"Tarthatnak tőlünk"

Publikálás dátuma
2016.01.27 06:54
Rendkívül kiegyensúlyozott játékkal nyertek Eb-t és szereztek riói kvótát a magyat vízipólós lányok FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Fotó: /
1991 és 2001 után idén harmadjára is felülhetett Európa trónjára a női vízilabda-válogatottunk, mely így kvalifikálta magát az olimpiára. A Belgrádban hőssé váló lányok sikerében fontos szerepet játszott Tóth Ildikó, aki a hollandok ellen 9-7-re megnyert döntő utolsó két magyar találatát jegyezte. A 28 éves vízipólós lapunknak nyilatkozva elmondta: az elejétől kezdve hitt a sikerben.

- Hogyan ünnepelték meg a sikert?

- Sajnos a televízióban többször is leadták, ahogyan a folyosón a "We are the champions" zeneszámot énekeljük - nem vagyok benne biztos, hogy tökéletesre sikeredett az előadás... Ott helyben, vagyis Belgrádban folytatódott a fieszta, mivel tudtuk, ha hazaérkezünk, akkor kicsit szétszéled a társaság.

- A nagy borász hírében álló Bíró Attila szövetségi kapitány megkínálta a csapatot valamelyik saját termesztésű nedűjéből?

- Karácsonykor már adott nekünk a borából, kvázi előre ittunk a medve bőrére. De kerítünk szerintem még erre alkalmat, főleg így, hogy nem kell az olimpiai selejtezőtornára mennünk.

- Azért egy kevés ideje maradt pihenni?

- Lassan vissza kell rázódni a klubszezonra. Most hétvégén lett volna egy mérkőzésünk, ám szerencsére azt átrakták. Mától viszont nekünk, UVSE-játékosoknak már van edzés.

- Mi volt a magyar válogatott titka?

- A csapatkapitányt, Keszthelyi Ritát tudom idézni. Eddig mindig egyénenként próbáltunk nyerni, de ő volt, aki megmondta, hogy mi lenne, ha csapatként tennénk. Az Eb-n még a támadótípusú játékosaink is azt mondták, hogy a védekezés az első.

- Milyen változást hozott a tavaly augusztus 31-én kinevezett Bíró Attila?

- Az előző szövetségi kapitánynak, Merész Andrásnak személyes ellentétei voltak egyes játékosokkal, Bíró viszont elmondta, hogy nála mindenki tiszta lappal indul. Fontos volt ez a hozzáállás, így kaphatott vezérszerepet. Kisteleki Hanna például legutóbb lemaradt a világbajnokságról, de az Eb-n szárnyalni tudott.

- Hogyan motiválta a csapatot a híres pszichiáter, Csernus Imre?

- Azt kaptam tőle, amit vártam: mindenkinek rálépett a tyúkszemére. Sokunkat önvizsgálatra sarkalt. Rávezetett minket arra, hogy a felelősségvállalás mennyire fontos. Kint volt velünk az első két meccsen, így a hollandok elleni vereségnél is a csoportkörben. Rá kellett jönnünk arra, hogy szükségünk volt a pofonra, hogy a nagyon stabilnak vélt védelmünket újra fel lehessen építeni.

- Mikor hitték el, hogy az Eb-győzelem is összejöhet?

- Már a legelején. A hollandok elleni vereség után senki sem vesztette el a hitét. A találkozót követően sokan odajöttek hozzám, hogy "most vajon mi lesz". Annyit feleltem, hogy így nem veretlenül leszünk Európa-bajnokok.

- A cím megszerzéséhez nagyon kellett a finálébeli két gólja is, melyek az utolsó magyar találatok voltak.

- Úgy fogtuk fel az összes Eb-találkozót, mintha edzőmérkőzés lenne. A hollandok elleni döntőt egyszerű visszavágóként kezeltük. Éppen ezért először csak annyi realizálódott bennem a góljaim után, hogy ezt a meccset megnyertük. Amikor már sürgettek minket, hogy öltözzünk az eredményhirdetésre, akkor mondta valaki: "lányok, megyünk Rióba". Fura elfogadni a tényt, hogy Eb-győztes vagyok, és most már még nagyobb célokat akarok elérni.

