Előfizetés

Nem ellenőrzik az ubereseket

Tavaly augusztustól Szlovákiában is működik az Uber alternatív taxisszolgáltatás, igaz, egyelőre csak a fővárosban. A taxisok kezdeti tiltakozásai után jelenleg a cég csendben működik, a kormányzat sem tervezi a szabályok szigorítását az Uber miatt – írta összeállításában az Új Szó.

Szlovákiában eddig csak egyetlen, forgalomlassítással járó tiltakozás volt, ám a hivatásos taxisofőrök akciója különösebben nem hatotta meg az illetékeseket. Martin Kóňa, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője szerint a tárca képviselői találkoztak az Uber vezetőivel, s figyelmeztették őket, hogy taxisszolgálatot csak engedéllyel rendelkező sofőrök üzemeltethetnek, taxisofőr-igazolvánnyal. „Külön intézkedéseket az Uber miatt a minisztérium nem fog bevezetni, mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket” – mondta Kóňa azzal, hogy az Uber sofőrjeit csak a rendőrség ellenőrizheti az utakon.

Ez jó hír a cégnek dolgozó sofőröknek, ugyanis egy véletlenszerű ellenőrzés során csak nehezen tudná a rendőr bizonyítani, hogy a sofőr az Ubernek dolgozik. Az autó ugyanis nincs megjelölve, a sofőr csak az okostelefonján vagy táblagépen figyeli az útvonalat, fogadja a megrendeléseket, ezeket a berendezéseket pedig gyorsan kikapcsolhatja, mikor rendőr állítja meg. Az Uber állásfoglalása szerint minden sofőrjük kapott tájékoztatást, hogy a szlovák törvények szerint taxisengedélyre van szükségük, viszont nem ellenőrzi ezeket az engedélyeket, a sofőrök maguk felelnek a törvények betartásáért.

Brüsszelben folytatódik a Szerbia-Koszovó párbeszéd

Brüsszelben ma folytatódik a párbeszéd Belgrád és Pristina között. Bár az Európai Unió decemberben megnyitotta Belgráddal a koszovói viszonyt érintő tárgyalási fejezetet, a közeledés folyamata megállt, miután a koszovói parlament az ellenzék szembenállása és tiltakozó akciói miatt mindeddig megakadályozta a koszovói szerb közösségnek nagyobb önrendelkezést biztosító megállapodás ratifikálását.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök előzőleg nem kívánt jóslatokba bocsátkozni a Belgrád-Pristina párbeszéd kimenetelét illetően, csupán annyit árult el, hogy a megbeszélés témája az augusztus 25-ei tárgyaláson született megállapodás gyakorlati alkalmazása lesz.

Újságírói kérdésre Vucic szerb kormányfő közölte: 45-50 napon belül kiírják a választásokat Szerbiában, majd hozzátette, nagyon rövid kampány lesz, melyben ő maga mindössze tíz napig vesz részt.

Romák között toboroz az Iszlám Állam?

Az iszlám szélsőségesek már Belgrádot fenyegetik. Legalábbis ezt közölte a szerbiai Novosti című lap. A vahabiták ugyanis a lap közlése szerint már megjelentek Zimonyban, Ledináben, Batajnicán, valamint Borcsában is, s iszlám szélsőségeseket toboroznak. 

Nemcsak a dzsámikat környékezték meg, hanem magánházakat is. A Novosti szerint romákat akarnak megnyerni „szent ügyüknek”. A lap azt közölte, hogy pénzügyi segítséget is ajánlanak nekik, illetve azt, hogy külföldön szereznek nekik munkát, s beiskoláztatják gyermekeiket. A helyiektől sok információt nem könnyű megtudni ezzel kapcsolatban, mert nem szívesen beszélnek a muzulmánok jelenlétéről.

A Novosti szerint egyes Belgrád környéki szélsőségesek szarajevói, illetve boszniai, illetve dél-szerbiai, novi pazari radikálisokkal is kapcsolatban állnak.