bővítés előkészítő fázisában - jelezte Szelényi Zsuzsanna, aki szerint a magyar kormánynak azonnal ki kellene hátrálnia a beruházásból, mivel később azt már csak jelentős anyagi és presztízsveszteséggel teheti meg. Arra is választ várnak a kormányfőtől, hogy eddig pontosan milyen tételekre és mennyit költött a kabinet a paksi bővítéssel összefüggésben.

Szerző

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönthet a BKV ügyében

Publikálás dátuma
2016.01.26. 15:28
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kimondhatja, hogy a főváros nem tudja tovább biztosítani az agglomerációs tömegközlekedést, a szolgáltatást legkésőbb március 31-ig tartja fenn.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett előterjesztés elfogadásával a testület határozatban mondhatja ki: "a Fővárosi Önkormányzat az elővárosi (agglomerációs) személyszállítási szolgáltatások ellátását nem tudja az államtól átvett feladatként a továbbiakban biztosítani, mivel az állam a vonatkozó megállapodással ellentétben 2015-ben és 2016-ban nem biztosított forrást" az elővárosi közösségi közlekedés finanszírozására, továbbá a kormány nyilatkozott a szolgáltatás visszavételéről.

Az előterjesztés szerint a szolgáltatást a főváros fenntartja legkésőbb március 31-ig, de ha az átadás-átvétel gyakorlati lépései addig nem fejeződek be, akkor az állam és a fővárosi önkormányzat között kötendő ideiglenes megállapodás keretében - csakis a költségek megtérítése mellett - a szolgáltatást a főváros ideiglenesen, a folyamat befejezéséig biztosítja.

Mint a javaslatban olvasható, a fővárosi közlekedési rendszerbe integrált agglomerációs autóbuszos és HÉV-es személyszállítási szolgáltatások a fővárosi lakosokon kívül 26 agglomerációs település 350 ezer lakosa számára is közlekedési lehetőséget biztosítanak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn tájékoztatott, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Tarlós István főpolgármesterrel folytatott szombati egyeztetésén hangsúlyozta: a kormány kész viselni az agglomerációs közlekedés költségeit 2016. január elsejétől. Amíg a feladatot az állam helyett más végzi, addig a jegybevétellel nem fedezett költségeket az állam állja.

Szerző

Újra jár a 4-es 6-os villamos

Ismét a teljes vonalon közlekedik a 4-es és a 6-os villamos a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán kedd délután. 

A fővárosi József körút és a Baross utca sarkán történt baleset miatt egy ideig a villamosok helyett pótlóbuszok járnak az Oktogon és a dél-budai végállomások között. 

A katasztrófavédelem a honlapján azt közölte: három személyautó és egy mikrobusz karambolozott kedd délelőtt a József körút és a Baross utca csomópontjánál, egy ember megsérült, őt kórházba vitték. A baleset miatt a csomópontban minden irányban csak egy sávon haladhatott a forgalom.

Szerző