- Erre az olimpia a következő lehetőség. Előny a riválisokkal szemben a korai kvótaszerzés?

- Előbb tudatosul így bennünk, hogy megkezdhetjük az olimpiai felkészülést. Ráadásul nem kell utaznunk a kvalifikációs tornára, mely helyett szervezhetünk edzőtábort vagy összetartást. Bőven el leszünk látva feladattal, de a nyugalmunkat megalapoztuk.

- Verhető ellenfélnek tartja az ötkarikás játékok címvédőjét, az amerikai válogatottat?

- Őket is csak egyszer kell megverni. Nagyon jó csapat az övék, de most már a miénk is, és eljutottunk egy olyan szintre, hogy ők egyaránt tartsanak tőlünk.

- Ezek szerint az aranyérem a cél Rióban?

- Alább nem is adnám.

2016.01.27 06:54

Világszámok mágikus tízesekkel

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:41

Fotó: Népszava/ Vajda József
A világ legjobb tízes mezben pályára lépett labdarúgóinak történeteit dolgozza fel lapunk külsős szerzőjének, Hegyi Ivánnak "Világszámok" című könyve, amely egy sorozat első része. 
A könyvet bemutató sajtótájékoztatón Hegyi Iván elmondta, nehéz volt a lista összeállítása, hiszen tizenegyen fértek a könyvbe, így olyan klasszisok maradtak ki többek között, mint Détári Lajos - aki elment a bemutatóra -, Alessandro del Piero vagy Roberto Baggio. Olvashatnak azonban a szurkolók Puskás Ferencről, Peléről, Maradonáról,  Platiniről, Zicóról, Gullitról, Zidane-ról,  Tottiról, Ronaldinhóról, a ma is aktívak közül pedig Messiről és Neymarról. 
Lapunk kérdésére, hogy napjainkban 1-től 99-ig bármilyen számban lehet játszani, ennek ismeretében hány részes lesz a sorozat, a könyv írója viccesen azt válaszolta, ezt a kiadótól kell megkérdezni. A tervek szerint a tavaszi könyvfesztiválon már kapható lesz a második rész a legendás kilencesekkel. Várhatóan készül könyv az egyesekről is, ami nem kizárólag kapusokról szól, mert például Osvaldo Ardiles, az argentin válogatott legendás középpályása is egyesben játszott. 
A Világszámok Hegyi Iván 20. könyve, a 128 oldalas kötet 2900 forintért kapható.
Szerző
2018.11.16 18:41

