Figyelem! Változott a közösköltség-tartozás behajtásának szabályozása

Megváltozott a közösköltség-hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzések eljárási rendje, ezután csak akkor lehet jelzálogjoggal biztosítani a társasházi közösköltség-tartozást, ha az elindított fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható - közölte a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke).

A közlemény szerint a peres eljárás eredményeként csak jogerős bírósági ítélet, megnyert per után lehet jelzálogjogot bejegyezni, így megszűnt az a mód, ami lehetővé tette a társasházkezelőknek a szervezeti és működési szabályzatban foglalt felhatalmazás alapján a jelzálogjog bejegyzések megindítását.

Az egyesület szerint az új szabályozás zökkenőmentes alkalmazása érdekében gyorsabb eljárásokra lesz szükség, ha ugyanis az eljárások nem gyorsulnak fel, akkor egy-egy társasháznak a közösköltség-tartozás behajtása nagyon sok időt vehet igénybe.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a közös képviselő nem figyel a változásokra, a nemfizető tulajdonosok kerülhetnek előnyösebb helyzetbe.

A tájékoztatás szerint a jogszabályváltozás lehetőséget ad arra is, hogy a hátralékos tulajdonos magánokirati formában kiadott nyilatkozatban ismerhesse el tartozásának mértékét, jogszerűségét és fennállását. Az egyesület azonban úgy véli, ez a lehetőség gyakorlatilag érvényesíthetetlen.

A Makke közölte: ha fennáll a lehetőség, hogy nem térül meg a közösköltség-tartozás, akkor azt javasolják, hogy miután eredménytelenül lejárt a fizetési felszólítás, haladéktalanul induljanak meg a fizetési meghagyásos eljárások és azok jogerőre emelkedése után nyomban jelzálog bejegyzéssel legyen biztosítva a követelés. Tekintettel arra, hogy a fizetési meghagyásos eljárás jogerős lezárása előfeltétele lett a jelzálogjog bejegyzésnek - tették hozzá.

Szerző

LMP: a Fidesz olimpiát akar erőltetni Budapestre

Az LMP szerint Budapestnek ki kell kényszerítenie akár peres úton is azt a 25-40 milliárd forintot az államtól, amellyel elmaradt a közösségi közlekedés finanszírozásában.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője azt mondta, a Fidesz úgy akar egy olimpiát "Budapestre erőltetni", hogy még a közösségi közlekedéssel kapcsolatos problémákat sem tudja megoldani.

Kiemelte, a BKK és a fejlesztési minisztérium közötti megállapodás alapján a tárcának 2013 májusa óta finanszíroznia kellett volna az agglomerációs közlekedés azon kiadásait, amelyeket nem fedtek le a jegyárbevételek. "Nem mehet az úgy tovább, hogy az állam elvégezteti saját feladatát és nem ad pénzt hozzá" - fogalmazott Csárdi Antal, aki szerint a kormány folyamatosan sakkban tartja a fővárost ahelyett, hogy partnerként kezelné.

A Fővárosi Közgyűlés döntéséről írt összefoglalónkat itt olvashatja!

Szerző

Karácsony: fideszes belháború áldozatává vált a BKV

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint drágább és rosszabb szolgáltatást eredményez az agglomerációs közlekedés állami átvétele, amely a budapestieknek, a környéken élőknek és a magyar költségvetésnek is kárt okoz. 

 Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere úgy fogalmazott, a budapesti közösségi közlekedés a "fideszes belháború áldozatává vált".

Kiemelte, az agglomerációs közlekedés átszervezése egy olyan felesleges átgondolása a rendszernek, amely rengeteg párhuzamosságot eredményez majd, miközben Budapest nem spórol a lépéssel. Az ellenzéki fővárosi képviselő szerint a fővárosi közösségi közlekedést a széttagolás helyett tovább kellene egységesíteni. "A főpolgármester nem tudott értelmes kompromisszumot kötni a kormánnyal, és egy olyan megoldás születik, amelynek csak vesztesei lesznek" - fogalmazott.

A Fővárosi Közgyűlés döntéséről írt összefoglalónkat itt olvashatja!

Szerző