Előfizetés

A Fővárosi Közgyűlés döntött a BKV-ról és a 2024-es olimpiáról

Publikálás dátuma
2016.01.27. 11:12
FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kimondta, hogy a főváros nem tudja a továbbiakban biztosítani az agglomerációs tömegközlekedést, a szolgáltatást legkésőbb március 31-éig tartja fenn. A közgyűlésen a 2024-es budapesti olimpiáról is döntöttek, támogatták a pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot. Négy ellenzéki párt, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) ismételten népszavazás kiírásáról szóló módosító javaslatot nyújtott be a közgyűlés elé az olimpiáról. Az ülésen elfogadták a forrásmegosztásról szóló rendeletet, és döntöttek a Fiumei úti temetőhöz tartozó egyes ingatlanokról is.

MSZP: a Fidesz elárulná a budapestieket

Az MSZP szerint a jelenleginél rosszabb minőségű szolgáltatásokra jelentene garanciát a HÉV-vonalak integrálása a csődközeli helyzetben lévő állami vasúttársaságba. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője elmondta, az MSZP benyújtotta a közgyűlés elé azt a korábban ismertetett javaslatát, amely 4 százalékról 6 százalékra emelné a budapestiek által befizetett adó fővárosnál maradó részét.

A város ezzel 100-115 milliárd forintos többletre tehene szert - fejtette ki Horváth Csaba, aki szerint a főváros ebből maradéktalanul finanszírozni tudná a közlekedési kiadások mellett a szükséges fejlsztéseket is és "nem kellene a kormányzatnál kuncsorogni". A szocialista képviselő elfogadhatatlannak nevezte továbbá, hogy a fideszes városvezetés "több mint folyosói pletykák szerint" a Bálna értékesítését tervezi működési kiadásai fedezésére. Horváth Csaba szerint a Fidesz elárulná a budapesti lakosokat, ha ez valóban megtörténne.

DK: a kormány adjon pénzt a fővárosnak!

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint ha az államnak van elég pénze a fővárosi agglomerációs közlekedés üzemeltetésére, akkor a kormánynak azt Budapestnek kell adnia. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője azt mondta, a fideszes városvezetés és a kormány egy hónap alatt sem tudott "normális megállapodásra" jutni a budapesti agglomerációs közlekedés átadásáról. Ezt bizonyítja, hogy a budapesti városvezetés egy előkészítetlen és elfogadhatatlan javaslatot terjesztett a közgyűlés elé a témában - tette hozzá.

Kiemelte, a Budapest környékére kijáró HÉV-et 70 százalékban a város közigazgatási határain belül használják, így a járatok állami átvétele rendkívüli sok fővárosi lakosnak is problémát jelenthet. Gy. Németh Erzsébet emellett szólt arról is: a közgyűlés előtt fekvő javaslatból nem derül ki, mi lesz a HÉV 70 milliárd forint értékű vagyonával, továbbá milyen bérletekkel lesznek használhatók a szerelvények és azok megjelennek-e a BKK Futár-rendszerében.

PM: a BKV a fideszes belháború áldozatává vált

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint drágább és rosszabb szolgáltatást eredményez az agglomerációs közlekedés állami átvétele, amely a budapestieknek, a környéken élőknek és a magyar költségvetésnek is kárt okoz. Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere úgy fogalmazott, a budapesti közösségi közlekedés a "fideszes belháború áldozatává vált".

Kiemelte, az agglomerációs közlekedés átszervezése egy olyan felesleges átgondolása a rendszernek, amely rengeteg párhuzamosságot eredményez majd, miközben Budapest nem spórol a lépéssel. Az ellenzéki fővárosi képviselő szerint a fővárosi közösségi közlekedést a széttagolás helyett tovább kellene egységesíteni. "A főpolgármester nem tudott értelmes kompromisszumot kötni a kormánnyal, és egy olyan megoldás születik, amelynek csak vesztesei lesznek" - fogalmazott.

LMP: a Fidesz olimpiát akar erőltetni Budapestre

Az LMP szerint Budapestnek ki kell kényszerítenie akár peres úton is azt a 25-40 milliárd forintot az államtól, amellyel elmaradt a közösségi közlekedés finanszírozásában. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője azt mondta, a Fidesz úgy akar egy olimpiát "Budapestre erőltetni", hogy még a közösségi közlekedéssel kapcsolatos problémákat sem tudja megoldani.

Kiemelte, a BKK és a fejlesztési minisztérium közötti megállapodás alapján a tárcának 2013 májusa óta finanszíroznia kellett volna az agglomerációs közlekedés azon kiadásait, amelyeket nem fedtek le a jegyárbevételek. "Nem mehet az úgy tovább, hogy az állam elvégezteti saját feladatát és nem ad pénzt hozzá" - fogalmazott Csárdi Antal, aki szerint a kormány folyamatosan sakkban tartja a fővárost ahelyett, hogy partnerként kezelné.

Elképesztően sűrű hetek elé néz Orbán

Sűrű nemzetközi programja lesz a következő hetekben Orbán Viktor miniszterelnöknek - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán.

Elmondta: a kormányfő pénteken Szófiában a Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel tárgyal. Február első két napján Indonézia fővárosában, Jakartában tartózkodik a miniszterelnök, ahol találkozik Joko Widodo elnökkel. A megbeszélések fókuszában az gazdasági és az oktatási-kulturális kapcsolatok állnak majd.

Orbán Viktor részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek február 15-ei rendkívüli csúcstalálkozóján is, amelyről kedden a cseh miniszterelnök tett bejelentést - mondta Havasi Bertalan.  A tervek szerint február 17-én kerül sor a magyar miniszterelnök moszkvai látogatására, amelynek keretében Orbán Viktor megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

A kormányfő ezt követően Brüsszelben az Európai Tanács ülésén vesz részt február 18-19-én, ahol a brit EU-tagság és a migráció lesz a két fő téma. A sajtófőnök hozzátette: a programok még szervezés alatt vannak, így változások elképzelhetők.

Nézőpont: az MSZP legyűrte a Jobbikot

Őrzi tavaly ősszel visszaerősödött táborát a Fidesz-KDNP, a teljes felnőtt népesség körében az MSZP - ha statisztikai hibahatáron belüli különbséggel is, de - megelőzte a Jobbikot; ezek a Nézőpont Intézet legfrissebb, január közepi felmérésének eredményei, amelyeket szerdán közöltek.

A nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség alapján reprezentatív, ezerfős mintán elvégzett telefonos felmérés eredményei azt mutatják, januárban a megkérdezettek 32 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, "ami statisztikai értelemben azonos a decemberi 34 százalékkal"; a kormánypártok támogatottsága továbbra is magasabb, mint az összes ellenzéki párté együttvéve.

A Jobbik az év első hónapjában sem tudott erősödni a tavaly év végi mélyponthoz képest, a párt támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében - írják, hozzátéve, a 11 százalékon álló MSZP a baloldali táboron belüli támogatottságát is növelni tudta az öt százalékon álló DK-val szemben. 

A baloldal (MSZP, DK, Együtt, PM) egésze ugyanakkor érdemben továbbra sem tudott erősödni. Az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos, míg az LMP-vel változatlanul a megkérdezettek 3 százaléka szimpatizál - áll a kutatás összegzésében.

A Nézőpont szerint a legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, az MSZP 15, a DK 7, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.