Magyar-finn: halovány remény az előzésre

Publikálás dátuma
2018.11.16 17:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A csoportgyőztes Finnország elleni vasárnapi, budapesti mérkőzéssel fejezi be szereplését a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott.
Kellett a sikerélmény.
Noha nem világverő válogatottat, „csak” a négyesből kieső Észtországot győzte le csütörtök este Willi Orbán és Szalai Ádám góljaival 2-0-ra a nemzeti tizenegy Budapesten, a csapatra ráfért a győzelem: egyrészt a negatív 2018-as mérleg (utolsó meccse előtt két-két győzelemmel és döntetlennel, valamint öt vereséggel áll az együttes, melyet szeptemberben vett át Marco Rossi szövetségi kapitány), másrészt a csoportharmadik hely megszilárdítása miatt.
„Örülök, hogy nyertünk, de védőként annak is, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a meccset" – nyilatkozta lapunknak az izraeli Hapoel Beer-Shevában futballozó Korhut Mihály, aki a januári sérülését követő hosszas kihagyás miatt legutóbb egy éve ölthette magára a címeres mezt.
"– Boldog vagyok, hogy újra Magyarországon és a válogatottal készülhetek, az pedig külön jól esett, hogy a kezdőcsapat tagjaként számítottak rám. Megbeszéltük, hogy letámadjuk az észteket és nem hagyjuk őket kibontakozni, ez szerintem látszódott is a pályán. Az elején volt egy lehetőségük, akkor nagyon kellett Dibusz védése, egyébként nem volt gólhelyzetük. Rúgtunk két gólt, de úgy érzem, többet is szerezhettünk volna.”
A több sérült futballistán kívül immáron a sárga lapjai miatt eltiltott Pátkai Mátét is nélkülözni kényszerülő együttesnek Korhut mellett volt még egy nagy visszatérője a korábbi csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs személyében. A sokáig csapat nélkül álló, ezért Rossi által mostanáig mellőzött, végül szeptemberben az Al-Ittihad Kalbához szerződő szélső csereként 25 percet kapott, a 75. minutumban lecserélt Szalaitól vehette át a kapitányi karszalagot. Az interjúzónában érthetően minden újságíró kíváncsi volt Dzsudzsák véleményére, akadt olyan kolléga, aki annyira szeretett volna közel férkőzni a 31 éves játékoshoz, hogy a nagy helyezkedésben leejtette a hangrögzítésre használt mobiltelefonját.
„Őszinte leszek: izgultam, mielőtt beálltam, de nagyon örülök, hogy újra átélhettem azt a döbbenetes érzést, melyet a válogatottság jelent. Az utóbbi hónapokban rossz volt televízión keresztül követni a válogatott szereplését, kicsit újraértékelődött bennem, hogy mekkora dolog ez, s milyen hiányt tud jelenteni egy futballista életében”
– nyilatkozta a 97-szeres válogatott játékos.
A péntek délutánra szabadprogramot kapó, a felkészülését szombaton folytató csapat előtt egyetlen feladat áll még az idén: Magyarország a már biztos csoportelső Finnországgal játszik vasárnap a Groupama Arénában (20.45, tv: M4 Sport). Görögország a harmatgyenge észteket fogadja, így a csoportmásodik pozíció megszerzésére inkább csak elvi esély kínálkozik, ám a lapunknak nyilatkozó futballisták ennek ellenére is egybehangzóan győzelmet remélnek.
Hiába, egy ilyen nehéz esztendő után minden siker fontos.

Kapott is gólt meg nem is

Az észtek ellen Dibusz Dénes helyettesítette a betegség miatt kimaradó Gulácsi Pétert. Többen arra számítottak, hogy ön helyett Kovácsik Ádám kap majd lehetőséget. Ádi is megérdemelné, hogy pályára léphessen a válogatottban, én viszont örülök, hogy engem választott a szakmai stáb. A mérkőzés előtti este tudtam meg, hogy én fogok kezdeni, igyekeztem meghálálni a bizalmat. Volt egy fontos védése, egyébként kapott gól nélkül hozta le a meccset. Szerencsére hamar megszereztük a vezetést, onnantól kontrolláltuk a találkozót. Nagyon jól zártunk hátul, maximálisan megvalósítottuk azt, amit a szövetségi kapitány kért. Több góllal kecsegtető támadást tudtunk vezetni, sajnos a befejezés néhányszor hibádzott. Bízom benne, hogy ez a siker elindítja a csapatot a jó úton. A végén berohanó észt szurkoló akcióját miként élte meg? A hosszabbításban voltunk 2-0-s vezetésnél, így engem különösebben nem zavart meg, amikor a hálóba rúgta a labdát. Ha sietni kellett volna, biztosan jóval zavaróbb lett volna, de így igazából csak mosolyogtam rajta. H. Sz.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8. Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11. Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12. Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15. Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15. Magyarország–Észtország 2-0 2018. november 18. Magyarország–Finnország 20.45 Az állás 1. Finnország 5 4 0 1 5:1 12 2. Görögország 5 3 0 2 4:4 9 3. Magyarország 5 2 1 2 7:6 7 4. Észtország 5 0 1 4 3:8 1

2018.11.16 17:00